Rode uiensoep met rode port

inspiration-image

Recept

Voorgerecht* - 4 personen - 1 uur

Ingrediënten

  • 40 g boter
  • 500 g rode uien, in halve dunne ringen
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 dl ruby port
  • 1 el balsamico-azijn
  • 1 l runderbouillon (van tablet)
  • 2 laurierblaadjes
  • half wit stokbrood
  • 2 el kruidenboter
  • 50 g geraspte gruyère
  • 2 el platte peterselie, fijngeknipt
  • extra: bakpapier

 Bereiding

  1. Verhit de boter in een soeppan met dikke bodem. Fruit de uiringen in ca. 3 minuten op halfhoog vuur glazig. Voeg   de suiker toe en bak ca. 1 minuut mee op hoog vuur. Voeg de port en balsamico-azijn toe en laat het uimengsel ca. 30   minuten, zonder deksel, zachtjes fruiten tot de uien licht karamelliseren. Voeg de bouillon en de laurierblaadjes toe.   Laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, zonder deksel, zodat alle smaken goed doortrekken.  
  2. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Snijd het stokbrood in schuine grote stukken. Bestrijk ze met kruidenboter.   Leg ze op een, met bakpapier beklede, bakplaat en bak ze 5 minuten. Neem de broodstukken uit de oven, strooi de Gruyère erop en bak ze nog 3 minuten tot de kaas smelt. Schep de soep in soepkommen en leg in iedere kom een krokant broodje. Bestrooi met peterselie.  

*Je kunt dit gerecht ook als maaltijdsoep voor 2 personen serveren. Geef er dan extra stokbrood bij.