Skip to main content

Alles over de Spaanse wijnstreek


Valdepeñas

Valdepeñas

Grenzend aan het zuiden van het grootste productiegebied van Spanje, La Mancha, ligt de wijnstreek Valdepeñas. Hoewel het gebied bijna helemaal wordt omsloten door La Mancha zijn de wijnen in Valdepeñas toch net even anders. Ontdek alles over deze bijzondere wijnstreek!

Bekijk alle wijnen uit Valdepeñas

VALDEPEÑAS IN HET KORT

  • 86% van de wijnen is rood
  • Overige 14% is rosé of wit
  • 700 meter boven de zeespiegel
  • Gelegen in het midden van Spanje

 

WITTE AIRÉN-DRUIF EN BLAUWE TEMPRANILLO DRUIF

Net als in La Mancha groeit de witte airén-druif goed in dit extreme continentale klimaat. Ongeveer 65% van de wijngaarden is beplant met deze hittebestendige druif. En dat is best wat! De tempranillo-druif is de belangrijkste rode druif. Daarnaast worden er steeds meer internationale druiven aangeplant, waaronder cabernet sauvignon, merlot en syrah. 

Diego de Almagro Valdepenas 2020 75CL

De blauwe druif Tempranillo heet in dit gebied anders: namelijk Cencibel.

Bijzondere wijnen van witte én blauwe druiven

Valdepeñas staat van oudsher bekend om een bijzondere wijn, de zogenaamde aloque of clarete, die gemaakt wordt van een blend van witte en blauwe druiven. Het resultaat? Lichte rode wijnen. De rode tempranillo-wijnen zijn veruit de beste die de streek produceert. Tempranillo’s uit dit gebied zijn heerlijk zacht van smaak, met rijpe aroma’s en een hint van vanille. Tegenwoordig wordt in dit gebied ook steeds vaker cabernet sauvignon of merlot aan de tempranillo toegevoegd. Vooral de reserva’s en gran reserva’s zijn van uitstekende kwaliteit! De witte wijnen van de airén-druif zijn fris en fruitig.

Wijn mag alleen naar de druif vernoemd worden als -ie voor minstens 85% uit deze druif bestaat.

VERGELIJKBAAR KLIMAAT MET LA MANCHA

Het landklimaat dat in Valdepeñas heerst is vergelijkbaar met dat van La Mancha. De zomers zijn extreem droog en heet, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40°C. In de ijzig koude winters zakken de temperaturen tot ver onder het vriespunt (soms wel -10°C). Door de droogte zijn er nauwelijks schimmelziekten in de wijngaard te vinden. Veel gezonde druiven in dit gebied dus!

 


MEER WETEN OVER WIJN?

In Spanje vind je naast Valdepeñas ook andere bijzondere wijnstreken. Lees hier alles over Ribera del DueroSomontanoRueda en Navarra! Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over Chili en Italië!
Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielen test en ontdek binnen een minuut welke wijnen het beste bij jou passen.

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.