Skip to main content

Spanje: Vuelta

Spanje: Vuelta

Ontmoet onze etappewinnaars: Lolo, Celeste, Martin, Barceló, Casa en Pere.

De Vuelta Ciclista a España: 21 etappes, 21 dagen en 3277,3 kilometers. De ronde van Spanje, een van de drie grote wielerrondes. Gisteren de laatste etappe van de 71e met finish in Madrid. We blikken terug op de 7 etappes die wij het interessantst vinden, omdat ze bekende Spaanse wijnstreken passeerden.

Etappe 2 & 3 - Rias Baixas


Nog nagenietend van de openingsrit staan de renners aan de start van het prachtige groene landschap van Rias Baixas. Een wijnstreek aan de kust in het uiterste Noordwesten van Spanje. De belangrijkste witte druif uit de streek, de albariño, heeft zich aangepast aan het ruige zeeklimaat en kenmerkt zich door veel frisheid en verfijnde fruitaroma’s. Een glas uit Rias Baixas gaat goed samen met vis en schaaldieren.
De etappewinnaar van Rias Baixas: Lolo Albarino

Etappe 6 - Ribera del Duero


Na de venijnige klim van gisteren sprint het peloton door de heuvels van de wijnstreek Ribera del Duero. Het broertje van de tempranillo druif, de tinta del pais of tinto fino groeit hier op een hoogte van 900 meter. Koude winters en hete zomers. Het resultaat is een intens aroma dat je terug vindt in cabernet sauvignon, merlot, malbec en garnacha wijnen.
De etappewinnaar van Ribera del Duero: Torres Ribera del Duero Celeste

Etappe 7 - Monterrei


Slechts 30 kilometer verwijderd van de start op dag 1. Toch zijn we beland in een wijnstreek met een droger en warmer klimaat dan Rias Baixas. En dat proef je. De Monterrei wijnstreek produceert de godello-druif met een ronde en volle smaak en een eigenzinnig karakter.
De etappewinnaar van Monterrei: Mara Martin Godello 

Etappe 8 - Castilla y Leon


Een steile klim van 20% staat de renners bij de finish te wachten. Hiervoor genieten we eerst van het fenomenale uitzicht op het noordelijke deel van de hoogvlakte Meseta Norte. In de wijnstreek Castilla y Leon heerst een landklimaat. Koele nachten zorgen voor een lang rijpseizoen. De rode wijnen zijn vlezig en krachtig. De witte wijnen droog en aromatisch.
De etappewinnaar van Castilla y Leon: Barceló Tempranillo Rosado

Etappe 18 - Valencia


In de 18e etappe lagen er veel kansen voor de sprinters die het berggeweld hebben overleefd. Maar in Valencia is het ook afzien geblazen. Zomers van 40 graden en winters van minus 5 graden. Hierdoor worden er veel jonge wijnen geproduceerd. Direct op dronk en niet op hout gerijpt. Door de ligging aan de kust is Valencia erg gericht op wijnexport, naar ons bijvoorbeeld.
De etappewinnaar van Valencia: Casa Benasal rood

Etappe 21 - Finish in Madrid - La Mancha

landkaart spanje vlag

We finishen net als de Vuelta groots in wijnstreek La Mancha, de ‘Nieuwe Wereld van Spanje’. Met 30.000 kilometer aan wijngaarden goed voor 50% van de Spaanse wijnproductie! Maar bij de finish hoort toch wat feestelijkers. Spaans met bubbels, natuurlijk de Cava.
De etappewinnaar in Madrid: Cava Pere Ventura Gran Reserva

De winnaar van de Vuelta Gall y Gall is…


… aan jou om te bepalen, want uiteindelijk natuurlijk geheel afhankelijk van ieders eigen smaak.

Vooruitblik Vuelta 2017


Mogen wij nog wat suggesties doen voor de route van volgend jaar?
Deze streken zijn ook zeker de moeite waard:

Voor nu: Hasta Luego!