Stamppot spruiten met komijn en bacon

inspiration-image

Recept

Hoofdgerecht – 4 personen – 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 500 g spruiten
  • 25 g boter
  • 4 dikke plakken bakbacon
  • 1 grote uigrof gesnipperd)
  • 2 tl komijnzaad
  • 150 ml room
  • 50 g boter
  • 100 g belegen kaas(geraspt)

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar
in weinig water met wat zout. Maak de spruiten schoon door de buitenste blaadjes en het onderste deel van het stronkje te verwijderen. Halveer de spruiten en kook
ze in een tweede pan in ca. 5 min. beetgaar. Controleer of ze gaar zijn; als de spruiten groot zijn duurt het iets langer.
  2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de bacon om en om mooi bruin en knapperig. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de ui met het komijnzaad in het overge- bleven bakvet tot de ui zacht en lichtgeel
is.
  3. Giet de aardappelen en de spruiten af. Laat de aardappel een beetje droogstomen en de spruitjes goed uitlekken. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper
tot puree en roer er beetje bij beetje de room en boter door.
  4. Roer de kaas erdoor
tot deze gesmolten is. Schep als laatste de ui en spruitjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de bacon erop.

Dit recept komt uit de Proef! van februari/maart 2016
Nog meer koken? We hebben meer dan 100 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een klantenkaart.