Gravad lax op blini’s

inspiration-image

Recept

Je kunt de Gravad lax zelf maken, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen. 

Gravad Lax

Voorgerecht - 8 personen - 15 minuten en 3 dagen

Ingrediënten

  • 750 g zalmfilet
  • 2 zwarte peperkorrels
  • grote bos dille
  • 100 g grof zeezout
  • 70 g suiker

Bereiding

  1. Leg 750 g zalmfilet aan één stuk op de huidzijde op een grote plank, leg die in een grote ovenschaal.
  2. Check de zalm, haal eventuele graatjes eruit.
  3. Kneus 2 el zwarte peperkorrels in de vijzel. Snijd een grote bos dille fijn, houd 2 el dille achter. Roer de peper en de dille door elkaar, roer daar 100 g grof zeezout en 70 g suiker doorheen.
  4. Bedek de bovenkant van de zalm met het mengsel. Dek af met plastic. Leg er een broodplank op en zet daar wat zwaars op: grote blikken of een paar flessen wijn. Zet in de koelkast en laat 24 tot 36 uur staan.
  5. Haal de zalm uit de koelkast, veeg de dikke laag peper-zout-dille eraf. Snijd in dunne plakjes. 

Blini's met Gravad lax

Voorgerecht - 4 personen - 10 minuten

Ingrediënten

  • blini's
  • 400 g Gravad lax
  • takjes dille
  • schijfjes citroen

Bereiding

  1. Leg kant-en-klare blini’s op een schaal en verdeel er 400 g gravad lax (kant-en-klaar) overheen.
  2. Serveer met een takje dille en een dun schijfje citroen.

Dit recept komt uit de Proef! magazine
Nog meer koken? We hebben meer dan 100 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een klantenkaart.

19 Reviews

(157 stemmen)
11.99