Stoofpotje met bier

inspiration-image

Recept

Hoofdgerecht - 4 personen - 30 minuten + 3,5 uur stoven

Ingrediënten

  • 600 g runderriblappen in blokjes gesneden
  • 2 el pittige mosterd
  •  50 g boter
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • 2 knoflooktenen, fijngesneden
  • 80 g spekreepjes
  • 150 g champignons, in plakjes gesneden
  • 100 g zilveruitjes
  • 1 el bloem
  • 1 flesje Westmalle Dubbel (33 cl) of ander donkerbruin bier
  • 200 ml rundvleesbouillon (van tablet)
  • 2 el azijn
  • 1 laurierblaadje
  • extra: 1 reduceerplaatje/sudderplaatje (voorkomt dat de pan te warm wordt)

 Bereiding

  1. Schep de blokjes vlees om met de mosterd. Zet het reduceerplaatje op een kleine gaspit en zet daar een pan met dikke bodem op. Verhit de boter erin en bak het vlees in 4 minuten bruin. Bak de ui en knoflook 3 minuten in het achtergebleven bakvet. Bak de spekjes 1 minuut mee. Voeg de champignons en de zilveruitjes toe en bak het geheel 4 minuten op middelhoog vuur. Doe de bloem erbij en bak al roerend nog 1 minuut mee.
  2. Voeg het bier, de bouillon, azijn en het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken en 6 minuten afkoelen. Voeg het vlees toe, roer door en doe de deksel op de pan. Laat 3,5 uur stoven op laag vuur, op het reduceerplaatje en roer af en toe door. Controleer elk uur of het vlees niet te droog wordt. Schenk er eventueel kokend water bij.
  3. Breng twee pannen water aan de kook en kook hierin, apart van elkaar, de pastinaak en aardappel in 8-10 minuten gaar. Giet af.
  4. Pureer 350 g pastinaak met 100 ml melk tot een gladde puree. Stamp met een stamper 4 aardappels fijn. Roer de pastinaakpuree met 50 g boter door de aardappelstamppot en breng op smaak met peper en zout.
  5. Haal na 3,5 uur het vlees van het fornuis, verdeel het over vier diepe borden, bestrooi met peterselie en schep daarnaast de aardappelpastinaakpuree. Lekker met gewokte spinazie.

2 Reviews

(44 stemmen)
5.99
Stevig rood
Fles Doos (6)

1 Review

(11 stemmen)
1.39 p. fles
Donker / Dubbel
Pack (8)