Skip to main content

Uiensoep met rode port

Recept

Maaltijdsoep- 4-personen - 90 minuten

Ingrediënten

  • 75 g boter
  • 5 grote uien (in dunne ringen)
  • 55 ml rode port
  • 1½ l kippenbouillon (van tablet)
  • 1 takje tijm
  • 3 takjes peterselie
  • 1 laurierblad
  • 100 g ontbijtspek of bacon (in blokjes)
  • 8 sneetjes stokbrood (geroosterd)
  • 175 g Gruyère (geraspt)

Bereiding

  1. Verhit de boter in een grote zware pan. Bak hierin de uienringen in ca. 20 min zacht en lichtbruin. Schenk de port erbij en schraap aanbaksels van de bodem. Laat de aanbaksels in de pan. Schenk de bouillon erbij.
  2. Bind de tijm, peterselie en het laurierblad samen met keukentouw tot een bouquet garni. Doe dit samen met spek of de bacon in de pan. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en laat 45-60 min. zachtjes trekken. Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan.
  3. Verhit de ovengrill. Schep de soep in vuurvaste kommen. Beleg met het geroosterde stokbrood en bestrooi met de Gruyère. Zet onder de grill tot de kaas gesmolten is en lichtbruin is geworden