Skip to main content

Recept


Stoofpotje met bier

Stoofpotje met bier
Stoofpotje met bier

Recept

Hoofdgerecht - 4 personen - 30 minuten + 3,5 uur stoven

Ingrediënten

  • 600 g runderriblappen in blokjes gesneden
  • 2 el pittige mosterd
  •  50 g boter
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • 2 knoflooktenen, fijngesneden
  • 80 g spekreepjes
  • 150 g champignons, in plakjes gesneden
  • 100 g zilveruitjes
  • 1 el bloem
  • 1 flesje Westmalle Dubbel (33 cl) of ander donkerbruin bier
  • 200 ml rundvleesbouillon (van tablet)
  • 2 el azijn
  • 1 laurierblaadje
  • extra: 1 reduceerplaatje/sudderplaatje (voorkomt dat de pan te warm wordt)

Bereiding

  1. Schep de blokjes vlees om met de mosterd. Zet het reduceerplaatje op een kleine gaspit en zet daar een pan met dikke bodem op. Verhit de boter erin en bak het vlees in 4 minuten bruin. Bak de ui en knoflook 3 minuten in het achtergebleven bakvet. Bak de spekjes 1 minuut mee. Voeg de champignons en de zilveruitjes toe en bak het geheel 4 minuten op middelhoog vuur. Doe de bloem erbij en bak al roerend nog 1 minuut mee.
  2. Voeg het bier, de bouillon, azijn en het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken en 6 minuten afkoelen. Voeg het vlees toe, roer door en doe de deksel op de pan. Laat 3,5 uur stoven op laag vuur, op het reduceerplaatje en roer af en toe door. Controleer elk uur of het vlees niet te droog wordt. Schenk er eventueel kokend water bij.
  3. Breng twee pannen water aan de kook en kook hierin, apart van elkaar, de pastinaak en aardappel in 8-10 minuten gaar. Giet af.
  4. Pureer 350 g pastinaak met 100 ml melk tot een gladde puree. Stamp met een stamper 4 aardappels fijn. Roer de pastinaakpuree met 50 g boter door de aardappelstamppot en breng op smaak met peper en zout.
  5. Haal na 3,5 uur het vlees van het fornuis, verdeel het over vier diepe borden, bestrooi met peterselie en schep daarnaast de aardappelpastinaakpuree. Lekker met gewokte spinazie.

PROEF MEER!

Dit recept komt uit het Proef! magazine. 

Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.