Skip to main content

Alles over de Australische wijnstreek


South Eastern Australiƫ

Wijngaard
Wijngaard

South Eastern Australia is de overkoepelende aanduiding voor 5 wijnproducerende staten in het zuidoosten van Australië. Onder South Eastern Australia vallen South Australia, New South Wales, Victoria, Tasmanië en Queensland. De belangrijkste productiegebieden zijn South Australia, Victoria en New South Wales. De meeste wijn, bijna de helft van de jaarlijkse productie, komt uit South Australia.

South Australia

South Australia regio

South Australia is van oudsher de grootste wijnproducerende staat van Australië. De wijnbouw is geconcentreerd rond de stad Adelaide, die grenst aan zee. Barossa Valley en McLaren Vale, de beste wijngebieden hier, brengen verschillende fraaie topwijnen voort. De eerste wijnmakers in Barossa Valley waren van Duitse afkomst. Vroeger stond er dan ook veel riesling in het gebied aangeplant, maar tegenwoordig wordt de chardonnay steeds populairder. Meer naar het zuiden ligt Coonawarra, waar naar verhouding een koel klimaat heerst. In de loop van de jaren is Coonawarra beroemd geworden om de prachtige, fruitrijke cabernet sauvignons en shiraz-wijnen. De regio’s Adelaide Hills en Clare Valley produceren ook interessante wijnen, waaronder geurige rode wijnen en fruitige rieslings.

Bron: Australian Wine and Brandy Corporation

New South Wales

De wijngaarden van New South Wales concentreren zich in het gebied rondom Sydney. New South Wales levert circa 30% van de totale Australische wijnproductie. Het gebied is ontzettend heet, maar de nabijheid van de zee en voldoende neerslag bieden enige verkoeling. Ongeveer 130 kilometer ten noorden van Sydney ligt de vermaarde streek Hunter Valley, een wijngebied dat beroemd is om de buitengewoon krachtige en aromatische wijnen. In Hunter Valley werden de allereerste Australische chardonnays geproduceerd. Deze Chardonnays zijn vol en zacht, met een hint van perzik. Ook de rode shiraz’ uit deze streek zijn van topkwaliteit.

Victoria

Victoria is de derde belangrijkste wijnprovincie van Australië. Zo’n 20% van de totale wijnproductie is afkomstig uit dit gebied. Het is een provincie met een lange wijnbouwtraditie, die teruggaat tot 1834. De meeste wijngaarden liggen rondom Melbourne. In Victoria worden wijnen gemaakt in alle denkbare soorten en stijlen. Het noorden staat bekend om zijn weelderige zoete wijnen, in een aantal gevallen gemaakt op basis van edele rotting. In het oostelijke deel worden voortreffelijke mousserende wijnen geproduceerd, geheel volgens de traditionele methode zoals die ook in de Champagnestreek wordt gehanteerd. Tot de betere wijngebieden behoren Yarra Valley, ten oosten van Melbourne, en Pyrenees, een hogergelegen gebied dat ongeveer 250 kilometer ten noordwesten van Melbourne ligt. Pyrenees heeft vooral een goede reputatie heeft om zijn elegante witte wijnen.

Tasmanië

De meeste Tasmaanse wijnbouwgebieden liggen in het kustgebied aan de noordzijde van het eiland. Tasmanië heeft een gematigd zeeklimaat, met verkoelende zeewinden. In de lente en zomer heersen milde temperaturen en de herfst kent warme dagen en koele nachten. Door het gematigde klimaat rijpen de druiven langzaam, waardoor ze mooie uitgebalanceerde aroma’s ontwikkelen. Vooral witte druiven groeien goed in het Tasmaanse klimaat. Er staat veel chardonnay, riesling en sauvignon blanc aangeplant. Tasmanië produceert zeer goede mousserende wijnen, die volgens de méthode traditionnelle gemaakt worden. De witte wijnen van het eiland zijn heerlijk fruitig van karakter en ook de rode pinot noirs zijn van hoge kwaliteit.

Queensland

Queensland kent enkele kleine wijngebieden, die niet ver van Brisbane vandaan liggen. De wijngaarden van Granite Belt liggen op een hoogte van 700 tot 1000 meter. Er wonen van oudsher veel Italiaanse immigranten in dit gebied, die zich toelegden op de wijnbouw. De dagen in Granite Belt zijn warm en de nachten koud. Vooral druivenrassen als chardonnay, viognier, shiraz en cabernet sauvignon doen het in dit klimaat goed. De wijnen uit deze streek worden gekenmerkt door een grote fruitigheid. Uit het subtropische South Burnett komen ook kwalitatief hoogwaardige wijnen. Deze regio produceert aromatische witte wijnen van verdelho, chardonnay en sémillon. De rode wijnen uit South Burnett zijn veelal vrij licht en fruitig van smaak.

Lees meer over wijnland Australië.