Skip to main content

Het bierevenement van het jaar


Oktoberfest

oktoberfest
oktoberfest

Elk jaar vindt vanaf 15 september het Oktoberfest plaats in München. Helaas kunnen we dit jaar niet genieten van de lokale biertjes en lederhosen. Maar dat betekent niet dat je er thuis niet van kunt genieten! Wij nemen je mee in de wereld van dit grootste bierfestival ter wereld.

GESCHIEDENIS VAN HET OKTOBERFEST

lederhosen

Dit jaarlijkse volksfeest begint traditioneel gezien altijd om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en duurt tot de eerste zondag van oktober. Als deze zondag vóór de dag van de Duitse eenheid (3 oktober) valt, wordt het bierfestival verlengd tot 3 oktober. Het feest duurt dus 16 tot 18 dagen. Goeie party dus!

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 al gehouden ter ere van de bruiloft van kroonprins Lodewijk van Beieren en Theresia van Saksen-Hildburghausen. Het huwelijk werd gevierd met paardenraces. Alle inwoners werden uitgenodigd om dit feest met het bruidspaar te vieren. Het jaar daarop werden de races opnieuw gehouden. Een traditie was geboren. In de loop der jaren zijn de paardenraces verdwenen en werden agrarische shows onderdeel van de festiviteiten. Vandaag de dag is er nog eens in de 3 jaar een agrarische show tijdens het festival. Het feest draait nu vooral om, jawel, bier.

WAT TREK JE AAN?

twee pullen bier

Een Oktoberfest is niet compleet zonder traditionele Duitse kledij. De mannen dragen een Lederhosen en de vrouwen een vrolijke Dirndl. Mensen uit Beieren komen sowieso in traditionele klederdracht maar ook bezoekers uit andere landen kleden zich tegenwoordig op deze feestelijke gelegenheid. Traditionele Dirndls zijn jurken met een schort erover. Vroeger lang, tegenwoordig vaak kort. Een Lederhosen draag je met een wit of geruit overhemd en bretels. Maak je outfit af met een alpen hoed met veer.

WAAR IS HET OKTOBERFEST?

De enige echte is in München. Hier komen jaarlijks zo’n 6,5 miljoen feestgangers op af. En niet alleen uit eigen land. Ook uit Italië (19% van de bezoekers), Nederland en Oostenrijk. Ook toeristen uit de VS, Japan en Australië komen massaal naar de Oktoberfesten om een biertje (of meer) te doen.

Sommige steden in Duitsland en Nederland organiseren tegenwoordig hun eigen versie van dit Duitse volksfeest. Voor de echte ervaring moet je echter gewoon in München zijn. Drink je bier in een van de 16 tenten op de Theresienwiese (Wiesn) genoemd naar prinses Therese en het Duitse woord voor weide: wiese.

band Oktoberfest

ZELF EEN OKTOBERFEST ORGANISEREN

Dat kan! Zorg ervoor dat je echte bierdrinkers uitnodigt. Op het Oktoberfest wordt ook wijn en fris geschonken maar het staat natuurlijk bekend als bierfestival. Hijs je in een Dirndl of Lederhosen en zorg voor genoeg bier in huis. Dit drink je natuurlijk niet uit een fluitje maar uit een goede bierpul. Liefst van 1 liter. Je eigen Oktoberfest openen? Roep: ‘O’Zapft’. Dit roept de burgemeester van München ook bij het openen van het festival en betekent ‘er is getapt’. Regel een paar bierbanken en zet wat Schlagermuziek aan en het feest is compleet. Dit kun je natuurlijk ook heel goed online doen!

Op naar München

Of je nu naar Duitsland gaat naar een Oktoberfest of er thuis een zelf organiseert; jij weet wat je aandoet, waar dit volksfeest vandaan komt en dat je alleen Beiers bier drinkt! Lekker op de hoogte dus! Alvast wat bier inslaan? Dat doe je hier.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.