Skip to main content

Recept


Kerst: Kalkoen met abrikozenvulling

Kerst: Kalkoen met abrikozenvulling

HOOFDGERECHT 4 TOT 6 PERSONEN. – 2 ½ UUR

Ingrediënten

Een gehele kalkoen met twee glazen rode wijn
  • 2 el boter (24 gram)
  • 6 plakjes ontbijtspek (klein gesneden)
  • 10 salieblaadjes (fijngesneden)
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 stengel bleekselderij (in plakjes)
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 50 g broodkruim
  • 200 g gedroogde abrikozen (grof gehakt)
  • 300 g varkensgehakt
  • 2 tl rasp van verse citroen
  • snufje nootmuskaat
  • 1 ei
  • 2,5 – 3 kilo kalkoen
  • olijfolie (om in te vetten)
  • 500 ml kippenbouillon

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 280 °C. 
  2. Verhit de boter in een pan en bak hierin de spek zachtjes aan. 
  3. Bak de salie, knoflook, selderij en ui 6 min. mee.
  4. Haal van het vuur en schep het broodkruim en de abrikozen erdoor.
  5. Voeg wanneer de vulling is afgekoeld het varkensgehakt, ei, citroenrasp en de nootmuskaat toe. Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
  6. Maak vier sneetjes in elke kalkoendij. 
  7. Maak het borstvel van de kalkoen los en duw de vulling voorzichtig tussen de vellen borst. Vouw dicht. 
  8. Weeg de gevulde kalkoen. Reken 20 min. braadtijd per 500 g. 
  9. Leg de kalkoen in een grote braadslee, wrijf deze in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. 
  10. Dek af met aluminiumfolie en de kalkoen in de oven. Zet de oven op 180 °C. 
  11. Braad de kalkoen volgens berekende tijd of tot de kernthermometer 85 °C aangeeft.
  12. Verwijder het aluminiumfolie 45 min. voor het einde van de braadtijd, zodat de kalkoen kan bruinen. 
  13. Zet de kalkoen op een schaal en laat 20 min. rusten onder aluminiumfolie.
  14. Schep het bovendrijvende vet uit de braadslee en doe de bloem en de bouillon bij de overgebleven jus.
  15. Leg de braadslee op het vuur en laat de jus op hoog vuur al roerend aan de kook komen. 
  16. Giet de gebonden jus door een zeef.
  17. Serveer de kalkoen met de jus, regenboogpeen en aardappels uit de oven.

PROEF MEER!

Dit recept komt uit het Proef! magazine. 

Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.