Het familierecept:
Limoncello Fiorito
Tradities gaan in Italië vaak vele generaties terug. Elke familie heeft wel zijn eigen perfecte recept voor pesto of verse saus, maar vaak heeft elke familie ook eigen limoncello. Benno en Franco Fiorito zijn van Italiaanse komaf en bezochten in 2007 hun familie in het dorpje Taomina, op Sicilië. Hier maakten zij kennis met de limoncello, zoals deze al jaren door hen werd gemaakt.
LIMONE DI SIRACUSA
Terug in Nederland besloten ze om echt werk te gaan maken met het creëren van hun eigen limoncello. Het recept kregen ze mee uit Italië, maar het bleek nog een hele opgave om dezelfde smaak te krijgen als op Sicilië. Het belangrijkste element in de limoncello is natuurlijk de citroen. Hiervan wordt de schil gebruikt, die in alcohol wordt geweekt om de smaken en oliën eruit te onttrekken. Het was logisch voor de broers om dezelfde citroenen te gebruiken, en hiervoor kwamen ze uit bij de Limone di Siracusa. Deze biologisch gecertificeerde citroen met geografische indicatie, wordt 4 maal per jaar geoogst, maar de eerste oogst van het jaar, die start in januari, levert de beste vruchten op.
TANTE OP SICILIË
Eerst werd thuis geëxperimenteerd: de citroenen werden handmatig geschild en in alcohol gelegd. Daarna wordt deze verdund met water en suiker, waardoor de drank zijn troebele kleur krijgt. Eerst bleek de mix te sterk te zijn maar na contact met hun tante op Sicilië werd alsnog de juiste balans bereikt. Hun vrienden waren de eerste proefkonijnen, maar de doorbraak kwam toen ze bij Toscanini, een bekend Italiaans restaurant in Amsterdam, hun likeur lieten proeven aan de eigenaar. Deze bestelde meteen een doos, maar er waren nog twee kleine issues: er was nog geen officiële producent en er was nog geen naam voor hun limoncello.
FIORITO
De Schiedamse stoker Herman Jansen bleek de juiste partij voor hen te zijn en was het maken van hun limoncello niet langer een hobby, maar een beroep. De naam was snel gekozen: Limoncello di Fiorito. Omdat de citroenen maar een keer per jaar worden geoogst, moesten Franco en Benno plannen hoeveel ze nodig zouden hebben. De citroenen worden op woensdag en donderdag geplukt, waarna ze in een badje van grapefruitsap worden gedompeld. Dit zorgt ervoor dat de citroenen tijdens het transport naar Nederland hun karakteristieke smaak behouden. Op de vrijdag gaan ze met een vrachtwagen naar Schiedam, waar ze meteen van hun jasje worden ontdaan.
Dit alles gebeurd handmatig, om te voorkomen dat het witte gedeelte van de schil wordt meegenomen. Dit is namelijk bitter en dat hoort niet thuis in een ambachtelijke limoncello. Door dit proces bevat Limoncello di Fiorito 30 % minder suiker dan soortgenoten. Niet minder dan 12 mensen werken gedurende 3 maanden aan het verwerken van de citroenen. Direct na het schillen worden deze in de alcohol gelegd, om te voorkomen dat ze uitdrogen. Samen met suiker en alcohol wordt deze gebotteld, zodat iedereen er thuis van kan genieten.
LIMONCELLO SUPERIORE
De kwaliteit van hun limoncello is niet onopgemerkt gekregen. Als eerste in Nederland mochten zij zichzelf “Limoncello Superiore” noemen, wat betekent dat er meer dan 300 gram biologische citroen per liter is gebruikt, die handmatig zijn geschild. Bovendien mag niet meer dan 250 gram suiker per liter zijn toegevoegd. Een andere belangrijke onderscheiding kregen zij in 2011, waar zij de zilveren medaille van de IWSC ontvingen in de categorie Fruitlikeuren. Deze hoogst haalbare medaille werd in 2014 opnieuw behaald.
FIORITO FRIZZO
Limoncello di Fiorito is natuurlijk het perfecte zomerse digestief: ijskoud uit de vriezer na het eten. Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een mix maken met tonic of met prosecco, om een Fioroto Frizzo te maken, die je garneert met munt.
Benodigdheden
- 20 ml Limoncello di Fioroto
- 100 ml Prosecco Frizzante
- Groot wijnglas vol ijsblokjes
- Topje munt
Bereiding
- Vul een groot wijnglas met ijsblokjes
- Voeg de Limoncello di Fiorito toe
- Vul aan met 100 ml prosecco frizzante
- Garneer met het topje munt
GESCHREVEN DOOR ALBERT
De eigenaar van Mister Cocktail, Albert van Beeck Calkoen, werkte tijdens zijn studie in verschillende bars, waar hij voor het eerst cocktails maakte.
ONTDEK MEER!
Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequila, wodka of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktails!