Frankrijk: Sud-Ouest

inspiration-image

Artikel

Wijn uit Sud-Ouest, Frankrijk

Sud-Ouest is een verzamelnaam voor een groot aantal kleine wijnproducerende gebieden in het zuidwesten van Frankrijk. In totaal beslaat het wijnbouwgebied zo’n 16.000 hectare. De regio grenst aan de noordelijker gelegen Bordeaux. Hoewel er al wijn verbouwd werd in Sud-Ouest lang voordat er in de Bordeaux druiven geteeld werden, is het gebied in de loop der eeuwen enigszins overschaduwd geraakt door de wijnen uit die naburige streek.

Het klimaat van Sud-Ouest verschilt per subregio, maar in ieder geval is er een matigende invloed van de Atlantische Oceaan. De gebieden die het dichtst bij de Bordeaux liggen, produceren wijnen in dezelfde stijl. Vaak worden deze wijnen ook gemaakt van dezelfde druiven, zoals de merlot en cabernet sauvignon. Meer naar het zuiden lijken de wijnen qua stijl ook veel op Bordeaux’, maar bevatten ze druiven die niet in de Bordeaux gebruikt worden, zoals de blauwe tannat. De streken die aan de Pyreneeën grenzen produceren overwegend wijnen van lokale rassen als de frisse witte gros manseng en petit manseng.

Madiran

Sud-Ouest telt een groot aantal AOC’s, waarvan Bergerac, Cahors, Jurançon en Madiran de bekendste zijn. Madiran ligt zo’n 150 kilometer ten westen van Toulouse. De wijnen van Madiran werden al in de middeleeuwen geprezen door pelgrims die op doorreis waren naar Santiago de Compostela. De AOC Madiran produceert geconcentreerde rode kwaliteitswijnen met stevige tannines. De wijnen bevatten minimaal 40% tot 60% tannat en worden gemengd met cabernet sauvignon, cabernet franc en de lokale pinenc-druif. Rode madirans kunnen goed bewaard worden, maar zijn ook op jonge leeftijd al op dronk.

Madiran produceert ook witte wijnen, onder de naam van Pacherenc du Vic Bilh. Deze benaming komt uit het dialect dat in de regio Gascogne wordt gesproken. Het betekent zoveel als ‘wijnranken aan palen in het Oude Land’. Pacherenc du Vic Bilh is diepgeel van kleur, en komt in een droge en zoete versie. De wijnen worden overwegend gemaakt van druiven als de arrufiac, courbu en petit manseng, aangevuld met onder andere gros manseng en sauvignon blanc.

Côtes de Gascogne

Uit de wijngaarden van de Côtes de Gascogne komen voornamelijk fruitige witte landwijnen (Vin de Pays). Ongeveer 90% van de totale productie in de regio bestaat uit witte wijn, de overige 10% beslaat rode en rosé wijnen. Met 830.000 hectoliter per jaar produceert de Côtes de Gascogne de meeste witte Vin de Pays van het Frankrijk. 75% daarvan wordt geëxporteerd naar het buitenland.3 Reviews

Torus Alain Brumont 75CL
Niet meer beschikbaar
Colombelle de France Colombard 75CL
Niet meer beschikbaar