Skip to main content

Recept en inspiratie


Cosmopolitan

Cosmopolitan cocktail

De meest iconische van alle cocktails ooit; de Cosmopolitan. Ook wel de 'Cosmo'. Een zoet en elegant drankje. En kreeg met name populariteit door Sex and the City. Dit roze mix drankje is aanwezig op menig cocktail feestje. We vertellen je hoe je de Cosmo maakt en wat je nodig hebt!

Cosmopolitan recept

COSMOPOLITAN cocktail in glas

INGREDIENTEN

  • 45 ml Ketel One Citroen vodka
  • 30 ml Cointreau
  • 15 ml vers limoensap
  • 10 ml cranberry juice
  • (Flamed) sinaasappel schil
  • Soort glas: Martini

ZO MAAK JE 'M

  1. Vul een shaker met ijsblokjes.
  2. Voeg 45 ml Ketel One Citroen Vodka, 30 ml Cointreau, 15 ml verse limoensap en 10 ml cranberrysap toe en shake totdat de shaker goed koud aanvoelt.
  3. Schenk uit en zeef in een martiniglas en garneer met een (flamed) Sinaasappel schil.

 

cosmopolitan cartoon poster

WAAR KOMT DE COSMOPOLITAN VANDAAN?

Er gaan verschillende verhalen de ronde over hoe de huidige Cosmopolitan is ontstaan. De exacte herkomst van de Cosmopolitan is namelijk op zijn best onduidelijk. 

Variaties en variaties

Een eerste referentie aan de Cosmopolitan verscheen in het boek "Pioneers of mixing at Elite Bars". Maar het recept was lang niet hetzelfde als de Cosmo van nu. Zo werd frambozen siroop en gin gebruikt in plaats van cranberry sap en wodka. 

In de vroege jaren 70 creëerden barmannen allerlei variaties. Van Provincetown, Massachusetts tot San Francisco, Californië. Destijds verwezen barmannen eigenlijk niet naar hun roze wodka creaties als Cosmopolitan's. Tot de late jaren '80 ging de Cosmo en variaties hierop rond onder verschillende namen. Wie er dus verantwoordelijk was voor dé Cosmo is onbekend

Cheryl Cook

Een ander verhaal suggereert dat het echte cocktail recept werd ontwikkeld in South Beach, Florida door barman Cheryl Cook. Cook zag veel van haar vrouwelijke klanten martini's bestellen. Alleen om de 'look' van het martini glas te hebben. In een poging om deze klanten een drankje te geven waarvan ze daadwerkelijk ook genieten, verwijderde Cook de vermout. Ze koos voor een meer zoetzure optie; Citron wodka. 

SEX AND THE CITY

cosmopolitan ingezoomd met bessen

Sex and the city lanceerden verschillende culturele fenomenen. Van onze obsessie voor cupcakes, naar onze zoektocht naar ongelooflijke designer schoenen en tassen. Maar niets had zoveel invloed in de show als de Cosmo. De cocktail verscheen meerdere keren in de show. Dit bracht een golf aan beweging van mensen die de cocktail creëerden om samen met hun favoriete karakters te drinken. Show of geen show, een Cosmo is er voor elk moment. 

Meer cocktails?

Bij Gall & Gall hebben we honderden cocktailrecepten die je kunt uitproberen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de MojitoSex on the beach of Bloody Mary? Of bekijk welke cocktails je nog meer kunt mixen met wodka! 


ALTERNATIEVEN VOOR JE COSMOPOLITAN

Is de Cosmo helemaal jouw cocktail? Probeer dan ook eens een van de onderstaande cocktails!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.