Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Alles over de Italiaanse wijnstreek


Sicilië

Siciliaanse wijnstreek
Siciliaanse wijnstreek

Sicilië is het grootste eiland in de mediterraanse zee met de hoogste actieve vulkaan ter wereld: de Etna! Door de rijke geschiedenis van het eiland en de meerdere volkeren die hier hebben geleefd is er een rijke en beroemde agrarische cultuur ontstaan. Met allerlei soorten inheemse druiven die hier groeien worden er dan ook heerlijke wijnen geproduceerd. Lees alles over de wijnen van Sicilië!

EEN RIJKE GESCHIEDENIS

Al in de 14e eeuw kende Sicilië een florerende wijnbouwcultuur. Veel wijngaarden werden in die tijd aangeplant door rijke Sicilianen. Ze verkochten hun producten aan het Italiaanse vasteland en exporteerden veel zoete wijnen naar Afrika. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is de wijnbouw in Sicilië sterk gemoderniseerd. Daardoor is de kwaliteit van de Siciliaanse wijnen de laatste jaren enorm toegenomen.

DE WIJNEN UIT SICILIË

Bekendste druivenras: nero d'avola

‘Het zwart van Avola’; zo noemen de Italianen de Nero d’Avola druif uit Sicilië ook wel. Deze inheemse druif is verantwoordelijk voor zeer fruitige wijnen die smaken naar pruimen, cranberries en granaatappel.

Regio Marsala

Een van de beroemdste wijnen van Sicilië is de versterkte Marsala-wijn. De DOC Marsala, rondom het west-Siciliaanse plaatsje Marsala, produceert Marsala’s die variëren van droog tot zoet. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels.

De Fines uit Marsala zijn eenvoudig van karakter, terwijl de langer gerijpte Vergine en Superiore een enorme kracht, diepte en complexiteit bezitten.

Marsala komt in 3 kleuren:

  • Oro (goudkleurig)
  • Ambra (amberkleurig)
  • Rubino (rood)

De Oro en Ambra worden gemaakt van witte druiven, zoals de grillo en catarratto. De basis van Rubino wordt gevormd door blauwe druivenrassen, waaronder de pignatello en Nero d'Avola. Iedere kleur kent een secco (droge) versie met 40 gram suiker per liter, een semisecco (halfdroge) versie met 40 tot 100 gram suiker per liter en een dolce (zoete) soort met meer dan 100 gram suiker per liter.

Favoriet opslaan
Cantine Pellegrino Marsala

Cantine Pellegrino Marsala 75CL

Moscato de Pantelleria

Sicilië kent een lange traditie op het gebied van zoete wijnen. Behalve de Marsala worden er ook andere zoete wijnen geproduceerd. Van het kleine eilandje Pantelleria, tussen de Siciliaanse en Tunesische kust, komt bijvoorbeeld de heerlijke DOC Moscato di Pantelleria. Deze zoete en delicate wijn van muskaat-druiven heeft een diepgouden kleur. In de geur zijn tonen van honing, en tropisch fruit te herkennen.

Wijnproducent Planeta

Wijnproducent Planeta is sinds enkele jaren een van de rijzende sterren van Sicilië. Dit familiebedrijf is in 1985 gevestigd in de provincie Agrigento, aan de zuidwestelijke zijde van het eiland. Het bedrijf wordt op dynamische wijze geleid door neef en nicht Alessio en Francesca Planeta. Planeta maakt niet alleen formidabele wijnen van internationale druivenrassen als chardonnay en syrah, maar produceert ook bijzondere wijnen van inheemse varianten als de blauwe nero d’avola.

Favoriet opslaan
Planeta Moscato Di Noto

Planeta Moscato Di Noto 2016 75CL


Meer leren over Italiaanse wijnen?

Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Toscane of Puglia! Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolomontepulciano en brunello di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nebbiolosangiovese of trebbiano! Ga je op vakantie naar Italië? Plan dan deze Italiaanse wijnrondreis en ontdek al het moois dat Italiaanse wijn te bieden heeft!