Recept uit Italië:
Panzanella

Recept
MAALTIJDSALADE - 4 PERS. – 40 MIN
Ingrediënten:
- 5 el extra vergine olijfolie
- 1 grote aubergine (in blokjes van 2x2 cm)
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 rode ui (gesnipperd)
- 1 teen knoflook (fijngehakt)
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el kappertjes
- 20 groene olijven (zonder pit)
- 4 trostomaten (in stukjes)
- 15 g bladpeterselie (grof gehakt)
- 4 zuurdesemboterhammen
- 3 takjes basilicum (alleen de blaadjes)
- 300 g gemengde cherrytomaten in diverse kleuren (gehalveerd)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 225 ˚C.
- Verhit 2 el van de olijfolie in een grote koekenpan.
- Roerbak de aubergine en oregano ca. 5 min. tot de aubergine aan alle kanten bruin is.
- Voeg de ui en knoflook toe en roerbak nog enkele minuten.
- Voeg eventueel wat extra olie toe tegen het aanbakken.
- Schenk de azijn erbij zodra de ui doorzichtig wordt.
- Schraap aanbaksel van de bodem en laat de azijn verdampen.
- Voeg de kappertjes, olijven en trostomaat toe. Roer door.
- Laat 15 min. sudderen tot de aubergine gaar is.
- Haal van het vuur en roer de peterselie erdoor.
- Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.
- Meng het brood met de rest van de olijfolie.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met peper en zout.
- Bak 12-15 min. in het midden van de oven tot het knapperig is. Draai halverwege om.
- Laat afkoelen.
- Meng de groenten met het brood. Schenk er eventueel nog wat olijfolie over en verdeel er de basilicum en cherrytomaatjes over. Ook lekker met knapperig gebakken parmaham of mozzarella.
Dit recept komt uit het Proef! magazine juni-augustus 2020. Nog meer koken? We hebben meer dan 400 Recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een Klantenkaart.