Crème-whisky-karamel
Crème-whisky-karamel is een fluweelzacht dessert met romige karamel, vanille en een warme whiskytoets van Aberlour 12 Years. Elegant en vol van smaak.
20 min bereiden + 3 uur wachttijd
7 ingrediënten
6 personen
Ingrediënten
- 200 g kristalsuiker
- 40 ml Aberlour 12 Years Double Cask
- 180 ml melk
- 180 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 2 hele eieren
Zo maak je het:
- Doe de helft van de suiker in een steelpan en voeg 3 el water toe. Laat op laag vuur smelten. Zet het vuur hoog als het gesmolten is en verhit zo tot een kastanjebruine karamel. Neem van het vuur, blus af met de whisky. Pas op, het kan gaan spetteren. Roer door en als het is gestold laat je de karamel op laag vuur weer even smelten. Verdeel de karamel over de ramequins en laat stollen.
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de melk met de slagroom in een steelpan. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schrap het merg eruit. Doe het merg en de 2 helften in de melk en breng aan de kook. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat afkoelen. Hierdoor trekt de vanillesmaak er goed in.
- Meng de eidooiers met de eieren en de overige suiker. Verwijder het vanillestokje en breng het roommengsel weer aan de kook. Schenk het heet bij het eimengsel en roer alles goed door.
- Schenk door een zeef om klontjes eruit te zeven en verdeel het mengsel over de ramequins. Zet de ramequins in de braadslede en schenk er heet water naast tot bijna aan de rand van de ramequins. Laat ze in 60 min. in de oven stollen. Neem uit de oven en laat afkoelen. Zet afgedekt in de koeling tot serveren.
- Stort de ramequins op bordjes en serveer.
Tip!
Doordat de karamel heet is, verdampt de meeste alcohol. Voor meer whiskysmaak kun je de crèmes na het storten nog besprenkelen met een klein beetje extra whisky.
Whisky toe!
Whisky en zoet zijn dikke vrienden. Whiskydesserts zijn daarom dubbel lekker. Etentje? Kerstdiner? Kies hier jouw favoriete showstopper.
toost& magazine
Dit recept komt uit de whiskyeditie van het toost& magazine. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!
toost& magazine
Dit recept komt uit de whiskyeditie van het toost& magazine. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!