Skip to main content

Het Elixer van de Goden


Nuestra Soledad Mezcal

Nuestra Soledad Mezcal

Als er over mezcal wordt gesproken, dan denkt men vaak aan een Mexicaanse drank met een worm in de fles. Maar mezcal is veel meer dan deze gimmick. De wereld van mezcal is nauw verweven met de Mexicaanse geschiedenis, cultuur en traditie. Ontdek alles over Nuestra Soledad Mezcal!

Zo komt het woord “mezcal” uit het Nahuatl en betekend “ovengebakken agave”. Mezcal wordt gemaakt met pure passie, vakmanschap en ambacht en verdient het dus op een correcte wijze beschreven te worden. In dit artikel wordt je meegenomen naar Casa Cortes, het bedrijf achter Nuestra Soledad mezcal.

Bestel Nuestra Soledad Mezcal

Nuestra Soledad

De naam Nuestra Soledad verwijst naar de “Lady the Virgin of Solitude” (Vrouwe van Eenzaamheid), de beschermheilige van de regio Oaxaca, Mexico. Oaxaca is heel belangrijk voor mezcal. Maar liefst negentig procent de gehele mezcal productie komt uit deze regio. Zo ook de mezcals van Nuestra Soledad.

Mezcal Maestros

Voor de productie van Nuestra Soledad zijn zes gemeenschappen uit verschillende dorpen in Oaxaca symbolisch met elkaar verbonden onder de vleugels van een engel, Lady the Virgin of Sollitude. Deze mezcal geproduceerd in La Compania, Ejutla. De gebroeders Hernandez produceren deze mezcal van 100% Espadin agave. De Nuestra Soledad Ejutla is licht en bijzonder aromatisch. Op de neus zijn hints van witte bloemen, selderij en munt te herkennen. De smaak is rijk, hartig en rokerig, waarbij geroosterde chili en verschillende mineralen zijn te herkennen.

MAAR WAT IS DAN HET VERSCHIL TUSSEN MEZCAL EN TEQUILA?

Ezel

Tussen mezcal en tequila zijn veel verschillen. Het belangrijkste verschil: tequila is een mezcal, maar mezcal is geen tequila. Voor tequila gelden namelijk allemaal wettelijke regels over de herkomst, de agavesoort en het productieproces. Voor mezcal gelden deze regels niet. Mezcal wordt dus letterlijk en figuurlijk door allerlei factoren beïnvloed. 

Het productieproces

Het traditionele productieproces van mezcal is nooit veranderd. Nog steeds worden de agave planten met de hand gesnoeid en met ezels vervoerd. Ook worden de agave-kernen (pinas) in kleien gaten in de grond gerookt. Zo verkrijgen mezcals hun karakteristieke rokerige smaak. Vervolgens worden de gerookte pinas vermalen en in openlucht tanks gelegd om te fermenteren. Door de invloeden van buitenaf (luchtdichtheid, bloempollen, regen en beestjes) is elke mezcal weer anders. Het is echt een ambachtelijk product dat zowel puur als in cocktails elke drankliefhebber kan verrassen.