Skip to main content
Welkom
0

mijn moment

Beleef de meest bijzondere wijnmomenten samen met de ster uit Mijn Moment. Ontdek hun persoonlijke verhalen en de momenten die hen zo dierbaar zijn.

NICOLETTE VAN DAM is bekend van tv en daarnaast succesvol ondernemer. Met haar broer Sebastiaan runt ze de hotspot Brasserie van Dam in Amsterdam. Met haar man Bas Smit organiseert ze de concert - reeks De Amsterdamse Zomer én zitten ze in de wijn met hun rosémerken ChouChou en Bisous. Deze laatste – exclusief bij Gall & Gall verkrijgbaar – werd dit jaar met groot succes gelanceerd én kreeg een 8.5 van Harold Hamersma.

Foto van Nicolette van Dam

Hoe ziet de aanloop naar kerst eruit? ‘Voor ons is dit altijd een van de drukste periodes van het jaar. Met Brasserie Van Dam bezorgen we sinds een aantal jaren kerstdinerboxen door het hele land, met een compleet kerstmenu, helemaal Van Dam-style, die je alleen hoeft te verwarmen. De dagen voor kerst staan we met ons hele team vaak tot in de nacht al die boxen in de pakken, daar kan ik als echte horecameid enorm van genieten!’

En dan is het kerst, wie kookt er? ‘Op kerstavond gaan we traditio ­ neel bij mijn schoonouders gourmetten, en op eerste kerst ­ dag koken mijn ouders en oom en tante voor ons. Mijn vader maakt altijd gevulde kalkoen, die eten we met stoofpeertjes en friet. Dat vullen we aan met gerechten van ons eigen kerstmenu van Brasserie Van Dam. Alles staat lekker ongedwongen op tafel, onder de kerstboom liggen cadeautjes en tussendoor treden de kinderen op.’

Wat mag niet ontbreken op de kersttafel? ‘Natuurlijk onze rosé Bisous. Wij drinken rosé het hele jaar door, ook met kerst. Dat hebben we van mijn vader overgenomen. Lekker als verfrissend aperitief, of bij de kerstgerechten, maar ook bij het dessert.’ 

Is er weleens een kerst geweest die toch anders liep dan gewenst? ‘Als je mensen verliest van wie je houdt, is dat aan de kersttafel extra confronterend. Zo ook bij het verlies van mijn lieve oma Lily. De kersttafel wordt kleiner, maar ook groter door de kindjes die erbij zijn gekomen. Het hoort bij het leven. Ik ben dankbaar voor elke kerst die we met elkaar vieren.’ 

Zin in kerst 2025? ‘Ja, zeker! Dit jaar voor het eerst met ons nieuwe hondje Poppy, dat maakt het extra gezellig!’

DE STERREN UIT DE VORIGE TOOST& EDITIES:

PETER DE VRIES is category manager whisky bij Gall & Gall. We prikten een moment met hem. 

Foto van Peter de Vries met glas whisky in zijn hand

Op welk moment dacht je: whisky, dat is mijn terrein? ‘Ik was altijd al een voorzichtige liefhebber, maar sinds whisky mijn baan is, word ik echt elke dag blij van whisky.

Ooit een moment stil geworden van een whisky, zo ja: waar en hoe? ‘Dat was bij Glenfiddich, in de distilleerderij, waar ik een Glenfiddich dronk die was afgerijpt op roodwijnvat. Direct vanuit het vat in mijn handen – aangezien er geen glazen in de buurt waren. De smaak, de omgeving, dát moment: onvergetelijk.’

Op welk moment geniet je persoonlijk het meest van whisky? ‘Als ik ben omringd door vrienden en we samen een selectie whisky’s ontdekken, liefst tot diep in de nacht.’

Whisky lijkt steeds breder populair te worden. Hoe ervaar je dit ‘momentum’ bij Gall & Gall? ‘Whisky zit in een transitiefase – gedeeltelijk. De tradities en verhalen van de distilleerderijen en hun whisky’s zijn natuurlijk fantastisch, maar ze spreken misschien niet altijd iedereen aan.

We zien nu duidelijk een whiskymixcultuur opkomen, die beter past bij een jongere generatie. Cocktails zijn een prima start om in de fantastische wereld van whisky te stappen. We moeten niet te puristisch zijn als het om whisky gaat. Whisky puur drinken is niet de énige optie. Het is een beetje als met koffie: je start met koffie met melk en suiker, schakelt over naar bijvoorbeeld koffie met melk, om te eindigen met dubbele espresso als favoriet. Laten we de verschillen omarmen. Van cocktail, naar mix, naar whisky met ijs, naar puur. Heen en terug. Een whisky voor elk moment.’

We geven je een momentje: je krijgt 50 woorden de ruimte om ‘haters’ te overtuigen whisky een tweede kans te geven. Go! 'De diversiteit van whisky is zo enorm: er is voor iedereen een whisky die hij of zij kan waarderen. Je hebt alleen de juiste (manier van drinken) nog niet ontdekt. Blijf proberen, blijf proeven, blijf vragen aan onze winkelmedewerkers, die kunnen je altijd helpen jouw whisky te vinden. Beloofd!’

BAS SMIT en zijn echtgenote Nicolette van Dam zijn ondernemers – onder meer in horeca (Brasserie van Dam in Amsterdam) én in wijn. Hun Provence rosé ChouChou krijgt nu een zusje, Bisous (‘kusjes’) en haar vind je exclusief bij Gall & Gall.

image

Wanneer was het moment dat je dacht: ik ga ‘in de wijn’?
‘ChouChou, onze Côte de Provence rosé, hebben we alweer vier jaar geleden op de markt gebracht. Dat avontuur is ontstaan uit liefhebberij. Intussen ben ik een fanatiek verzamelaar. Wijn is een passie geworden. Wijn speelt een centrale rol in ons leven. We zijn dan ook een Bourgondisch gezin, we vieren het leven liefst elke dag. Aan tafel is de wijn leading, daarna verzinnen we het eten eromheen. Gezelligheid is bij ons key. Dat is al zo vanaf de eerste dag dat Nicolette en ik gingen samenwonen, 18 jaar geleden. De fles van de wijn die we dronken tijdens onze eerste date heb ik nog steeds.

Met wie, levend of niet, zou je (nog) weleens een wijnmoment samen willen beleven?
‘Met de oma van Nicolette, die ons helaas vorig jaar is ontvallen, zou ik nog wel eens ‘n roseetje willen drinken, 

want dat was het gaafste mens ooit. Een fenomeen. Boordevol positiviteit. Ze trok álles uit het leven. Ze deed altijd een klontje ijs in haar wijn, dat doe ik ook. Lauwe wijn, daar wordt niemand gelukkig van.’

Wat is je ultieme toostmoment of -plek ?
‘De perfecte plek bestaat niet, het perfecte gezelschap wel. In je eentje bouw je geen herinneringen op. Ik ben echt een gezelligheidsmens. Mensen maken mijn moment. Positieve mensen. Of ze me nu vergezellen op een bootje op de zonovergoten grachten of op ons festival De Amsterdamse Zomer of op een kleedje in het park.’

Hét moment waarnaar je uitkijkt?
‘In juli zijn we tien jaar getrouwd, dat gaan we groots vieren met vrienden. En ook kijk ik uit naar de Bisous pop-upstore in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam, op 10 en 11 april.

Bisous

Volgens Bas: ‘Een heerlijke, fruitige, lichtgekleurde rosé uit het zuiden van Frankrijk waarvan ik hoop dat iedereen ervan gaat genieten. Vanaf 10 april alleen bij Gall & Gall.'

toost& magazine
toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!

Ontdek hier alle edities!

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.