Skip to main content

Op ontdekkingsreis


Diplomático Reserva Exclusiva

Diplomático Reserva Exclusiva

Diplomático Reserva Exclusiva is een elegante, complexe en unieke Venezolaanse ‘sipping rum’. Met haar Reserva Exclusieva eert Diplomatico de stijlvolle, goedhartige aard van Don Juancho en zijn indrukwekkende collectie dranken. Deze collectie ‘The Ambassador’s Reserves’ heeft Don Juancho na al zijn reizen opgebouwd en met al zijn vrienden gedeeld.

Ontdekker en avonturier Don Juancho

Het portret van Don Juancho op een fles

Het portret van Don Juancho Nieto Melendez is een opvallende kenmerk op het etiket van de fles. Volgens verhalen woonde Don Juancho op dezelfde plek waar nu de distilleerderij van Diplomático is gebouwd. Don Juancho was ontdekker en avonturier met een brandend verlangen om alle smaken van dranken te ontdekken, in het bijzonder rum. Tijdens zijn reizen in de Caraïben heeft Don Juancho ontelbare hoeveelheden rums geprobeerd en verzameld. Hij was nieuwsgierig naar de subtiele verschillen en vele factoren die invloed hebben op de productie van rum, zoals het weer en de luchtvochtigheid van de tropische omgeving. Zijn verlangen om te ontdekken, zijn toewijding en zijn persoonlijkheid golden als inspiratie bij de ontwikkeling van de Diplomático Reserva Exclusiva. 

Heavy rums

Een opslagruimte waar allerlei vaten met rum liggen opgeslagen

De Diplomático Reserva Exclusiva heeft net als Don Juancho een uniek karakter en een bijzondere persoonlijkheid met zijn eigen onweerstaanbare en subtiele aroma’s. De Reserva Exclusiva verkrijgt dit unieke karakter door een blend van 80% ‘heavy rums’ en 20% ‘light en semi-heavy rums’, die tot 12 jaar worden gerijpt op drie verschillende kleine vaten (Amerikaans wit eik, ex-bourbon en ex-malt whisky). Het resultaat is een werkelijk uitzonderlijke rum met Diplomatico’s karakteristieke zoete en fruitige aroma’s. 

Zo is de Reserva Exclusiva verworden tot een referentie voor rum liefhebbers en connaisseurs van over de gehele wereld. Deze complexe blend heeft gezorgd voor een karakteristieke neus met tonen van fruit cake, rum-rozijn ijs, cacao, gedroogde gember, kaneel en kruidnagel. Iets dieper ervaar je gebakken banaan met toffee saus, vanille, stroperige peperkoek en hints van sinaasappelschil. De smaak doet denken aan chocolade saus, toffee fudge en tropisch fruit. Diplomatico Reserva Exclusiva laat je genieten van diepe, levendige en zeer verleidelijke smaken. Zo vormt de Diplomático Reserva Exclusiva een weerspiegeling van het karakter en de ziel van Don Juancho, de man op het etiket.

Foto van hoge grassen

Puur of on the rocks

De Reserva Exclusiva kun je fantastisch puur drinken met of zonder ijs. Combineer de Reserva Exclusiva met een Venezolaanse sigaar of chocolade. Maar de rum komt ook volledig tot zijn recht in verfijnde klassieke cocktails, zoals een Old Fashioned.

Old Fashioned

Een afbeelding van de Old Fashioned cocktail

“De cocktail waarin de Diplomático Reserva Exclusiva helemaal tot zijn recht komt.”

INGREDIËNTEN

  • 60 ml Diplomatico Reserva Exclusiva
  • 5 ml suikersiroop
  • 3 druppels sinaasappel cocktailbitters
  • 1 lange sinaasappelschil
  • 1 whiskyglas met ijsblokjes
  • 1 cocktail lepel

De bereiding van deze cocktail vergt weliswaar wat tijd en moeite, maar de moeite wordt absoluut beloond. Deze cocktail wordt al roerend in het glas gemaakt. 

Bereiding

  1. Doe de bitters, de suiker en 20 ml van de Reserva Exclusiva in het whiskyglas met een laagje ijsblokjes. 
  2. Roer dit voor zo’n 7 seconden met de cocktail lepel. Vervolgens doe je weer 20 ml rum en een laag ijsblokjes en roer nogmaals voor 7 seconden. 
  3. Tenslotte doe je de laatste 20 ml van de Diplomatico Reserva Exclusiva in het glas en roer voor de allerlaatste keer. 

Door de cocktail te roeren, worden alle ingrediënten langzaam gekoeld en verwaterd de cocktail geleidelijk. Alle smaken komen zo geleidelijk samen. Het laatste wat je moet doen is de cocktail garneren met de sinaasappelschil. Knijp eerst de sinaasappelschil over het glas zodat de oliën in de schil over je Old Fashioned vallen. Leg de sinaasappelschil rustig in je drankje en geniet.