Macaroni met kaas, gerookt spek en salie

inspiration-image

Recept

Hoofdgerecht – 8 personen – 30 minuten + 20 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 500 g macaroni (liefst grote soort macaroni of fusilli)
  • 50 g boter
  • 3 el bloem
  • 1 liter melk
  • 300 g gruyère
  • 125 g Parmezaanse
  • 8 blaadjes salie, fijngesneden
  • 300 g gerookt spek, in kleine reepjes
  • 3 beschuitjes of geroosterde boterhammen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook 500 g macaroni (liefst grote soort macaroni of fusilli) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en doe over in een braadslee of kom.
  2. Smelt 50 g boter in een pan op middelmatig vuur. Roer 3 el bloem door de gesmolten boter zodat er een roux ontstaat. Voeg 1 liter melk, scheutje voor scheutje en steeds roerend, aan de roux toe.
  3. Roer er 300 g gruyère en 125 g Parmezaanse kaas doorheen, zet het vuur laag totdat alle kaas gesmolten is en de saus een beetje dik is.
  4. Voeg 8 blaadjes salie (fijngesneden) aan de saus toe, giet de kaassaus over de macaroni en roer alles goed door elkaar.
  5. Bak in een koekenpan 300 g gerookt spek (in kleine reepjes) in 5 minuten licht-knapperig en voeg toe aan het macaroni-kaasmengsel.
  6. Verkruimel 3 beschuitjes of geroosterde boterhammen.
  7. Verdeel de macaroni over 8 kleine ovenvaste schaaltjes. Verdeel het broodkruim erover, leg er een klontje boter op en zet 20 minuten in de oven. Haal uit de oven en serveer met een groene salade. Serveer direct.

Dit recept komt uit de Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een klantenkaart.

2 Reviews

(32 stemmen)
9.99