Zuurkool uit de oven met makreel

inspiration-image

Recept

HOOFDGERECHT - 4 PERSONEN -  CA. 50 MINUTEN

Ingrediënten

  • 800 g kruimige aardappelen
  • 150 ml melk
  • 50 g boter
  • 1 el mosterd
  • Zout en peper
  • 3 rode uien
  • 500 g zuurkool
  • 2 gerookte middelgrote makrelen
  • 3 grote vastkokende aardappelen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Schil de kruimige aardappelen en kook in ca. 20 minuten gaar in een laagje water met wat zout. Giet de aardappelen af en stamp samen met 150 ml melk, 50 g boter, 1 el mosterd tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Pel de 3 rode uien en snijd in dunne ringen. Bak ze gaar en goudbruin in 1 klontje boter.
  4. Laat 500 g zuurkool uitlekken.
  5. Ontvel en fileer de makrelen en breek in grote stukken.
  6. Vet een ovenschaal in met een klontje boter. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal en leg er een laag zuurkool en dan een laag makreel en een laag uienringen op.
  7. Schil 3 grote vastkokende aardappels in dunne plakjes. Leg ze dakpansgewijs op de ovenschotel. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  8. Bak de schotel goudbruin in het midden van de oven in ca. 25 minuten.

Dit recept komt uit de Proef& januari/februari 2015
Nog meer koken? We hebben meer dan 100 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een klantenkaart.

Peter Yealands Reserve Sauvignon Blanc 75CL