Skip to main content

Tequila-limoenkip met rokerige chilisaus

Recept

Tequila limoenkip met rokerige chilisaus

Hoofdgerecht - 4 personen - 75 minuten - 2 uur wachttijd

Ingrediënten:

  • 8 kipdrumsticks
  • 75 g keukenzout
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 5 tenen knoflook (geperst) 
  • 125 ml tequila
  • 185 ml limoensap
  • 1 tomaat (in kwarten)
  • 100 ml ketchup
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 2 el limoenrasp
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 tl gerookte-paprikapoeder 
  • 2 tl zeezout
  • keukenmachine of staafmixer

Bereiding:

  1. Doe 1⁄2 liter water in een grote pan en voeg het keukenzout, 2 el suiker en 3 tenen knoflook toe. Breng aan de kook. 
  2. Zet het vuur uit, voeg de tequila en 125 ml limoen- sap toe. Schenk er 1 liter water bij. Laat helemaal afkoelen. 
  3. Leg de kip erin en zet maximaal 2 uur in de koelkast (niet langer). 
  4. Meng ondertussen de rest van de suiker, knoflook en het limoensap in de keukenmachine of met de staafmixer met de tomaat, ketchup, olijfolie, het limoenrasp, korianderpoeder, kaneelpoeder, gerookte- paprikapoeder en zeezout tot een saus.
  5. Neem de kip uit het vocht en dep droog. Smeer in met 125 ml van de saus en laat
  6. 15 min. buiten de koelkast intrekken. 
  7. Verhit een barbecue met deksel tot middelwarm (maximaal 160 °C, anders verbranden de suikers). Zet het rooster hoog, leg de kip erop en sluit de deksel. 
  8. Gril in ca. 1 uur tot de kerntemperatuur van de kip 70 °C is. Dit kun je meten met een vleesthermometer. Draai regelmatig. 
  9. Kook ondertussen de rest van de saus wat in. Serveer bij de kip. 
  10. Lekker met rijst en een Mexicaanse salade van mais, bonen, tomaten en lente-ui.

PROEF MEER!

Dit recept komt uit het Proef! magazine. 

Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een VIP membership / klantenkaart.