Skip to main content

Nuchtere feiten over alcohol

Wist je dat hoe meer je drinkt van een drankje, hoe minder je proeft? En dat je niet beter, maar juist slechter slaapt wanneer je alcohol gedronken hebt? Wij zijn van mening dat je van alcohol kunt en mag genieten, mits er verantwoord mee wordt omgegaan. Als grootste drankenspeciaalzaak van Nederland willen we onze bijdrage leveren aan het bevorderen van verantwoord alcoholgebruik en het terugdringen van alcoholmisbruik. 

Wij hebben een aantal nuchtere feiten op een rijtje gezet, zodat je als klant zelf weloverwogen keuzes kunt maken. 

In een glas bier zit net zoveel alcohol als in een glaasje jenever

Elke alcoholische drank heeft zijn eigen standaardglas. Hoe sterker de drank hoe kleiner het glas. Dit betekent dat een standaardglas jenever, wijn of bier evenveel alcohol bevat. Het maakt niet uit welke drank je drinkt, maar wel het aantal standaardglazen dat je drinkt.

Drink als je dorst hebt geen alcohol. Je krijgt er alleen maar meer dorst van.

Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Daarom heeft het geen zin om je dorst met alcohol te lessen. Sterker nog, van het drinken van alcohol krijg je alleen maar meer dorst. Het beste is om naast een glas alcohol ook een glas water te drinken, dan blijft je vochtbalans op peil!

Als je de dag voor het sporten hebt gedronken, krijg je eerder kramp.

Het is onverstandig om de dag voordat je gaat sporten enkele glazen alcohol te drinken. Want als je lever nog bezig is met het afbreken van alcohol heeft deze te weinig energie over om het melkzuur dat je spieren tijdens het sporten produceren af te breken. Het gevolg: kramp.

Hoe meer je ergens van drinkt, hoe minder je ervan gaat proeven.

Bij het eerste glas dat je ergens van drinkt proef je het beste de smaak van je drank.Maar naarmate je meer glazen van die drank achter elkaar nuttigt, gaat je smaak vervlakken. Zo ga je de subtiele nuances missen en dat is jammer. Dus drink met mate, dan geniet je meer.

Alcohol heeft niet alleen invloed op je remweg. Ook op je REM slaap.

Alcohol vertraagt je reactiesnelheid. Ook in het verkeer. Maar dat wist je al. Wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat alcohol ook slecht is voor je nachtrust. Je slaapt misschien wel sneller in maar je wordt ook eerder wakker. Je REM slaap is korter en je slaapt onrustiger en minder diep.

Als je drinkt op een nuchtere maag word je sneller dronken.

Alcohol wordt vooral door je maag opgenomen. Van daaruit gaat het via je bloed naar onder meer je hersenen en je spieren. Als je alcohol drinkt met een lege maag, wordt het sneller in je bloed opgenomen waardoor je dit dus veel sneller voelt. Het is dus beter om eerst wat te eten voordat je een glas alcohol neemt. De aanwezigheid van voedsel vertraagt de opname van alcohol in het bloed.

Al na twee glazen alcohol gaat je reactievermogen achteruit.

Alcohol werkt verdovend op je hersenen. Daarom reageer je met alcohol op trager dan normaal. Zo gaat de controle over je been- en armspieren sterk achteruit in situaties waar je snel moet kunnen handelen. In het verkeer kan dit het verschil uitmaken tussen net op tijd of net te laat remmen.

Meer informatie?

Bezoek dan zeker ook eens de onderstaande websites:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.