Skip to main content

Alles over de Franse wijnstreek


Sud-Ouest

Sud Ouest Frankrijk
Sud Ouest Frankrijk

Sud-Ouest is een verzamelnaam voor een groot aantal wijngebieden in het zuidwesten van Frankrijk. Omdat het gebied zo groot is, is de diversiteit in wijnstijlen groot. Het is daardoor een schatkamer vol bijzondere wijnen. Ontdek alles over deze wijnstreek!

Bekijk alle wijnen uit Sud-Ouest

Sud-ouest in het kort

  • 71% van de wijnen is rood
  • 29% van de wijnen is wit
  • 16.000 hectare wijngebied
  • Druivenrassen zijn oa tannat, cabernet sauvignon, cot (malbec), fer, petit manseng, gros manseng, courbu

Veel kleine wijngebieden

Sud-Ouest is dus een verzamelnaam voor veel kleinere wijngebieden in het zuidwesten van Frankrijk. De wijngebieden zijn te vinden binnen de driehoek van Bordeaux, Toulouse en Bayonne. Binnen de driehoek liggen ze verspreid en vaak langs een rivier, bijvoorbeeld langs de Dordogne, de Lot en de Garonne. Belangrijkste gebieden zijn Madiran, Cahors, Jurançon en Bergerac. Maar er zijn er nog veel meer. 

Rode wijnen

In dit prachtige Franse wijngebied zijn de rode wijnen in de meerderheid. Je vindt hier:

  • Wijnen in Bordeaux stijl: deze wijnen worden van dezelfde druiven gemaakt als bij wijnbuurman in Bordeaux. Namelijk van merlot en cabernet sauvignon. In deze regio wordt ook vaak malbec in de blend verwerkt. Je vindt ze in de wijngebieden: Bergerac, Côtes de Duras, Buzet, Fronton, and Gaillac 
  • Madiran wijnen:  Deze zijn gemaakt van minimaal 60% tot 80% tannat en worden geblend met cabernet sauvignon, cabernet franc en/of lokale fer-druif. Deze wijnen zijn zeer stevig van smaak. Ze kunnen heel goed ouderen. Drink je ze jong, decanteer ze dan! 
  • Cahors wijnen: het druivenras malbec (cot) is in deze regio het belangrijkst. Minimaal 70% malbec wordt vaak geblend met tannat en merlot. Het zijn vaak rustieke wijnen met veel concentratie

Witte wijnen

De witte wijnen zijn in de minderheid, maar toch worden er wel verschillende soorten geproduceerd. 

  • Pacherenc du Vic Bilh wijnen: deze worden vooral gemaakt van druiven als de arrufiac, courbu en petit manseng, aangevuld met onder andere gros manseng en sauvignon blanc. Ze zijn dus een blend. De wijnen komen uit de Madiran streek. Dit wijngebied kent dus een aparte herkomstbenaming voor haar rode wijnen (Madiran) en haar witte wijnen (Pacherenc du Vic Bilh)
  • Jurançon wijnen: deze wijnen zijn afkomstig uit het wijngebied dat tegen de pyreneeën aanligt. Lokale druivenrassen als de witte gros manseng en petit manseng, courbu en petit courbu worden hier geblend voor droge en zoete wijnen. . De droge wordt gebotteld onder Jurancon Sec, de andere Jurancon wijnen zijn zoet. De druiven voor de zoete wijnen krijgen hun hoge suikergehalte door gedeeltelijke indroging aan de druivenstok. (passerillage) 

Meer lezen?

In Frankrijk vind je naast Sud-Ouest ook andere prachtige wijnstreken. Lees hier alles over de BordeauxProvence en Elzas. Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over Spanje en Italië of ontdek andere bijzondere wijnlanden.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielen en ontdek binnen een minuut welke wijnen het beste bij jou passen.