Skip to main content

Ontdek onze merken


Aberlour

Aberlour

Aberlour whisky bestaat uit vakmanschap, passie en kennis die van generatie op generatie is doorgegeven. Het verhaal van Aberlour gaat over gemeenschap, lokale ingrediënten en families van ambachtslieden die ons hebben gevormd tot wie we vandaag zijn.

Bekijk hier alle Aberlour

We geloven dat onze whisky, met zijn diepe smaak en karakter, voor zichzelf spreekt. Aberlour rijpt over het algemeen dubbel in Oloroso Sherry vaten en Amerikaanse eiken vaten. Wanneer het is gerijpt, komen deze twee weer bij elkaar om het eindproduct te maken. Het rijpingsproces voegt nieuwe smaken en kenmerken toe die in de loop van de tijd rijpen om onze herkenbaar rijke en complexe Speyside single malt te creëren.

Het mouten

De unieke smaak van Aberlour komt voort uit twee fundamenteel belangrijke ingrediënten: puur, zacht water van de Ben Rinnes en gerst - geteeld binnen een straal van 25 km van de distilleerderij. Nadat de gerst in water is geweekt, wordt deze door onze ervaren mouters overgebracht naar een kiemvat. Zodra de suikergehaltes hun hoogtepunt bereiken, drogen de mouters de ontkiemende gerst in een oven. Dit staat bekend als de mout. Dit gehele proces kan tot wel twee weken duren.

image

Milling and mashing

Met traditionele methoden in onze molen malen de ambachtslieden van Aberlour geduldig partijen vers gedroogde mout tot een grof, zetmeelrijk meel genaamd schrootsel (Engels: grist). In het mash house wordt verwarmd bronwater voorzichtig toegevoegd aan het schrootsel voordat het de mash tun binnengaat. Hier wordt het mengsel voorzichtig doorgeroerd om de enzymen die tijdens het mouten zijn ontwikkeld, zetmeel in suiker te laten omzetten. Dit mengsel produceert een bijna heldere vloeistof met een zoet moutachtig karakter: wort.

De fermentatie

Met water uit de Birkenbush Springs wordt de wort gekoeld tot 20 graden en overgebracht van de mash tun naar de washback waar gist wordt toegevoegd om de fermentatie te starten. Gedurende twee dagen wordt de borrelende, bruisende mix zorgvuldig gecontroleerd terwijl de suikers in de wort worden omgezet in alcohol. Het resultaat is een schuimende, bierachtige vloeistof met een alcoholpercentage van ongeveer 8,5 procent.

image

De distilllatie

Vanaf de start zijn Aberlour-stills altijd ongewoon breed aan de basis en rijzen hoog als de nek van een zwaan. Bij het condenseren ontstaat een vloeistof die 'low wines' wordt genoemd. Deze vloeistof, die een alcoholgehalte heeft van 20 tot 22 procent, wordt verzameld voor de tweede distillatie. Tijdens de distillatie van de ‘spirit still’ distilleert de distillateur de kleurloze ‘new make spirit’ in drie fracties: de 'head', 'heart' en 'tail'. Alleen het delicate naar bessen smakende 'heart' wordt geprijpt tot tot Aberlour single malt whisky; de head- en tailfracties worden teruggevoerd naar de still om opnieuw te worden gedistilleerd. Dit proces duurt zo’n 8 uur.

image

De rijping

De meeste Aberlour single malts rijpen dubbel in first fill ex-Amerikaanse eiken vaten en ex-Oloroso Sherry butts. Deze zijn zeldzaam, duur en moeilijk te verkrijgen en worden persoonlijk geselecteerd door onze Master Blender uit traditionele distilleerderijen in de VS en Sherry-producenten in het gebied van Jerez, Spanje. Elk vat wordt individueel gekeurd om ervoor te zorgen dat het hout precies de juiste combinatie van aromatische eigenschappen heeft voor Aberlour. Twaalf jaar rust in de vaten laat de vloeistof subtiele smaak uit de eiken vaten opnemen. Amerikaanse eiken vaten voegen zoete tonen van vanille en geroosterde kokosnoot toe; de Oloroso Sherry butts geven een fruitiger, pittiger profiel en een donker amberkleur. Het samenvoegen van de twee in de juiste verhouding om de perfecte balans te bereiken, is het geheim van de Master Distiller.

Het proeven

Het bewijs van het vakmanschap, de passie en de kennis die wordt gebruikt om Aberlour te produceren, vind je in de fles. Dus nu het jouw beurt… Welke van de verschillende Aberlour single malt whisky’s is jouw nieuwe favoriet? 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.