Sayur Lodeh met vlees

inspiration-image

Recept

Hoofdgerecht - 4 personen - ca. 30 minuten (+ 2 uur bouillon trekken)

Ingrediënten

  • 250 g rundvlees
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 dl water
  • 2 knoflooktenen, in plakjes
  • 500 g fijngesneden groenten: sperzieboontjes, babymais, worteltjes
  • 100 gr petehbonen (groene peulvrucht)*
  • 2 tl garnalenpasta (trassi)*
  • 2 tl laos (soort gember)
  • 2 tl palmsuiker (gula djawa)*
  • 1 blaadje Indonesisch laurier (daun salam)*
  • beetje tempeh, in kleine reepjes gesneden
  • 200 gr spitskool
  • beetje citroengras (sereh)
  • 1/2 blok ingedikte kokosmelk (santen)
  • 5 geschaafde kemirinoten*
  • zout

*al deze ingrediënten zijn te koop bij de toko, de rest is verkrijgbaar bij de grote supermarkten.

Bereiden

  1. Maak de bouillon door het rundvlees samen met de ui en de knoflook zachtjes in het water te koken tot het gaar is, ca 2 uur. Schep het vlees uit de pan en snijd het in heel kleine stukjes. Leg de stukjes vlees even weg.
  2. Voeg de sperzieboontjes, worteltjes, babymais, garnalenpasta, gember, citroengras, petehbonen, palmsuiker en laurier toe aan de bouillon van het vlees.
  3. Doe de helft van de blokjes rundvlees en de tempeh erbij en laat 10 minuten stoven.
  4. Voeg dan de spitskool, de santen en kemirinoten toe en eventueel extra water. Laat even doorpruttelen. Voeg naar smaak nog zout toe.
  5. Schep het vlees-groentemengsel op de borden. Serveer met rijst. Snelle variant: gebruik een runderbouillonblokje om de bouillon te maken. Dan gebruik je ook geen vlees bij stap 3.

Dit recept komt uit de Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 100 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een klantenkaart.

3 Reviews

(21 stemmen)
4.99

7 Reviews

(47 stemmen)
10.59

3 Reviews

(11 stemmen)
9.99