Skip to main content

Cocktails maak je zo!


Top 10 whisky cocktails

Top 10 whisky cocktails

Of je nu van Schotse, Ierse of Rye whisky of misschien wel bourbon houdt: We raden je aan om het eens in de mix te gooien. In een cocktail welteverstaan. Wij hebben de top 10 whisky cocktails op een rij gezet. Laat je inspireren en probeer ze vooral zelf eens te maken!

Bekijk alle whisky's

Is dat moeilijk om te maken? 

De cocktails op deze pagina zijn gekenmerkt door onderstaande moeilijkheidsgraden:

* Makkelijker dan dit wordt het niet. Alles in een glas en klaar
** Je moet er nog net iets voor doen
*** De ingrediënten zijn wat specifieker en het maakproces duurt wat langer

1. Whisky Cola

Officieel is Whisky Cola eigenlijk geen cocktail maar een lekker mixje is het wel. Menig man bestelt dit dan ook al jaren in de kroeg. Spannend is ‘ie niet. Voeg nog een schijfje citroen of limoen toe voor een friszure garnering. Maak het geheel nog wat spannender door af en toe voor een andere whisky te kiezen en ontdek jouw smaak. Probeer 'm eens met Johnnie Walker of Jim Beam.

 • Dit zit er in: whisky, cola, citroen/limoen
 • Moeilijkheidsgraad: *

2. St. Patrick's Ice Tea

Denk je aan Ice Tea green dan denk je: super verfrissend. Heerlijk om te drinken bij warm weer, dus waarom niet gebruiken in een zomerse whisky cocktail? De beste keuze is St. Patrick's Ice Tea. Limoentje erbij en zet je zonnebril maar op.

 • Dit zit er in: Ierse whiskey, ice tea green, limoen en ijs
 • Moeilijkheidsgraad: *

3. Manhattan

Simpel te maken. Weinig ingrediënten nodig om een klassieke smaak te creëren. Ben je een whiskyliefhebber? Dan zou je deze Manhattan cocktail zeker moeten proberen. Dit recept vraagt om rye whisky, maar experimenteer ook eens met bijvoorbeeld bourbon of Canadian whisky. De smaak? Sterk en licht zoetig door de Martini Rosso.

 • Dit zit er in: Rye whisky, Martini Rosso, Angostura bitters en een cocktailkers
 • Moeilijkheidsgraad: *
image
Recept en inspiratie

Manhattan

4. Whisky Ginger Ale

De licht kruidige maar zoete smaak van een Whisky & Ginger Ale is wat ‘m zo lekker maakt. Vul je glas met ijs, whisky erbij, aftoppen met ginger ale en klaar! Makkelijker dan dit gaat het niet worden. Wil je het jezelf nog íets lastiger maken? Garneer dan met een schijfje sinaasappel. Kleine moeite en lekkere toevoeging.

 • Dit zit er in: whisky (bijvoorbeeld Jameson of Glenlivet), ginger ale, sinaasappel en ijs
 • Moeilijkheidsgraad: *

5. Horse's neck with a kick

Horse's Neck with a Kick wordt normaal gemaakt met brandewijn, maar is ook heerlijk met whisky (bijvoorbeeld Lagavulin of Laphroaig) of bourbon. Deze cocktail is net even wat frisser dan de whisky ginger ale door de toegevoegde citroen. De kick? Die komt van de Angostura bitters. De horse's neck with a kick is een fijne cocktail voor op het terras of in de tuin bij hoge temperaturen.

 • Dit zit er in: Whisky (bijvoorbeeld Grant's) of bourbon, Angostura bitters, ginger ale, citroen en ijs
 • Moeilijkheidsgraad: *
image
Recept en inspiratie

Horse's Neck with a Kick

6. Jacks Godfather

Jack’s Godfather: een wat zoetere onder de whisky cocktails. De Disaronno maskeert het scherpe van de whisky en de cola geeft nog net dat extra beetje zoetigheid dat je bijna doet vergeten dat je een alcoholische cocktail drinkt. Kijk uit! Erg verslavend voor de zoetekauwen onder ons.

 • Dit zit er in: Loch Lomond whisky, Disaronno, cola, sinaasappel en ijs
 • Moeilijkheidsgraad: *
image
Recept en inspiratie

Jack’s Godfather

7. Old Fashioned

In theorie, kun je elk soort whisky gebruiken voor de Old Fashioned Cocktail. In praktijk: kies voor een rye whisky of een bourbon. Dan smaakt ‘ie het lekkerst. De naam mag misschien anders suggereren maar deze cocktail is alles behalve ouderwets. Met bourbon zoals Four Roses wordt de old fashioned zoeter. Liever wat scherper? Kies dan voor de rye whisky.

 • Dit zit er in: bourbon of rye whisky, suikersiroop, Angostura bitters, ijs en sinaasappel of citroen.
 • Moeilijkheidsgraad: **
image
Recept en inspiratie

Old Fashioned Cocktail

8. Penicillin

De warme smaak van honing gecombineerd met de kick van het citroensap en de gembersiroop maken de penicillin whisky cocktail tot dé remedie voor al je kwaaltjes. Deze cocktail zet je binnen 5 minuten op tafel. Het meeste werk zit hem in het bij elkaar zoeken van de 7 ingrediënten.

 • Dit zit er in: 2 soorten whisky (waaronder Glenfiddich), vers citroensap, gembersiroop, honing, Angostura bitters, sinaasappel
 • Moeilijkheidsgraad: **
image
Recept en inspiratie

Penicillin

9. Whisky sour

De whisky sour behoort thuis in de hall of fame der whisky cocktails. Dit oude recept staat nog steeds garant voor een heerlijke cocktail. De citroen in dit recept geeft deze zachte cocktail gelukkig net dat scherpe randje dat ‘m fris maakt. Je mixt 'm met een whisky zoals Ballantine's.

 • Dit zit er in: whisky, citroensap, suikersiroop, Angostura bitters, 1 eiwit, sinaasappel en ijs
 • Moeilijkheidsgraad: **
image
Recept en inspiratie

De whisky sour

10. Bourbon Coffee

De Bourbon Coffee is een ‘culinaire cocktail’ zullen we maar zeggen. Er komt zelfs een pan aan te pas. Dit is namelijk een warme cocktail. De bourbon wordt kort opgewarmd in een pannetje en de pecannoten worden geroosterd. De cocktail is zoet en weldadig. Perfect voor na het diner of als je laat op de avond nog even buiten zit.

 • Dit zit er in: bourbon, pecannoten, slagroom, bruine suiker en koffie
 • Moeilijkheidsgraad: ***

Alcohol verdampt sneller bij verhitting. Niet gevreesd. Echt verdwijnen doet alcohol nooit, ervanuit gaande dat je niet je hele pan alcohol droogkookt natuurlijk.

Start het mixen!

Als je niet aan de whisky ‘on the rocks’ zit, probeer dan eens een whisky in de mix. Genoeg whisky cocktails om te proberen! Word een kenner en ontdek welke whisky's jij het lekkerst vindt in jouw cocktail. 

Wil je meer weten over cocktails in het algemeen? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet over cocktails en cocktailtools. Bekijk ook de andere top lijstjes, zoals cocktails met rumwodkagin en tequila. Maar voor nu heb je alvast 10 whisky cocktails om uit te kiezen. Succes!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.