Skip to main content

Recept:


5 zelfgemaakte sauzen

5 zelfgemaakte sauzen

Recept

Recept

hoofdgerecht – 4 personen – 10 minuten

Ingrediënten

WHISKYSAUS MET ROKERIGE PAPRIKA

  1. 4 el mayonaise
  2. 2 el ketchup
  3. 2 el whisky 1 el citroensap
  4. Druppels worcestershiresaus
  5. Paprikapoeder
  6. Druppels tabasco 

SHERRYMAYO MET GEBAKKEN UITJES

  1. 3 el crème fraîche
  2. 3 el mayonaise
  3. 2 el medium sherry
  4. 1 el gembersiroop
  5. 1 tl zoet paprikapoeder
  6. Zout en peper
  7. 6 el gebakken uitjes (kant-en-klaar).

SALSA VERDE MET DRAGON EN CITROEN

  1. 1½ teen knoflook
  2. 2 el kappertjes
  3. 4 kleine augurken
  4. 6 ansjovisfilets
  5. 15 g platte peterselie
  6. 15 g dragon (alleen de blaadjes)
  7. 10 g verse munt (alleen de blaadjes)
  8. 1 el dijonmosterd
  9. 3 el rodewijnazijn
  10. ½ citroen toe.
  11. 8 el extra vergine olijfolie

SAFFRAANAÏOLI

  1. 8 saffraandraadjes
  2. 1 el heet water
  3. 4 el mayonaise
  4. 1 teentje geperste knoflook door.
  5. Citroensap, zout en peper

ROMESCOSAUS MET LENTE-UI

  1. 3 gegrilde paprika's (uit een pot)
  2. 75 g gerookte amandelen
  3. 4 el olijfolie
  4. 1 tl komijnpoeder
  5. 2 el rodewijnazijn
  6. ½ teen knoflook
  7. Rodepepervlokken
  8. 1 lente-ui (in ringetjes)

Bereiding

WHISKYSAUS MET ROKERIGE PAPRIKA

  1. Meng 4 el mayonaise, 2 el ketchup, 2 el whisky (laat voor kinderen de whisky achterwege), 1 el citroensap, een paar druppels worcestershiresaus, een snuf gerookt paprikapoeder, een paar druppels tabasco (naar smaak) in een kommetje en roer door elkaar. Proef en voeg naar smaak eventueel nog wat meer van de ingrediënten toe.

SHERRYMAYO MET GEBAKKEN UITJES

  1. Meng 3 el crème fraîche, 3 el mayonaise, 2 el medium sherry, 1 el gembersiroop en 1 tl zoet paprikapoeder tot een egale saus. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met 6 el gebakken uitjes (kant-en-klaar).

SALSA VERDE MET DRAGON EN CITROEN

  1. Hak 1½ teen knoflook, 2 el kappertjes, 4 kleine augurken, 6 ansjovisfilets, 15 g platte peterselie, 15 g dragon (alleen de blaadjes) en 10 g verse munt (alleen de blaadjes) fijn en doe in een kom. Voeg 1 el dijonmosterd, 3 el rodewijnazijn en het rasp van ½ citroen toe. Roer er 8 el extra vergine olijfolie door tot je de juiste dikte hebt. Breng op smaak met peper en zout.

SAFFRAANAÏOLI

  1. Overgiet 8 saffraandraadjes met 1 el heet water. Doe 4 el mayonaise in een kommetje en roer er 1 teentje geperste knoflook door. Meng met de saffraandraadjes en het afgekoelde weekwater. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper

ROMESCOSAUS MET LENTE-UI

  1. Dep 3 gegrilde paprika's (uit een pot) droog. Doe in een hoge kom, samen met 75 g gerookte amandelen, 4 el olijfolie, 1 tl komijnpoeder, 2 el rodewijnazijn, ½ teen knoflook en rodepepervlokken. Pureer met de staafmixer tot een egale maar niet te gladde saus. Breng op smaak met zout. Bestrooi met 1 lente-ui (in ringetjes).