Skip to main content

Alles over bier

Alles over bier

Bier is een van de oudste dranken ter wereld. Het is dan ook niet gek dat er veel te vertellen is over bier. Waar komt bier bijvoorbeeld vandaan? Welke soorten bier zijn er? Allemaal vragen waar wij antwoord op geven! En voor als je natuurlijk zelf dorst hebt gekregen: wij vertellen ook het een en ander over bier proeven. Kortom: wij maken jou in een paar minuten wegwijs in de wereld van bier!

Laten we bij het begin beginnen: wat is bier? Bier is letterlijk een alcoholische drank, gebrouwen uit hop en gerst. Maar dat is wel kort door de bocht natuurlijk! Alle ingrediënten van bier zijn namelijk water, hop, mout en gist. Elk graansoort (mout) heeft specifieke eigenschappen die het bier beïnvloeden. Juist hierdoor zijn er zoveel verschillende soorten bier. De bekendste biersoorten zijn pils en speciaalbier.  Hieronder vertellen we meer over deze soorten en nog veel meer over bier. 

bekijk alle bieren

Oorsprong

Waarschijnlijk werd er al 4500 jaar voor Christus in Mesopotamië een vorm van bier gedronken. Hiermee is bier een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. Het was toen een betrekkelijk eenvoudige alcoholische drank. Later werd er ook steeds meer bier gebrouwen in West- en Noord-Europa. Vooral sinds de Middeleeuwen heeft bier zich ontwikkeld tot een drank met talrijke smaakvariaties. Tegenwoordig is bier een van de meest gedronken dranken ter wereld. Alles weten over de geschiedenis van bier? Wij vertellen je hieronder alles over rijkste geschiedenis van een drank ooit. 

Bierlanden

De manier waarop bier wordt gebrouwen, geschonken en uiteindelijk gedronken, verschilt per land. Hoewel er over de hele wereld bier gedronken wordt, zijn er slechts enkele landen die een eigen biercultuur hebben ontwikkeld. België is zo’n land met een eigen biercultuur. De Belgische bieren zijn wereldberoemd. Belgen zien bier zoals Fransen wijn zien: er is een ruime keuze en voor elk gerecht is een bijpassende bier te vinden. Alles wat je moet weten over België en hun unieke bieren kun je hieronder lezen. 

Ook aan Duitsland moeten veel mensen denken! Dit komt onder andere door het beroemde Oktoberfest, een feest waarin bier de hoofdrol speelt. Ontdek Bierland Duitsland.

Bierbrouwen

Het begint met graankorrels en het resultaat is een goudkleurig verfrissend alcoholisch drankje: bier brouwen is een lang, maar bijzonder, proces. Elke stap van het bierbrouwproces draagt bij aan de unieke eigenschappen en karakter van dit bekende drankje. Bier brouwen bestaan uit 7 stappen: mouten, schroten en klaren zijn een paar van deze stappen. Geen idee wat deze termen betekenen? Geen probleem! Wij vertellen je alles wat je moet weten over bier brouwen. 

bier proeven

Zelf bier proeven om te ontdekken wat je lekker vindt? Of juist misschien wel om een nieuwe favoriet te ontdekken? Dat kan natuurlijk ook. Voor een optimale ervaring is het aan te raden een aantal stappen te volgen. Zo begint bier proeven al met de juiste glazen. Daarna begint de pret! Kijk, ruik en proef (natuurlijk) de bier om alle aspecten te ontdekken. Wil je de proeverij helemaal spannend maken? Blind proeven kan natuurlijk ook! Lees hieronder alles wat je moet weten over bier proeven.

bier proeven als een pro

Soorten

Zoals al eerder gezegd zijn er veel verschillende soorten bier. De keuze is reuze! Bieren kunnen verschillen in alcoholpercentage, kleur, helderheid en temperatuur waarop een bier het beste gedronken kan worden. Overzicht aanbrengen in al deze verschillende soorten is niet eenvoudig. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen ondergistende en bovengistende bieren. Lees verder om alles te weten te komen over de verschillende biersoorten.

bekijk alle speciaal bieren

Pils, ook wel pilsner, is het meest gedronken bier in Nederland. Het wordt vaak wel gezien als het “normale bier”. Het is een ondergistend (gisting van bier vindt plaats bij lage temperatuur) bier met een goudgele kleur.  Echter, heeft pils ook een reputatie een vrij zwakke smaak te hebben. Een goed alternatief is dan speciaalbier. Speciaalbier is een bovengistend (gisting van bier vindt plaats bij hoge temperatuur) bier waar vaak bepaalde kruiden of smaakvolle ingrediënten aan worden toegevoegd.

Bekijk alle pils

Nu heb jij een goede basiskennis over bier. Leuk om te vertellen vanavond in de kroeg of als je van de zomer op het terras zit. Jij weet nu in ieder geval alle ingrediënten van bier op te noemen. Dorst gekregen? Met bier kun je alle kanten op: met de huidige bier diversiteit kan perfect ingespeeld worden op elk seizoen, gerecht of moment. Wij zetten hieronder alvast een aantal mooie bieren voor je klaar, maar kijk eens in onze shop. Er is zoveel te ontdekken!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.