Skip to main content

RECHTSTREEKS UIT HET PROEF! MAGAZINE


Chenin Blanc

Chenin Blanc

Chenin Blanc heeft veel gezichten. Van een vrolijke dorstlesser om jong te drinken tot een krachtige, houtgerijpte karakterwijn om de tijd voor te nemen. Gemeenschappelijk trekje zijn de energieke zuren.

MEER INSPIRATIE IN PROEF! MAGAZINE

Dit artikel komt uit het PROEF! magazine. PROEF! is hét magazine voor drankliefhebbers. Voor maar €10 ontvang je een jaar lang de mooiste verhalen, tips en trends thuis. En daarnaast profiteer je van:

  • 10% korting op wijn, mousserend en whisky (met uitzondering van acties en versterkte wijnen)
  • Exclusieve kaarthouder aanbiedingen
  • Altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste wijnen
  • Uitnodigingen voor exclusieve presales en events, zoals proeverijen
Meer informatie over Proef! magazine

Chenin blanc komt uit het tamelijk koele Loiregebied waar deze druif al sinds de vijftiende eeuw wordt verbouwd. Hij vormt daar de basis van droge en zoete, stille en mousserende wijnen. Bekende herkomstgebieden zijn onder andere Anjou, Coteaux du Layon, Saumur, Savennières en Vouvray. Of hij al dan niet zoet smaakt, staat op het etiket: sec voor droog, demi-sec voor halfzoet en moelleux voor zoet. Hoe zoet hij ook is, altijd proef je verfrissende zuren die kenmerkend zijn voor chenin blanc.

TWEEDE THUIS

Dankzij het hoge zuurgehalte is chenin blanc ook geschikt voor verbouw in warme klimaten. In Zuid-Afrika vond hij zijn tweede thuis. Hij begon er zijn carrière als simpele, goedkope witte wijn, meestal Steen genoemd. Tegenwoordig, als Chenin Blanc, heeft hij een eigen Kaapse stijl met een andere smaak dan de Franse. Die uit Zuid-Afrika is vrijwel altijd droog, met aroma’s van rijp exotisch fruit en wat mildere zuren.

BOSSTOKKIE

Chenin blanc vind je in heel Zuid-Afrika, maar de beste wijnen komen uit Stellenbosch, Paarl, Franschhoek en Swartland. Met name in dat laatste gebied zijn wijngaarden ontdekt met chenin blanc van soms wel 70 jaar oud. De druif groeit er dicht bij de grond, als een soort compacte struik, goed bestand tegen droogte en warmte. Bosstokkie of bush vine noemen ze dat in Zuid-Afrika.

TECHNISCH versus TERROIR

Van chenin blanc worden onbezorgde, alledaagse niemendalletjes gemaakt: licht, fris en fruitig. In die wijnen herken je zelden de herkomst. Het zijn de zogenaamde technische wijnen. Niks mis mee, maar chenin kan meer. Hij is, net zoals riesling en chardonnay, heel goed in staat om de unieke smaak van de bodem en het klimaat waarin hij groeit in de wijn te laten spreken. Zo smaakt een Chenin Blanc van de kalksteenrijke bodem in Vouvray lichter en ronder dan de krachtige, minerale Chenin Blanc van de donkere granietbodem in Swartland.

Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2020 75CL

‘IN ZUID-AFRIKA VOND CHENIN BLANC ZIJN TWEEDE THUIS’

ZO SMAAKT CHENIN BLANC

JONG EN DROOG

Fris en fruitig, met appel en citrus, bloemig, opwekkend.

GERIJPT EN DROOG

Fris, witte bloesem, gebakken appel, honing, noten, stro, soms truffel, opwekkend.

ZOET

Gedroogd fruit, noten, honing, sinaasappelschil, gekonfijte gember, verfrissende zuren, fluweelzacht.

PROBEER DEZE CHENIN BLANCS EENS

  • Bruce Jack Chenin Blanc: Smaakvolle, romige wijn vol abrikoos, nectarine en vanille, die een kruidige curry makkelijk aankan. Ook lekker bij kip en een caesar salade.

  • Badenhorst Secateurs Chenin Blanc: Adi Badenhorst is een van de wijnmakers die Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc in ere herstelde. Heerlijk fris, met aroma’s van perzik en honing.

  • Mulderbosch Steen Op Hout: Steen is de Kaapse naam voor chenin blanc. ‘Op hout’ wil zeggen dat hij in eikenhouten vaten heeft gerijpt. Daardoor proef je naast citrusfruit ook een tikje vanille.

‘DE DRUIVEN ZIJN GELIEFD BIJ HONDEN’

HONDENVOER

Waterdichte bewijzen zijn er niet, maar de naam Chenin komt misschien van chien, het Franse woord voor hond, omdat de rijpe druiven geliefd zijn bij honden. Chenin zou ook van Chenonceau kunnen komen. Dit is het kasteel waar de eerste chenin blanc in 1496 werd geplant.

CHENIN&

Jonge, frisse Chenin Blanc past door zijn opwekkende, lichte smaak goed bij groene salades met waterkers of spinazie en bij couscoussalade met feta en munt. Ook bij asperges en witte vis als kabeljauw doet hij het prima. Gerijpte Chenin Blanc met aardse tonen is een feest bij gerechten met paddenstoelen, van pasta tot gevulde kip. Zoete Chenin Blanc is de perfecte wijn voor bij kaas met een uitgesproken smaak zoals Livarot met de rode korst of een blauwe kaas als gorgonzola.

LOOKALIKES

Als je van gerijpte Chenin Blanc houdt, met spannende aroma’s van honing, stro en noten, kun je ook eens Semillon of Pinot Gris met enkele jaren rijping proberen. Die komen zachter over dan Chenin Blanc doordat ze minder zuren bevatten, maar hebben eenzelfde soort kruidigheid.