Recept:
Kip met ingemaakte citroen

Recept
hoofdgerecht – 4 personen – 100 minuten
Ingrediënten
- 50 g roomboter, op kamertemperatuur
- ½ ingemaakte citroen
- 1 teen knoflook (fijngehakt)
- 1 scharrelkip (ca. 1 ½ kg)
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 3 takjes dragon
- 200 g grove bulgur
- 200 g verse doperwten
- 10 g muntblaadjes (fijngehakt)
- 10 g platte peterselie (fijngehakt)
- 150 g radijsjes (gehalveerd)
- 4 lente-uitjes
- 3 el extra vergine olijfolie
- 3 el citroensap
Bereiding
- Haal de kip 1½ uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
- Verwarm de oven voor tot 180 ˚C. Hak de gele schil van de ingemaakte citroen fijn. Meng de boter met de citroenschil, knoflook en wat peper en zout.
- Dep de kip droog met keukenpapier. Vul de buikholte van de kip met de laurierblaadjes, tijm, dragon en ¾ van de citroenboter. Besmeer de borst en de bouten met de rest van de citroenboter. Bestrooi het geheel met peper en zout. Leg de kip met de borst naar boven in een ovenschaal.
- Rooster in het midden van de oven in 70 – 80 min. goudbruin en gaar. Bedruip de kip regelmatig met het vet dat eruit komt. Je kunt met een kernthermometer checken of de kip gaar is. Deze moet 85 ˚C aangeven gemeten tussen dij en borst.
- Bereid ondertussen de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Blancheer de erwten 1 min. in kokend water met wat zout. Spoel af onder koud water en laat uitlekken.
- Meng de bulgur met de munt en peterselie. Voeg de erwten, radijsjes en lente-ui toe. Meng de olie met het citroensap en wat peper en zout. Schep door de bulgur.
- Serveer met de kip en de jus uit de ovenschaal.