Skip to main content

Het verhaal achter


BenRiach whisky

BenRiach whisky

Kun je het voorstellen? Een whiskydistilleerderij die zijn deuren tot 2 keer aan toe moest sluiten en er tóch beide keren weer bovenop kwam. Dan heb je karakter! En dat geldt zeker voor BenRiach. Deze onconventionele whisky staat bekend om z’n creatieve vatrijpingen en daar vertellen we je graag meer over!

Bekijk alle BenRiach Whisky

BenRiach 10 years

Deze heldere gouden whisky heeft de smaak van fruit en gerst met een hint van kruiden. Voor het mouten van de BenRiach 10 Years wordt Highland turf gebruikt. Deze geeft doorgaans aroma’s af die doen denken aan een knisperend kampvuur. Daarnaast heeft deze whisky tonen van eikenhout, appel, abrikozen, banaan en een heel klein beetje anijs met citroen. Een whisky met pit dus!

 

GESCHIEDENIS VAN DEZE DOORZETTERS

BenRiach heeft heel wat meegemaakt, maar heeft toch zijn reputatie kunnen behouden. Dit weerspiegelt de vaardigheid, kennis en ervaring die er in dit bedrijf zitten. Maar weinig distilleerderijen in Schotland hebben zo’n bewogen geschiedenis als BenRiach.

Een man schept kool in een kruiwagen

Een hel voor de Schotse whiskyindustrie: de Pattison Crash

Na een lange reis van Kentucky tot aan Zuid-Afrika had John Duff genoeg avonturen meegemaakt en inspiratie opgedaan om in 1897 de BenRiach distilleerderij op te richten. Helaas moest deze 3 jaar later de deuren alweer sluiten vanwege de Schotse whiskycrisis: de Pattison Crash. Deze ‘crash’ had een grote impact op de whiskyindustrie. Maar wat gebeurde er nu precies?

De destilleerderij van BenRiach

1 bedrijf failliet: 10 destilleerderijen gedwongen om te stoppen

Eind 19e eeuw was het een trend om in whisky te investeren. Veel ondernemers vroegen om grote leningen voor het produceren en verkopen van Schotse whisky. Iedereen ‘wist zeker’ dat de whisky in waarde zou blijven stijgen, dus wat kon er nu misgaan? Veel, zo blijkt. In het begin van de 20e eeuw kregen Schotse distilleerderijen en individuele bottelaars het zwaarder. Er vonden steeds meer illegale praktijken plaats. Een van de grootste en meest succesvolle bottelaars, Pattison, Elder & Company, ging hierin ver. De eigenaren van dit bedrijf hebben illegale tactieken gebruikt om de waarde van hun aandelen en bezittingen te vergroten. Toen hun bedrijf in 1896 failliet ging, kostte dit ook de kop van 10 distilleerderijen waarmee zij samenwerkten.

Een kelder vol met Whisky vaten

Dalende whiskyprijzen in heel Schotland

De Pattison Crash zorgde voor dalende whiskyprijzen. Dit resulteerde in een opeenstapeling van sluitingen en productieverminderingen in de Schotse whiskyindustrie. In 1906 was de productie vergeleken met 9 jaar daarvoor met zo’n 65% gedaald. De Eerste Wereldoorlog die volgde, hielp niet erg mee. Toch heeft de industrie het overleefd en is vandaag de dag Schotse whisky nog steeds een begrip.

Een tweede tegenslag voor BenRiach

Na 65 jaar opende BenRiach in 1965 weer de deuren. Totdat het noodlot weer toesloeg in 2002 en ze door de recessie genoodzaakt waren de whiskyproductie weer stil te leggen. Maar BenRiach zou BenRiach niet zijn als ze er niet weer bovenop kwamen. In 2004 zijn ze weer begonnen met produceren en sindsdien is de whisky weer in verschillende jaargangen verkrijgbaar. Echte doorzetters dus!

CREATIVE CASK FINISHES IN SPEYSIDE

Een man draagt een Whisky vat

De distilleerderij van BenRiach staat in Speyside. Dit is een regio in het noordoosten van Morayshire, Schotland. Hier distilleren ze drie stijlen single malt scotch whisky, namelijk non-peated, peated (oftewel: niet geturfd en geturfd) en drievoudig gedistilleerde malts. Daarnaast is BenRiach dé specialist in ‘creatieve cask finishes’. Ze kiezen namelijk voor een langere rijptijd dan gebruikelijk. Het grote verschil tussen de grootte en soort vaten die gebruikt worden, is typerend voor BenRiach. Zij hebben dit spelen met vaten sinds 2017 een officiële naam gegeven: maltology. Ook is de distilleerderij van BenRiach één van de twee overgebleven distilleerderijen in de Speyside waar whisky gedistilleerd wordt met 100% Schotse gerst.

We vertellen je graag meer over Whisky!

Nu weet je alles over het ontstaan van BenRiach en heb je ook nog wat geleerd over de Pattison crisis die iedereen in de whiskyindustrie in Schotland heeft geraakt. Ben je benieuwd welke whisky's we allemaal bij Gall & Gall hebben? Bekijk dan ons assortiment bourbonblended en malt whisky's. Lees ook onderstaande artikelen voor meer whiskyinspiratie!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.