Skip to main content

Recept en inspiratie


Beluga Noble

Beluga Noble

In het afgelegen stadje Mariinks wordt Beluga Noble Vodka geproduceerd. De naam is afkomstig van Europese steur. Deze vis zorgt voor de luxere kaviaar varianten. Ondanks het exclusieve karakter van Beluga Noble Vodka, worden verschillende wodka’s soms onnodig op een hoop gegooid. Terwijl wodka een hele bijzondere drankencategorie is waar veel verschillen zijn te ontdekken en te proeven. De wodka van Beluga Noble is hiervan een goed voorbeeld.

Wodka is toch Wodka?

Een fles Beluga

Wodka ook wel aangeduid als een neutral distillaat zonder enig uitgesproken karakter, geur, smaak of kleur. Of deze aanduiding eigenlijk wel juist is, valt te bezien. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende wodka's te krijgen die wat betreft karakter, geur, smaak en kleur veel van elkaar verschillen. Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien en te bepalen welke wodka’s echt goed zijn. Wat kan werken is teruggrijpen naar de kern van het product, de herkomst, de arbeid en het verhaal erachter. Waar men dan uitkomt is Beluga Vodka, een super-premium wodka vol karakter, smaak en luxe. 

Bekijk de video

Beluga Vodka is uniek

Beluga wordt al sinds 1900 geproduceerd in de Mariinsk Distillery, ver van de bewoonde wereld in het kleine stadje Mariinsk. Mariinks is gelegen in Siberië langs de route van de Trans-Siberië. Dit gebied is uitermate geschikt om in alle rust Beluga Vodka te maken.

Het gebouw van Beluga

De brouwerij

Nog belangrijker is dat onder Mariinks op zo’n 300 meter een ondergronds meer ligt waar Getreidemaltz bronwater wordt gewonnen. Dit bronwater is rijk aan kwarts en uitermate geschikt om wodka te maken. De tweede factor die invloed heeft op de kwaliteit, karakter en smaak van wodka is het basisproduct. Beluga Vodka wordt gecreëerd uit een moutdistillaat. Dit distillaat wordt gemaakt uit tarwe. Tarwe kent een natuurlijk gistingsproces en dus zijn geen toevoegingen nodig. Vervolgens wordt Beluga Vodka meerdere malen gedistilleerd en gefilterd. Daarna wordt de Beluga Noble Vodka 30 dagen op ijzeren vaten gelegd om te rusten. Dit alles zorgt ervoor dat de Beluga Vodka een fluweelzachte afdronk met een vol mondgevoel vol smaak en karakter. Er zijn zelfs tonen van honing, melk en vanille zijn te herkennen. Beluga Noble Vodka gaat dan ook heel goed samen met verschillende etenswaren, zoals witvis, kreeft en natuurlijk kaviaar.