Wijnproeven: doe de snelcursus!

Wijn próef je niet alleen. Je kijkt. Walst. Ruikt. En beoordeelt. Haal meer uit je glas en groei in vijf stappen van groentje naar kenner.

Stap-1-wijnproeven-richten.jpg

1: RICHT

 ...je ogen op de wijn. Neem je glas bij de steel en houd 'm schuin tegen een witte achtergrond. De kleur van de wijn zegt iets over de leeftijd. Een jonge witte wijn ziet er vaak groenig uit; een oudere witte wijn is juist donkergeel of zelfs oranje. Jong rood oogt vaak purper, terwijl wijn die meer ontwikkeld is robijnrood van kleur kan zijn.
Stap-2-wijnproeven-draaien.jpg

2: RONDJES DRAAIEN

...met je glas heet walsen. En kan op twee manieren:

  • Zet het glas op tafel, houd ’m bij de voet of
    steel vast en draai rond.
  • Of draai je wijnglas rond als je het aan de steel in de lucht omhoog houdt.

De wijn draait rond in je glas. Hierdoor komt er meer zuurstof bij de wijn wat ervoor zorgt de aroma's vrij kunnen komen. 

Stap-3-wijnproeven-ruiken.jpg

3: RUIK

...na het walsen stevig in het glas. Geur vertelt veel over de wijn.
Ruik je vanille? Dat komt door de vergisting of lagering. Wijn kan ook dierlijk ruiken, of bosachtig. Dit zijn geuren die pas na rijping ontstaan. Je neus waarschuwt je ook voor narigheid, zoals kurk in de wijn.
Stap-4-wijnproeven-rondspoelen.jpg

4: RONDSPOELEN

…in je mond, om de smaak te boordelen. Tuit je lippen tijdens het nemen van een slok om zo zachtjes wat lucht naar binnen te zuigen. Hierdoor versterken de aroma’s die via je neus binnenkomen. Slurpen mag - móet zelfs, wil je echt goed proeven. Laat je slok vier seconden door je mond gaan. Doordat de wijn in je mond warmer wordt, komen er nog meer aromastoffen vrij.
Stap-5-wijnproeven-reageer.jpg

5: REAGEER

…en evalueer je mondgevoel: het gevoel dat de wijn in de mond geeft. Je hebt twee extremen: strak en filmend. Strak betekent een drank met een hoge zuurgraad. Je mond trekt samen of krijgt een droog gevoel. Bij filmend wordt je speeksel dikker en plakkeriger. Er blijft een dun ‘filmlaagje’ achter. Is te vergelijken met het gevoel van het nemen van een lepel honing. Let ook op de soort smaak. Proef je rood- of citrusfruit, dan heb je een frisse wijn te pakken. Rijpere wijnen smaken meer naar vanille, karamel, hout of ceder.

Uiteindelijk gaat het erom wat jij vond van de wijn. En daarmee kunnen we eigenlijk heel kort zijn: vond je de wijn lekker of laat je hem liever staan? Want jij bepaalt natuurlijk welke wijn je het lekkerst vindt.

  
  

Welke wijnen proeven?

Als je nog niet goed weet welke wijnen je wilt proeven, helpen we je graag een stukje op weg. Je kunt eindeloos varieren. Wat dacht je van verschillende wijnen per land? Of kies bijvoorbeeld 5 verschillende druifsoorten en ontdek hoe deze van elkaar verschillen. Houd je eigen biologische wijnproeverij of kom erachter welke smaaktonen jij proeft in onze prijswinnende wijnen
Experimenteer en probeer nieuwe wijnen. Wie weet ontdek je je nieuwe favoriet?

PS

We hebben hieronder een aantal wijnen voor je geselecteerd om te gaan proeven: verschillende kleuren, druiven en landen. Vergeet niet het stappenplan bij de hand te houden, dan moet het zéker lukken!


1 Review

(32 stemmen)
7.99
Fles Doos (6)

3 Reviews

(34 stemmen)
6.99
Fles Doos (6)

6 Reviews

(63 stemmen)
7.59
Fles Doos (6)

7 Reviews

(36 stemmen)
14.99
Fles Doos (6)

1 Review

(16 stemmen)
7.99
Fles Doos (6)

15 Reviews

(278 stemmen)
9.79
Fles Doos (6)