Skip to main content

De populairste druivenrassen:


Alle wijnsoorten op een rij

Alle wijnsoorten op een rij

Druivenrassen zijn erg belangrijk in het bepalen van de smaak van een wijn. Er zijn honderden soorten druiven met allemaal hun eigen, unieke smaak. Maar hoe herken je deze druiven dan precies? We helpen je graag op weg door een overzicht te geven van de populairste druivenrassen (en bijbehorende wijnsoorten).

BEKIJK ALLE WIJNEN

EEN KORT OVERZICHT DE BEKENDSTE RODE EN WITTE DRUIVENSOORTEN 

Dit zijn de populairste druiven:

  • Witte druiven: chardonnay, grüner veltliner, pinot grigio (gris), pinot blanc, sauvignon blanc, viognier 

  • Rode druiven: merlot, cabernet sauvignon, grenache (garnacha), malbec, sangiovese, tempranillo

DE BEKENDSTE WITTE DRUIVEN EN WITTE WIJNEN

Witte druiven vind je terug in witte en mousserende wijnen (alhoewel deze wijnen ook van blauwe druiven gemaakt kunnen worden). Dit zijn de bekendste witte druiven (en bijbehorende wijnen):

witte bordeaux fles gall en gall

CHARDONNAY

De chardonnay druif is geliefd bij menig wijnmaker en valt ook bij vele wijnliefhebbers in de smaak. Een chardonnay wijn is vol en zacht van smaak, met aroma’s die variëren van appel en meloen tot ananas en mango. Een ideale wijn om te schenken bij salades, kip of een gerecht met schaal- of schelpdieren. 

Alles over chardonnay

GRÜNER VELTLINER

Deze druif is de nationale trots van Oostenrijk en brengt heerlijke wijnen voort! Grüner veltliner wijnen zijn pittig van smaak en hebben een licht zuurtje. Ze zijn zeer geliefd bij sommeliers; ze passen namelijk bij veel gerechten waar andere wijnen niet bij passen. Waar moet je dan zoal aan denken? Bijvoorbeeld de combinatie met een Aziatische curry schotel of kip teriyaki.

Alles over grüner veltliner

PINOT GRIGIO (GRIS)

Oorspronkelijk uit Frankrijk maar door Italië (nog meer) op de kaart gezet! Een pinot grigio is een lichte, ietwat kruidige wijn met tonen van citrus. De naam dankt ‘ie aan het feit dat de pinot grigio druiven grijs zijn (maar geen zorgen dit zie je niet terug in de wijn). Een heerlijke wijn bij het aperitief of bij antipasti.

Alles over pinot grigio

PINOT BLANC

De pinot blanc is familie van de pinot gris, maar hij doet veel mensen denken aan een chardonnay. De wijn bevat aroma’s van appel en lychees, waardoor hij een lekker fris en fruitig karakter heeft. Wat betreft wijn en spijs is pinot blanc een lucky bird; hij past namelijk uitstekend bij gerechten met ei en dat kunnen niet veel wijnen zeggen! Daarnaast is ‘ie ook nog eens een ware kameleon omdat hij z’n smaak aan vele gerechten aanpast.

Alles over pinot blanc

SAUVIGNON BLANC

Sauvignon blanc is één van de meest populaire druivenrassen ter wereld en brengt heerlijke wijnen voort! Deze wijnen zijn altijd verfrissend en te herkennen aan hun aromatische geur van gras en kruisbessen. Sauvignon blancs gaan goed samen met zilte gerechten, zoals oesters, of (zurige) gerechten die tomaten of geitenkaas bevatten.

 > Alles over sauvignon blanc

VIOGNIER

Chardonnay liefhebbers gaan ook zeker glunderen van een glas viognier; een volle witte wijn met tonen van mandarijn, perzik en mango. De viognier druif was door z’n lage aanplanting in 1960 bijna uitgestorven, maar gelukkig is dit niet gebeurd! Door zijn volle smaak drinkt ‘ie fijn weg bij gerechten met krab of een tajine met kip.                

 > Alles over viognier

DE BEKENDSTE BLAUWE DRUIVEN EN RODE WIJNEN

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn komt van de druivenschillen die meegisten tijdens het productieproces. Hoe langer de schil mee gist hoe donkerder de kleur van de wijn. Dit zijn de bekendste blauwe druiven (en bijbehorende rode wijnen):

Rode burgundy fles gall en gall logo

MERLOT

Wijn gemaakt van de merlot druif is opvallend zacht, romig en vol fruit. Je proeft tonen van framboos, mokka en vanille. Niet gek dus dat merlot zo populair is om te drinken! Een heerlijke wijn voor bij de borrel maar ook zeer smaakvol bij rood vlees of pasta met tomaat. 

Alles over merlot

CABERNET SAUVIGNON

De stoere, volle en krachtige broer van merlot; dat is cabernet sauvignon. In deze wijnen ruik je altijd zwarte bessen en kruidige aroma’s, die variëren van laurier tot munt. Een goed glas cabernet sauvignon is een uitstekende keuze bij stevige gerechten met rood vlees of een stuk manchego kaas.

Alles over cabernet sauvignon

GRENACHE (GARNACHA)

De grenache staat zelden alleen in de spotlights; op een wijnetiket kom je deze druif dan ook bijna niet in z’n uppie tegen. Mocht je een wijn kiezen met 100% grenache druiven dan zal deze erg zwoel en zacht smaken en ruiken. Dit komt onder andere door de aroma’s van rijpe rode en paarse vruchten. Grenache doet het erg goed bij pasta, kaas, varkensvlees, rood vlees of stoofschotels.

Alles over grenache

MALBEC

Malbec vond zijn oorsprong in Frankrijk maar is inmiddels al jaren de bekendste druif in Argentinië. De wijn die uit deze druif voortkomt (malbec wijn) staat bekend om zijn tonen van donker fruit en z’n rokerige nasmaak. Voor een echt Argentijns gevoel schenk je ‘m bij een mooie steak. Maar ook voor vegetariërs en veganisten is er genoeg keuze: gerechten met tempeh, paddenstoelen, geitenkaas of geroosterde groenten zijn zeer lekker bij malbec wijnen.                    

Alles over malbec

SANGIOVESE

Wie aan Italiaanse wijnen (en druiven) denkt, denkt al snel aan sangiovese. Nog niet bekend met deze druif? Waarschijnlijk heb je wel gehoord van chianti wijnen en die worden gemaakt van de sangiovese druif. In de geur en smaak van sangiovese wijnen herken je vaak kersen, kruiden en specerijen. Een stevige, pittige wijn die lekker smaakt bij harde kazen, rood vlees of pizza met tomatensaus. 

Alles over sangiovese

TEMPRANILLO

De tempranillo druif is een echte parel uit Spanje. Deze druif is onder andere dé basis voor de beroemde Spaanse rioja wijnen! Tempranillo wijnen hebben over het algemeen geen sterk uitgesproken smaak en bevatten gemiddelde tannines. Hierdoor zijn deze wijnen perfect om los te drinken, maar passen ze tegelijkertijd ook bij veel verschillende gerechten. Waar moet je dan zoal aan denken? Aan bijna alle gerechten uit de Italiaanse of Spaanse keuken.

Alles over tempranillo

 

DE KEUZE IS REUZE: MEER OVER WITTE EN RODE WIJNEN

Naast de bovenstaande druivenrassen zijn er uiteraard nog vele andere witte en blauwe druivenrassen! Wil je meer weten over de populairste rode en witte druiven? In onze artikelen over de 9 edele witte druivenrassen en 9 edele rode druivenrassen lees je meer over deze druiven. Zin in wijn gekregen? Doe dan eens onze smaakprofielentest en kom er achter welke wijnen bij jou passen! 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.