Skip to main content

Ontdek alles over


5x exclusieve wijnen

5x exclusieve wijnen

Een veelgestelde vraag is: waarom zit er zo’n verschil in prijs tussen verschillende wijnen? En heeft de prijs echt invloed op de smaak? Er zijn namelijk wijnen van 3 euro en van 300 euro, maar ze zijn beide ‘gewoon gemaakt’ van gegiste druiven. Waarom is de ene nu veel duurder dan de andere? Wij leggen het uit en zetten alle exclusieve wijnen van Gall & Gall voor je op een rijtje.

Alle wijnen

Is duurdere wijn ook betere wijn?

De prijs van wijn wordt onder andere bepaald door de plek waar de druiven, gebruikt voor het maken van de wijn, vandaan komen. De ene wijngaard is moeilijker te bewerken dan de andere. Zo liggen bepaalde wijngaarden op grote hoogte of op steile hellingen. Dat maakt het oogsten een stuk lastiger natuurlijk. Verder heeft ook het klimaat invloed op de kwaliteit en dus prijs van de wijn. Is het op de wijngaard heel koel of regent het veel, dan heeft dit bijvoorbeeld een negatieve invloed op de prijs.

Productie- en rijpingsproces

Wat ook invloed kan hebben op de prijs is het productie- en rijpingsproces. Hoe vaker de druiven gesnoeid worden hoe beter ze zijn, maar daardoor heb je ook een kleinere oogst en is de prijs van de wijn dus hoger. Wat ook bepalend kan zijn is of de wijn lang in de wijnkelders van een wijndomein moet rijpen. De ligplaats kost geld, zeker als de wijn op nieuwe eikenhouten vaten rijpt, want die zijn nou eenmaal duurder. Ook vraag en aanbod kan invloed hebben op de prijs. Veel vraag naar goede wijnen, van bijvoorbeeld een goed wijnhuis of van een goed jaartal, maakt de wijn simpelweg duurder omdat veel mensen ‘m willen hebben.
Kortom: de prijs zegt wel degelijk iets over de kwaliteit, maar een hoge prijs wil niet zeggen dat jij hem lekker vindt. En dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste!

Hoe proef je wijn in een restaurant?

Bestel je een fles wijn in een goed restaurant, dan laat de ober je altijd eerst de wijn proeven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Het is heel simpel; de ober schenkt een klein laagje in het wijnglas en nadat je de wijn hebt gewalst ruik en proef je ‘m. Je denkt misschien: er zijn zoveel wijnen met een schroefdop, deze hoef ik niet te controleren op kurk. Maar ook deze wijnen kunnen ‘kurk’ bevatten. Zo noemen we het namelijk ook als een wijn muf ruikt en proeft. Als er kurk in de wijn zit, stuur je ‘m terug. Het is trouwens niet de bedoeling dat je de wijn terugstuurt als je ‘m niet lekker vindt. Alleen als de wijn niet goed is, kun je hem terugsturen.

Bekijk luxe wijnhuizen

Whispering Angel
Van zonsopgang tot de middag wordt de druif van de Provence rosé altijd geoogst. Zo wordt de hitte van de dag vermeden. Tijdens het plukken worden de druiven verzameld in kratten van 10 kg. Klein? Valt mee! Deze kleine kratten worden namelijk gebruikt om ervoor te zorgen dat de onderste druiven niet geplet worden. Er mag natuurlijk geen kostbaar sap van de Whispering Angel verloren gaan.

Dom Pérignon
De champagne Dom Pérignon is vernoemd naar de gelijknamige Franse monnik die in de 17e eeuw het productieproces van champagne verbeterde. Dom Pérignon ontdekte dat als de druiven voor de persing zo gaaf mogelijk werden gehouden, de wijn helder bleef. Dat champagne bubbelt kwam doordat de fermentatie pas na de botteling verder ging. Het koolzuur bleef door de kurk in de wijn. Deze beroemde champagne was het resultaat

Château Lafite Rothschild
De gemiddelde leeftijd van een wijngaard in de Château is 39 jaar. Druiven jonger dan 10 jaar worden niet gebruikt in de luxere wijnen van de Château. De gemiddelde leeftijd van een wijn van Château Lafite Rothschild ligt rond de 45 jaar. De wijngaarden staan onder strenge controle. Daarnaast worden verschillende handmatige worden het hele jaar uitgevoerd. Dit alles maakt deze wijn een exclusieve wijn.

Toch liever een goedkopere wijn?

Zo, nu weet je alles over de exclusieve wijnen bij Gall & Gall en waarom prijzen zoveel kunnen verschillen. Maar zijn deze wijnen toch net iets boven je budget? Kijk dan eens naar ons ruime assortiment witte wijnrode wijnmousserende wijnen en rosé wijn. Of lees alles over betaalbare champagnes.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.