Skip to main content

Recept:


Porchetta gevuld met noten, salie en rozijnen

Porchetta gevuld met noten, salie en rozijnen

Recept

Een porchetta geserveerd op tafel

Hoofdgerecht  4-8  personen - 2 uur en 30 minuten + 8 tot 48 uur marineren

Ingredienten

  • 200 g rozijnen
  • 100 ml Vin Santo
  • 4 takjes rozemarijn (alleen de naaldjes)
  • 6 takjes salie (allen de blaadjes)
  • 4 takjes tijm (allen de blaadjes)
  • 5 tenen knoflook (in plakjes)
  • 3 el venkelzaad
  • 1 1/2 kilo varkensbuik met zwoerd (aan 1 stuk)
  • 150 g broodkruim
  • 75 g hazelnoten
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • peper en zout
  • extra keukentouw en vleesthermometer

Bereiding

  1. Week de roijzen ca 20 min in de vin Santo. Doe de rozemarijn, tijm, salie knoflook en het venklzaad in een keukenmachine en maal fijn.
  2. Maak met een scherp mes diagnoale insnijdingen in het zwoerd van de varkensbuik. Draai om en wrijf de vleeskant in met zout, peper en het gehakte kruidenmengels.
  3. Haal de rozijnen uit de Vin Santo en verdeel in een streep over het midden van de varkensbuik (de vleeskant). Verdeel het broodkruim en de hazelnoten erover. Rol het vlees op en bind om de twe centimeter vast met keukentouw. Laat minimaal 8 uur onafgedekt in de koelkast op smaak komen. 
  4. Verwarm de oven voor tot 225 graden. Wrijf vlak voor het aanbraden de buitenkant in met wat olijfolie, peper en zout. Braad het vlees om en om bruin in een koekenpan.
  5. Doe in een ovenschaal en braad nog 30 min verder in de voorverwarmde oven. Dek daarna de ovenschaal af met aluminiumfolie en draai de temperatuur terug naar 150 graden. Laat nog 90 braden of tot de kerntemperatuur 65 graden is. 
  6. Verwijder het folie e ndraai de oven nog 10 op 220 graden. De buitenkant wordt zo lekker knapperig. Lekker met een romige plenta en oesterzwammen of een mengsel van wilde paddenstoelen.

 

PROEF MEER!

Dit recept komt uit het Proef! magazine. 

Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een VIP membership / klantenkaart.