Double whisky christmas pudding
Deze double whisky Christmas pudding is een feestelijke klassieker boordevol rijk gedroogd fruit, knapperige amandelen, geurige koekkruiden en een royale scheut Talisker Skye whisky. Het ultieme nagerecht voor een winterse feesttafel.
5 uur + 24 uur wachttijd
12 ingrediënten
8 personen
Ingrediënten
- 50 g blanke rozijnen
- 50 g krenten
- 50 g gedroogde cranberry’s
- 50 g amandelen, grof gehakt
- 1 tl koekkruiden
- 150 ml Talisker Skye + 50 ml extra
- 150 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 100 g lichte basterdsuiker
- 3 eieren
- 100 g bloem
- 75 g panko broodkruim
- 75 ml Golden syrup of schenkstroop
Zo maak je het:
- Meng de rozijnen, krenten, cranberry’s, amandelen en koekkruiden door elkaar. Schenk de whisky erbij en laat afgedekt 24 uur staan.
- Klop de boter met de suiker tot een luchtige crème. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe. Spatel de bloem erdoor en daarna de panko. Schep nu het gedroogde fruit (met de whisky) door dit mengsel.
- Vet de vuurvaste kom in met boter. Knip een rondje van bakpapier en leg dat onderin de kom. Schep het beslag in de kom en strijk alles glad. Pak de kom in in 2 of 3 lagen aluminiumfolie.
- Neem een pan waar de vorm makkelijk in kan. Schenk een laag water in de pan, zet de vorm erin en vul aan met water tot de vorm ongeveer ⅔ onder staat. Zet een goed sluitende deksel op de pan en breng alles aan de kook. Laat op zacht vuur ongeveer 4 uur koken. Controleer af en toe of er niet te veel water verdampt en vul zonodig aan met kokend water.
- Neem na 4 uur de vorm uit de pan en laat hem helemaal afkoelen. Stort de ‘pudding’ op een schaal. Je kunt hem afgedekt bewaren op een koele plaats. Je kunt hem warm of koud serveren. Als je hem warm wilt serveren, pak hem dan weer in aluminiumfolie en laat hem nog een uurtje zacht koken, in de pan met water tot ongeveer ⅔ van de vorm.
- Meng de stroop met de whisky en besprenkel de ‘pudding’ hiermee.
Whisky toe!
Whisky en zoet zijn dikke vrienden. Whiskydesserts zijn daarom dubbel lekker. Etentje? Kerstdiner? Kies hier jouw favoriete showstopper.
toost& magazine
Dit recept komt uit de whiskyeditie van het toost& magazine. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!
toost& magazine
Dit recept komt uit de whiskyeditie van het toost& magazine. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!