Recepten en Inspiratie Mojito

De Mojito: hij ziet er goed uit, is fris en nog eenvoudig om te maken ook. Allemaal redenen waarom deze cocktail een van de populairste ter wereld is. Zelfs schrijver Ernest Hemingway kon er niet van afblijven. Verder is de Mojito naast populair, ook gewoon heel erg lekker. 

Hoe maak je de perfecte Mojito

De ingrediënten om de basic Mojito te maken zijn:

 1. 60ml Witte rum 
 2. 60ml sodawater
 3. 20ml limoensap
 4. 15ml suikersiroop
 5. 15 blaadjes verse munt
  (+1 takje voor de garnering)

Stamp in een glas voorzichtig de muntblaadjes. Ga niet als een gek de munt en de limoenen stampen. Wordt ‘ie bitter van. Voeg de rum, suikersiroop en limoensap toe. Vul het glas voor de helft met (crushed) ijs en roer goed door. Vul het glas nu helemaal met ijs. Vul aan met sodawater. Roer weer goed door en garneer met een takje verse munt. Cheers!

Mojito

Top 5: Mojito inspiratie

1. Mojito variaties:

Even wat anders? Er zijn verschillende varianties op de klassieke Mojito. Bijvoorbeeld:

 • Ginger Mojito: Het klassieke recept maar dan met ginger beer ipv bruiswater.
 • Elderflower Mojito: Gemixt door onze Tess met elderflower tonic.
 • Thai Mojito: Met een touch verse koriander.
 • Mojito met thyme: Spannende mix met ananas sap en tijm.
 • En geen zin om zelf een Mojito te maken? Je kan bij ons ook een kant en klare Mojito Bacardi mix kopen. Net zo lekker, en minder werk. Hoef je alleen maar het ijs toe te voegen.

2. Low calorie Mojito:

Aan de lijn? Probeer dan eens een Mojito met gin en tonic. Low calorie zonder toegevoegde suikers. Het enige wat je nodig hebt is gin en tonic en even aftoppen met munt en limoen.

3. Alcoholvrije Mojito:

Ook wel een Nojito, Virgin Mojito of Mocktail: een Mojito zonder alcohol. Wat je reden ook is; geen zin in alcohol, zwanger, dry january, een Mojito kan je ook heel gemakkelijk maken zonder alcohol. In het artikel hiernaast lees je wat je hiervoor nodig hebt.

Wat is rum eigenlijk?

Rum wordt gemaakt van suikerriet. Vroeger de favoriete drank van mariniers en zeerovers op de woeste Caribische zee, nu geliefd bij vele. Je kent vast wel de witte en bruine varianten van rum. Maar wist je dat er nog veel meer soorten zijn? Lees hier meer de sterke drank rum.

De urban legends rondom de Mojito

Hoe de Mojito is ontstaan is een mysterie. Tess Posthumus, de beste bartender van Nederland, verteld je het verhaal van de Mojito. 

Van medicijn naar cocktail

Waar de Mojito zoals wij hem kennen precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Wat wel bekend is, is dat er rond 1586 een recept opdook voor een medicinaal drankje, wat werd vernoemd naar Sir Francis Drake. In datzelfde jaar werd er een drankje bekend wat bestond uit aguardiente (de voorloper van rum), suiker, limoen en munt, de Draque. De cocktail zou genezende krachten bezitten en koorts en griep bestrijden. Omdat in die tijd de aguardiente niet goed was werd er iets toegevoegd om de drank drinkbaar te maken. Dit werden suiker, limoen en munt. 

Bacardi of Havana Club?

Tot ongeveer halverwege de 18e eeuw is de Draque cocktail onveranderd gebleven maar plots vormde niet aguardiente maar rum de basis voor de cocktail. Dit gebeurde ongeveer tegenlijk met het oprichten van de Bacardi Company en daarom denken veel mensen dat Bacardi de originele rum is voor in een Mojito. Andere mensen beweren weer dat Havana Club de Mojito-rum is, omdat dit de enige Cubaanse rum uit Havana is.

briefje ernest hemingway

Geheimzinnig briefje

Nog een Mojito-mythe is de invloed van Ernest Hemingway. In Havana is een bar die beweert de allereerste Mojito ooit te hebben gemaakt, de Bodeguita del  Medio. Buiten dat de cocktail hier ontzettend lekker is, hebben ze er ook een ingelijst briefje hangen, ondertekend door Ernest Hemmingway, waarop staat “My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in El Floridita”. Hoe echt het briefje is, is alleen nog maar de vraag.

Mojito blijft populair

Hoe de Mojito is ontstaan blijft dus deels een mysterie. Maar dat hij geliefd is blijft een feit. Tegenwoordig is de Mojito cocktail nog steeds niet te missen in de zomer, op het terras, tuinfeesten en zwoele avonden. 

Ga aan de slag!

Nu weet je precies hoe je zelf een Mojito kan maken, waar deze vandaan komt en wat leuke tips voor meer inspiratie en variatie. 

Wil je nu eens wat anders dan de Mojito? Bekijk dan nu de cocktail pagina of bekijk ook meerdere recepten en variaties op de populaire Gin-tonic,  Bloody Mary, Caipirinha en Pina Colada. Genoeg te ontdekken dus!