Skip to main content

Rechtstreeks uit het PROEF! Magazine


Port met prikkers

Port met prikkers

In de herfst willen we port. Die zoete, warme smaak is dan precies waar we zin in hebben. We drinken port vaak bij kaas, maar pak eens uit en maak er prikkers bij. Een borrel 2.0.

MEER INSPIRATIE IN PROEF! MAGAZINE

Dit artikel komt uit het PROEF! magazine. PROEF! is hét magazine voor drankliefhebbers. Voor maar €10 ontvang je een jaar lang de mooiste verhalen, tips en trends thuis. En daarnaast profiteer je van:

  • 10% korting op wijn, mousserend en whisky (met uitzondering van acties en versterkte wijnen)
  • Exclusieve kaarthouder aanbiedingen
  • Altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste wijnen
  • Uitnodigingen voor exclusieve presales en events, zoals proeverijen
Meer informatie over Proef! magazine

NIEPOORT TAWNY

In deze Tawny port proef je vanille, vijgen, noten en specerijen. Die heeft hij te danken aan de lange rijping op kleine eikenhouten vaten. De port is daardoor ook lichter van kleur. Lekker bij gerijpte bergkazen. Combineer hem daarom met Reblochon. Rijg een plak serranoham om en om met wat stukjes Reblochon en een kwart verse vijg aan een stokje. Eindig met een groene olijf zodat alles stevig blijft zitten en niet van je prikker glijdt.

Niepoort Tawny 75CL

GRAHAM's AGED TAWNY

Een rijke, zachte Tawny port met kenmerkende aroma’s van noten, honing en kaneel. Die warme zoete smaken combineren heerlijk met friszoete meloen, honing en rauwe ham.

Rijg stukjes meloen om en om met rauwe ham aan een stokje. Besprenkel met een beetje honing. Bestrooi eventueel met een klein beetje kaneel.

Graham's 10 Years Old Tawny 75CL

DOW'S VINTAGE PORT

Een vintage port is in tegenstelling tot andere ports, afkomstig uit maar 1 oogstjaar. De Dow’s uit 2000 heeft een heel intense, volle smaak. Nu proef je zwart fruit, rozijnen en bramen. Maar hoe langer hij rijpt, hoe meer je leer, tabak, chocola, mokka en koffie gaat proeven. Lekker bij chocola, maar gaat ook heel goed met pittige kaas, zoals Manchego. Krachtig met krachtig, zou je kunnen zeggen.

Week 8 saffraandraadjes in een eetlepel warm water. Meng met 4 eetlepels mayonaise en 1 teentje geperste knoflook. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Bak enkele pimentons de padron tot ze beetgaar zijn. Rooster wat stukjes stokbrood. Rasp er met 1 teentje knoflook over en beleg met een blaadjesla. Leg daarop een plakje Manchego. Schep er een beetje saffraanmayonaise op. Maak af met de gebakken pimenton. Steek er een prikker door. Maak af met de gebakken pimenton. Steek er een prikker door.

Dow's Vintage Port 2000 75CL

KOPKE CROWN ROYAL

Een zachte Tawny port met mooie vanilletonen. Maar kruidig is hij ook. Dat maakt dat hij heel goed samengaat met geitenkaas en tijm.

Bak een paar champignons en wat verse tijm in een beetje olijfolie 2 minuten aan. Breng op smaak met zout en peper. Bak enkele seconden een beetje geperste knoflook mee. Blus snel af met een glaasje port. Laat inkoken zodat de champignons met een kleverig portlaagje bedekt zijn. Rooster wat stukjes stokbrood, wrijf er met een teentje knoflook over. Beleg met een blaadje sla en een stuk zachte, witte geitenkaas. Maak af met een champignon. Steek er een prikker in.