Skip to main content

Ontdek whisky


Water in je whisky: ja of nee?

Water in je whisky: ja of nee?

Een druppeltje water in je whisky of juist niet? Dit is een lastig punt onder de whisky liefhebbers. De een vindt het heiligschennis, de ander kan het juist waarderen. Lees hieronder over het effect van een druppeltje water in je whisky of bekijk gelijk het filmpje. Hierin legt onze Toon uit wat het verschil is. Zo beslis je zelf waar jouw voorkeur naar uitgaat.

BEKIJK HIER ALLE WHISKY'S

WAT IS HET EFFECT VAN WATER IN WHISKY?

whisy glas in houten houder met water pipet

Wat doet dat eigenlijk, zo’n druppeltje water toevoegen? Het water doet twee dingen:

  1. Het meest opvallende verschil: de geur van je whisky verandert.

  2. De smaak verandert doordat er meer accenten vrijkomen.

De tegenstanders gebruiken als argument dat water whisky teveel verdunt. Maar dit hoeft niet negatief te zijn. Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven. Zeker bij stroeve whisky’s merk je dit.

HOEVEEL WATER MOET JE TOEVOEGEN AAN JE WHISKY?

Dit bepaal je natuurlijk zelf. Maar een paar druppeltjes zijn meestal voldoende. Je kan dit doseren met een pipetje. Let hierbij wel op het soort water dat je gebruikt. Het soort water? Ja, want niet elk water smaakt hetzelfde. Denk maar aan het verschil tussen bronwater of kraanwater. Nederland heeft gelukkig kraanwater van hele goede kwaliteit en dit kun je dan ook zonder problemen aan je whisky toevoegen.

TEST ZELF!

Wel of geen water hangt dus af van je eigen voorkeur. Ons advies? Schenk 2 glazen met whisky in. Proef eerst een glas whisky zonder water. Voeg dan bij het ene glas een paar druppeltjes water toe. Zo kan je vergelijken. En beslis je uiteindelijk zelf wat je lekker vindt: water of geen water. Voor de krachtige Smokehead whisky wordt het specifiek aangeraden om beide manieren te proberen!

BEKIJK HIER ALLE WHISKY'S

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.