Top 10 gin cocktails

De zomer staat nu toch echt voor de deur. Van alle sterke dranken heeft gin een van de meest uitgesproken smaken. Wél lekker makkelijk te combineren. Gin past namelijk bij zowel zoet als hartig. Iedereen grijp al snel naar de gin en tonic maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Wij zetten de 10 beste gin cocktails, en alles wat je ervoor nodig hebt, op een rij.

Is dat moeilijk om te maken?

* Makkelijker dan dit wordt het niet. Alles in een glas en klaar
** Je moet er nog net iets voor doen
*** De ingrediënten zijn wat specifieker en het maakproces duurt wat langer

1. Gin gin mule

Laat je niet misleiden door de schattige naam. De gin gin mule is een serieus te nemen cocktail. De gin in combinatie met het gemberbier zorgt voor een kruidige, bittere smaak die je dan weer frisser maakt met het limoensap. Wél 6 ingrediënten nodig maar geen cocktailattributen.

 • Dit zit er in: gin, gemberbier, limoensap, Angostura bitters, limoen en ijs
 • Moeilijkheidsgraad: *

2. Gin Ting

Twee ingrediënten. Meer niet. Deze cocktail zet je in een handomdraai op tafel. De gin ting is bitter maar verfrissend door het bruiswater met citrus. Nog even garneren met een stukje ananas en proosten maar. De rest van de ananas eet je lekker in het avondzonnetje op.

 • Dit zit er in: gin, bruiswater met smaak, ananas
 • Moeilijkheidsgraad: *

3. Gin tonic twist

Een gin tonic maar dan net even anders. Verse basilicum en frambozen geven snel hun smaak af aan het drankje. Het resultaat? Ziet er leuk uit en smaakt ook nog eens heerlijk. Zomer in een glas!

 • Dit zit er in: gin, elderflower tonic, frambozen, basilicum, ijs
 • Moeilijkheidsgraad: *

4. Gimlet

De Engelse zeelui dronken ‘m al. Toen nog heel a-sexy tegen het krijgen van schurft. Tegenwoordig is deze limoencocktail een klassieker. Vul je glas met ijs, voeg gin en limoenlikeur toe. Even roeren tot alles goed koud en gemengd is. Tot slot? Rasp wat limoen over de gimlet en hij is klaar om te drinken.

 • Dit zit er in: gin, limoenlikeur, limoen en ijs
 • Moeilijkheidsgraad: *

5. Gin tonic

De perfecte cocktail tegen de dorst. Eigenlijk heel simpel. Je mixt gin en tonic (echt? echt!). Garnering erbij en klaar. Het maken is dus makkelijk. Het vinden van jouw favoriete mix? Dat is misschien lastiger. Er zijn namelijk eindeloos veel combinaties mogelijk van verschillende soorten gin, tonic en garnering. Een ‘gouwe ouwe’ onder de gin cocktails.

 • Dit zit er in: gin, tonic, garnering
 • Moeilijkheidsgraad: *

6. Negroni

Je moet er van houden. De Negroni is met zijn bittere smaak een uitgesproken cocktail. Maar als je daar van houdt, dan wil je nooit meer anders. Deze 3-in-1 cocktail is super makkelijk te maken door 3 gelijke delen Martini Rosso, Campari en gin samen te voegen.
 • Dit zit er in: gin, Martini Rosso, Campari, sinaasappel en ijs
 • Moeilijkheidsgraad: *

7. Hot blue tubbie

Een cocktail met een blauwe tintje. Stevig door de gin, fris door het citroensap en een zoete, fruitige ondertoon door de Bols blue. Afmaken met heet water en honing en je hebt een heerlijke lauwwarme cocktail. Winterse cocktail? Niet per se. Drink ‘m in de zomer als het net buiten afkoelt en je heb het meteen weer warm.

 • Dit zit er in: gin, Bols blue, citroensap, heet water en honing
 • Moeilijkheidsgraad: *

Wanneer heet water in contact komt met de gin in de hot blue tobbie zorgt dit ervoor dat de kruidige ondertonen worden opgewekt.

8. White lady

De white lady werd oorspronkelijk gemaakt met crème de menthe. Tegenwoordig gebruiken we gewoon gin. Dat maakt de cocktail een stuk droger. Het eiwit in het recept zorgt ervoor dat alle ingrediënten goed mixen en maakt de cocktail zijdezacht op de tong. Schenk in over een zeef en garneer met een schijfje citroen.

 • Dit zit er in: gin, Cointreau, citroen en het eiwit van een vers ei
 • Moeilijkheidsgraad: **

9. Tom Collins

De Tom Collins is een klassieker. Een echte frisse zomerse cocktail. De Tom Collins maak je door de 4 ingrediënten in een shaker goed te shaken. Vroeger gemaakt met Old Tom Gin. Vandaar de naam. Tegenwoordig kun je een gin naar eigen smaak gebruiken. Experimenteer!

 • Dit zit er in: gin, soda, citroensap en suikersiroop
 • Moeilijkheidsgraad: **

10. Bramble

Dit is geen lastige cocktail om te maken. Je hebt wel 6 verschillende ingrediënten nodig. Die moet je dan nog net even bij elkaar zoeken. Dat is zeker de moeite waard want de bramble is een gebalanceerde mix van zoet en zuur. De verse braam ter garnering maakt m helemaal af.

 • Dit zit er in: gin, crème de cassis, citroensap, suikersiroop, braam, citroen en ijs
 • Moeilijkheidsgraad: **

Mixen maar!

Dat waren de top 10 beste gin cocktails op een rijtje. Het moge duidelijk zijn dat gin geen hype is maar een blijvertje. Of het nu in de zomer of de winter is. Gin is met z’n veelzijdigheid de oplossing. 

Wil je meer weten over gin? Of ben je benieuwd welke cocktails er nog meer zijn met een andere alcoholsoort als hoofdingrediënt?  Bekijk ook de andere top lijstjes, zoals cocktails met rumwodkawhisky en tequila. Maar voor nu heb je alvast 10 gin cocktails om uit te kiezen. Succes!