Skip to main content

Recept uit Frankrijk:


Salade Niçoise

Uit Frankrijk: Salade Niçoise
Uit Frankrijk: Salade Niçoise

Recept

HOOFDGERECHT - 4 PERS. – 40 MIN

Ingrediënten:

  • 1 el harissa
  • 1 tl ingelegde citroenschil (fijngehakt)
  • 1 gestoomde makreel
  • 200 g krieltjes
  • 4 eieren
  • 300 g haricots verts
  • het sap van ½ sinaasappel
  • 2 tl mosterd
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 kleine rode ui (in dunne ringen)
  • 1 krop botersla
  • 6 artisjokharten op olie (in kwarten)
  • 12 zwarte olijven
  • 1 el kappertjes
  • 1 takje munt (blaadjes fijngesneden)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 50 ˚C.
  2. Meng de harissa met de citroenschil.
  3. Besmeer de makreel er aan de binnenkant mee en klap dicht. Wikkel de vis in aluminiumfolie en leg 20 min. in de oven.
  4. Kook ondertussen de krieltjes in de schil in 15 min. gaar.
  5. Laat iets afkoelen en halveer.
  6. Kook de eieren 8 min. Laat schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.
  7. Kook de haricots verts in 5 min. beetgaar in water met wat zout. Giet af en laat goed uitlekken.
  8. Maak een dressing van het sinaasappelsap, de mosterd en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Meng voorzichtig met de warme boontjes, aardappeltjes en ui.
  10. Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de sla. Haal de rest van de blaadjes los en leg ze op een grote schaal.
  11. Leg de boontjes, aardappeltjes en ui erop.
  12. Verdeel de artisjok, de olijven en de eieren over de salade.
  13. Pluk grote stukken makreel van de graat en leg op de salade. Bestrooi met de kappertjes en munt. Lekker met zuurdesembrood.

 

Dit recept komt uit het Proef! magazine juni-augustus 2020. Nog meer koken? We hebben meer dan 400 Recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een Klantenkaart.