Skip to main content

Alles over mousserende wijn


Champagne voor de 'the rich and famous'?

Champagne
Champagne

Nee, champagne is al lang niet meer alleen een rijkeluisdrank. Een fles champagne staat voor chique, voor feest, voor klasse - voor iedereen die iets te vieren heeft. Welke champagne van ‘the rich and famous’ ontkurk jij tijdens de feestdagen?

Bekijk alle champagne

Hoe 17e-eeuwse influencers champagne groot maakten

Hoe 17e-eeuwse influencers champagne groot maakten

Nu zijn het modellen, rappers en acteurs die ons influencen met decadente champagnefoto’s op social media. De eerste ambassadeurs van de Franse bubbels waren juist koningen en prinsen. Britse royals omarmden de uitvinding van de Franse monnik Dom Perignon in de 17eeeuw als eerste. Pas daarna ging het Franse koningshuis overstag. Al snel proostte íeder Europees hof, van de Habsburgse adel tot de Russische tsaren, met zijn eigen favoriete champagnemerk.

IN DE MODE – EN DAARBUITEN

Instagram bericht van Moët Chandon

Of je nu politicus, modeontwerper, acteur of schrijver bent: het is al decennia bon ton je te profileren als fervent champagnedrinker. Modeontwerpster Coco Chanel maakte zich niet alleen onsterfelijk met haar ontwerpen. Ook deze bruisende uitspraak zal altijd aan haar blijven kleven: ‘Ik drink slechts champagne in twee situaties: als ik verliefd ben en als ik niet verliefd ben.’ Helder!

Champagnehuizen zijn vaak hartstikke trots op hun beroemde fans. Het merk Pol Roger gaf de illustere staatsman Winston Churchill zelfs zijn eigen fles: Cuvée Sir Winston Churchill. Misschien hoopt Nederlandse rapper Lil Kleine ook wel op zoveel erkenning. Waarom poseert hij anders steevast op Instagram met een fles Dom Perignon of Armand de Brignac in zijn hand? 

Badderen in Champagne voor de bad boys

Instagram bericht van Jay Z met Cristal

In de jaren negentig en vroege jaren nul was Cristal niet alleen de drank van echte slechteriken, maar ook die van verfijnde bad boys. ‘Door Cristal te drinken lieten we zien dat we een hoger niveau hadden bereikt’, schrijft rapper Jay-Z in zijn memoires over de keuze om zo rond 1994 champagne te omarmen. "We toonden ermee dat we een geraffineerde, zelfs licht obscure smaak hadden." "Amen", zal zijn vrouw Beyoncé hebben gedacht. Zij zou ooit een flinke lading champagne in een Parijs hotel hebben besteld. Was het voor een feestje? Nee hoor, mevrouw wenste erin te badderen… 

ARMAND DE BRIGNAC: CHAMPAGNE VAN DE STERREN

Instagram bericht van Piper Heidsieck

Cristal raakte bij veel rappers en sterren uit de gratie nadat de eigenaar van champagnehuis Louis Roederer aangaf eigenlijk niet zo blij te zijn met zijn ‘ruige’ fanbase. Jay-Z was woedend en nam het heft in eigen hand. In 2014 kocht hij het Franse champagnehuis Armand de Brignac en transformeerde het tot dé sterrenchampagne.

De gouden flessen met dik schoppenaaslogo pronken in clips en op exclusieve feesttafels van the rich and famous. Acteur Leonardo DiCaprio besteedde op een episch verjaardagsfeest maar liefst 3 miljoen dollar aan Armand de Brignac. Oprah Winfrey heeft er een gewoonte van gemaakt dozen Armand naar vrienden te sturen. En ’s werelds grootste realityster Kim Kardashian kocht het voor haar huwelijk met Kris Humphries. Armand bracht niet veel geluk: Kardashian is nu immers getrouwd met Kanye West, die dan weer graag over Cristal rapt.

Over naar de rappers van eigen bodem. De Jeugd van Tegenwoordig, ondanks hun naam oud genoeg om legaal te mogen drinken, heeft op hun rider (een wensenlijstje voor de kleedkamer) naar verluidt altijd twee flessen Veuve Clicquot én twee flessen Piper Heidsieck staan. Classy hoor!

NIET TE FILMEN, ZO POPULAIR IN HOLLYWOOD

Champagne

Champagne en de filmwereld: ze gaan al jaren hand in hand. Wie weet liet Beyoncé zich inspireren door Marilyn Monroe? Ook over deze iconische actrice wordt namelijk gezegd dat zij eens een bad liet vollopen met 350 flessen champagne. Grote kans dat het hier om Monroe’s favoriete merk ging: Piper Heidsieck.

Dit champagnehuis heeft een lange geschiedenis in Hollywood. Het waren zelfs de eerste bubbels die ooit in een film te zien waren, namelijk Sons of the Desert van Laurel en Hardy uit 1933. En op grote filmevents zoals het Cannes Filmfestival en de uitreiking van de Oscars is het nog altijd Piper-Heidsieck waarmee wordt getoost. 

Party like Madonna

Het moge duidelijk zijn: dik drie eeuwen na de uitvinding van champagne speelt de luxe feestdrank zich nog altijd in de kijker. En supersterren halen er nog steeds alles voor uit de (koel)kast. Zo kocht Madonna voor haar 50e verjaardag álle flessen Krug op in Londen.

Wil jij je laten inspireren door the rich and famous deze feestdagen? Als je iets groots te vieren hebt en het mag best allemaal best over de top zijn, party dan like Madonna en ontkurk Krug. Stijlvol, filmisch, Hollywood-allures: zijn dat de trefwoorden voor jouw kerst of oudejaarsavond? Sla dan Piper-Heidsieck in. En ben jij meer van de blingbling: spek dan Jay-Z’s spaarrekening en laaf je aan een fles of wat Armand de Brignac. Proost!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.