Cocktails met munt, limoen en rum Mojito

Hij ziet er goed uit, is fris en super simpel om te maken: De mojito cocktail. Het is wel duidelijk waarom deze zomerse cocktail zo'n internationaal succes is. Naast populair is de mojito met z'n verfrissende karakter ook gewoon heel lekker om te drinken!

Bacardi Rum Mojito recept:

Proef de echte smaak van Cuba.

  • 60ml Bacardi rum (wit)
  • 60ml bruiswater
  • 20ml limoensap
  • 15ml suikersiroop
  • 15 blaadjes verse munt  +1 takje voor de garnering

Hoe maak je de perfecte Bacardi Rum Mojito?

  1. Stamp in een glas voorzichtig de muntblaadjes. Ga niet als een gek de munt stampen. Wordt ‘ie bitter van. 
  2. Voeg de Bacardi, suikersiroop en limoensap toe. 
  3. Vul het glas voor de helft met (crushed) ijs en roer goed door. 
  4. Vul het glas nu helemaal met ijs. Vul aan met bruiswater.
  5. Roer weer goed door en garneer met een takje verse munt. Cheers!

Mix de Bacardi Rum Mojito!

De urban legends rondom de Mojito

Hoe de Mojito cocktail is ontstaan is een mysterie. Tess Posthumus, de beste bartender van Nederland, vertelt je het verhaal van de Mojito. 

Van medicijn naar cocktail

Waar de Mojito zoals wij hem kennen precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Wat wel bekend is, is dat er rond 1586 een recept opdook voor een medicinaal drankje, wat werd vernoemd naar Sir Francis Drake. In datzelfde jaar werd er een drankje bekend wat bestond uit aguardiente (de voorloper van rum), suiker, limoen en munt, de Draque. De cocktail zou genezende krachten bezitten en koorts en griep bestrijden. Omdat in die tijd de aguardiente niet goed van smaak was, werd er iets toegevoegd om de drank drinkbaar te maken. Dit werden suiker, limoen en munt. 

briefje ernest hemingway

Geheimzinnig briefje

Nog een Mojito-mythe is de invloed van Ernest Hemingway. In Havana is een bar die beweert de allereerste Mojito ooit te hebben gemaakt, de Bodeguita del Medio. Buiten dat de cocktail hier ontzettend lekker is, hebben ze er ook een ingelijst briefje hangen, ondertekend door Ernest Hemmingway, waarop staat “My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in El Floridita”. Hoe echt het briefje is, is alleen nog maar de vraag.

Top 3: Mojito inspiratie

1. Mojito cocktail variaties:

Even wat anders? Er zijn verschillende varianties op de klassieke Mojito. Bijvoorbeeld:

2. Low calorie Mojito:

Aan de lijn? Probeer dan eens een Mojito met gin en tonic. Low calorie zonder toegevoegde suikers. Het enige wat je nodig hebt is gin en tonic en even aftoppen met munt en limoen.

3. Alcoholvrije Mojito:

Ook wel een Nojito of Virgin Mojito; een Mojito zonder alcohol. Wat je reden ook is; geen zin in alcohol, zwanger, dry january, een Mojito kan je ook heel gemakkelijk maken zonder alcohol. In het artikel hiernaast lees je wat je hiervoor nodig hebt.

Wat is rum eigenlijk?

Rum wordt gemaakt van suikerriet. Vroeger de favoriete drank van mariniers en zeerovers op de woeste Caribische zee, nu geliefd bij vele. Je kent vast wel de witte en bruine varianten van rum. Maar wist je dat er nog veel meer soorten zijn? Lees hier meer over de sterke drank rum. Ben je al een rum fan? Bekijk dan onze top 10 cocktails met rum.

Ga aan de slag!

Nu weet je precies hoe je zelf een Mojito kan maken, waar deze vandaan komt en wat leuke tips voor meer inspiratie en variatie. 

Wil je nu eens wat anders dan de Mojito? Ga dan terug naar alle cocktails of ga direct door naar de populairste cocktails van Nederland: Gin-tonic, Sex on the BeachBloody Mary, Moscow MuleCaipirinha, Long Island Iced Tea en Pina Colada. Genoeg te ontdekken met meer dan 300 cocktailrecepten van Gall & Gall!


Ook leuk om te lezen: