Zomerwijnen

In de zomer is het warm en zonnig en hebben de meeste mensen behoeft aan vrij lichte wijnen, sappig van smaak, met niet al te veel alcohol. De rosé is een logische keuze maar denk ook een aan rood! Voor rode zomerwijnen kun je het beste kiezen voor wijnen uit smaaktype fruitig rood en deze ongeveer drie kwartier koelen. Wij houden van wit in de zomer, dus lees snel verder voor tips over verrassend geschikte witte zomerwijnen!

Sauvignon Blanc uit Gascogne

In de Loire wordt de meest klassieke variant van de sauvignon blanc druif gemaakt, zoals de verfijnde Sancerre. Maar tegenwoordig proeven we net zo vaak de intense sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Door de vele zonne-uren en koude nachten zijn ze heerlijk aromatisch en heel intens. 


Niet veel mensen weten dat sauvignon blanc ook heerlijke wijnen oplevert in de Gascogne. Dit gebied ligt in Zuidwest Frankrijk en is het herkomstgebied van Armagnac. Het klimaat is hier een stuk warmer dan in de Loire, maar nog lang niet zo warm als in de Languedoc. Dit blijkt misschien de succesformule voor de sauvignon blanc. De St. Desir Sauvignon Blanc uit de Gascogne heeft een heerlijke frisheid maar ook een intense smaak van passiefruit. Hij is niet zo strakdroog als de wijn uit de Loire maar ook niet zo heftig als de sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Eigenlijk een ideale mix dus tussen deze twee gebieden.

AC Picpoul de Pinet

Picpoul de Pinet is wijn die gemaakt is van de ‘picpoul blanc’ druif. Hij wordt verbouwd in een klein gebied in de Languedoc, vlakbij de middellandse zee. Bijzonder is dat deze druif alleen in dit gebied voorkomt. Ook apart is dat dit gebied als één van de weinige gebieden in Frankrijk een beschermde herkomstbenaming (‘AC’) heeft, die dezelfde is als de naam van de druif! Door de van nature aanwezige zuurgraad is de wijn lekker licht en fris van smaak, met duidelijke tonen van limoen. De frisheid eindigt in een zachte afdronk. Heerlijk bij ziltige vis! 

Vinho Verde

Letterlijk betekent Vinho Verde ‘groene wijn’. De naam slaat niet zozeer op de kleur van de wijn (die kan lichtgroen of rood zijn), maar meer op het feit dat de wijn heel jong gebotteld wordt. Vinho Verde wordt op speciale wijze geproduceerd in Portugal. De wijnmakers laten het verse druivensap gisten in open stenen kuipen. Daarna wordt de wijn in vaten opgeslagen. Tijdens de opslag ondergaat de wijn een 2e gisting waarbij koolzuur vrijkomt. Dit koolzuur geeft de typische sprankeling aan de wijn. Dit kleine koolzuurprikkeltje komt ten goede van de smaak en voegt nog meer frisheid toe! Probeer Vinho Verde eens bij een zomerse borrel.

Ook leuk om te lezen: