Cocktails maken doe je zo: Mojito

Hij ziet er goed uit, is fris en is super simpel om te maken: de Mojito Cocktail. Het is wel duidelijk waarom deze zomerse cocktail zo'n internationaal succes is. Naast populair is de Mojito ook gewoon heel lekker om te drinken. Zin gekregen in zo’n Mojito? Lees hieronder hoe je dit zomerse drankje binnen no time hebt gemaakt!

EEN KLASSIEKER:
BACARDÍ RUM MOJITO RECEPT 

Haal de echte smaak van Cuba in huis met deze heerlijke klassieker!

Wat heb je nodig?

  • 50 ml Bacardí rum (wit)
  • 60 ml bruiswater
  • 15 ml limoensap
  • 15 ml suikersiroop of 2 theelepels suiker
  • 12 blaadjes verse munt +1 takje voor de garnering
  • Crushed ijs (ongeveer genoeg voor een glas) 

Zo maak je ‘m:

  1. Schenk de Bacardí Carta Blanca rum, het versgeperste limoensap, het bruiswater en de suikersiroop in het Mojito glas
  2. Plaats de muntblaadjes tussen je handpalmen en klap (dit kan ook in het glas zelf gedaan worden met een stamper)
  3. Wrijf vervolgens met de blaadjes over de glasrand heen en laat ze daarna in het glas vallen
  4. Vul het glas tot net onder de rand met crushed ijs en roer om
  5. Garneer de Mojito met een munttakje en partjes limoen

Ga voor anders: meer lekkere Mojito recepten

Zin gekregen in een  Mojito? Er valt eindeloos te experimenteren met dit heerlijke drankje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Elderflower Mojito, Ginger Mojito of een Nojito (alcoholvrij). Genoeg recepten voor een magische Mojito avond!

De Elderflower Mojito 

Een heerlijke variant op de traditionele Mojito is de Elderflower Mojito! Vervang het bruiswater door Fever-Tree Elderflower tonic voor een frisse, kruidige Mojito. Cheers!

Het perfecte glas en de juiste accessoires 

Voor een goede Mojito zijn niet alleen de ingrediënten en verhoudingen belangrijk maar ook het glas waarin je ‘m serveert. Kies een stevig longdrinkglas zodat deze niet breekt bij het stampen van de muntblaadjes. Een longdrinkglas is daarnaast een feest voor alle ingrediënten; de rum, het bruiswater én de ijsblokjes passen namelijk allemaal in dit glas!

Ook de juiste accessoires dragen bij aan het maken van dé perfecte Mojito. Wat dacht je van een stamper voor de muntblaadjes, een jigger (maatbeker) voor de juiste verhoudingen en een citruspers voor het limoensap? Zo is niet alleen het drinken van, maar ook het maken van een Mojito een feestje!

Even terug naar het begin: de geschiedenis van de Mojito 

Hoe de Mojito cocktail is ontstaan is een mysterie. Tess Posthumus, de beste bartender van Nederland, vertelt je het vermoedelijke verhaal achter het ontstaan van de Mojito.

Van medicijn naar cocktail 

Waar de Mojito zoals wij hem kennen precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Wat wel bekend is, is dat er rond 1586 een recept opdook voor een medicinaal drankje, dat werd vernoemd naar Sir Francis Drake. In datzelfde jaar werd de Draque gemaakt; een drankje wat bestond uit aguardiente (de voorloper van rum), suiker, limoen en munt. Deze cocktail zou genezende krachten bezitten en koorts en griep bestrijden.

briefje ernest hemingway

Geheimzinnig briefje

Een andere Mojito-mythe gaat over de invloed van Ernest Hemingway op het recept. In Havana is een bar die beweert de allereerste Mojito ooit te hebben gemaakt, de Bodeguita del Medio. Buiten het feit dat de cocktail hier ontzettend lekker is, hebben ze er ook een ingelijst briefje hangen, ondertekend door Ernest Hemingway. Op dit briefje staat “My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in El Floridita”. Hoe echt het briefje is, is nog maar de vraag…Wel een mooi excuus om naar Cuba te gaan om het zelf te ontdekken (en om een Mojito te drinken).

Terug naar de basis: Wat is rum eigenlijk?

Rum wordt gemaakt van suikerriet. Vroeger de favoriete drank van mariniers en zeerovers op de woeste Caribische zee, nu geliefd bij vele. Je kent vast wel de witte en bruine varianten van rum. Maar wist je dat er nog veel meer soorten zijn? Lees hier meer over de sterke drank rum. Ben je al een rum fan? Bekijk dan onze top 10 cocktails met rum.

WITTE RUM OF BRUINE RUM: VERSCHILLEN IN KLEUR EN SMAAK 

De echte rumkenner weet natuurlijk dat er verschillende soorten rum zijn, van heldere witte tot rijpere bruine. De meest gebruikte rums in cocktails zijn witte rum en bruine rum. Het grootste verschil zit in de smaak. Witte rum is van nature vrij zoet maar heeft verder geen uitgesproken smaken. Zijn bruine broertje (bruine rum) is een stuk meer uitgesproken en bevat vele kruidige aroma's. Voor Mojito's worden meestal witte rum gebruikt. Deze maakt de Mojito wat frisser en zoeter. Wil je eens wat nieuws proberen? Of wil je een Mojito met pit? Kies dan voor bruine rum, de Mojito blijft zoet van smaak maar wordt tegelijkertijd ook een stuk kruidiger! Het verschil in smaak van rum blijft subjectief; het is een van de meest diverse sterke dranken ter wereld. Een goede drank om verschillende cocktails mee te maken dus!

Waan je in Cuba: de 3 beste rums voor Mojito's

Even het Cubaanse gevoel beleven? Dan is de Mojito hét ideale drankje. De basis (de rum) is het halve werk en met de onderstaande drie rums staat die basis als een huis!

 Havana Club Añejo 3 Años

Met Havana club beleef je een heerlijke, zoete Cubaanse avond. De rum is zoet door de rietsuiker en fris door de citrus. Een explosie van smaken in een heerlijke cocktail. Proost!  

Captain Morgan White 

Haal de kapitein in jezelf naar boven met deze soepele rum. Deze rum is wat romiger van smaak en bevat daarnaast fruitige tonen. Een echte must-have voor Mojito liefhebbers!

Bacardí Carta Blanca 

Een aromatische witte rum met de unieke smaken van amandel en vanille. Voor liefhebbers van meer zachte rum vormt dit de ideale basis voor een Mojito. 

Cocktail o'clock!

Zin gekregen in cocktails? Met de 5 makkelijkste cocktails zet je binnen no time de beste cocktails op tafel! Of lees hier hoe je een feestelijke avond (of ochtend of middag) hebt met de lekkerste champagnecocktails.

ook leuk om te lezen: