Kerst: Porchetta met paddenstoelenvulling
Recept

HOOFDGERECHT 4 PERSONEN - 2,5 UUR - 8 TOT 48 UUR MARINEREN
INGREDIËNTEN
- 3 takjes rozemarijn (blaadjes)
- 5 takjes tijm (blaadjes)
- 2 takjes salie (blaadjes)
- 3 el venkelzaad
- 4 teentjes knoflook (in plakjes)
- 1 el rode pepervlokken
- 1½ kg varkensbuik met zwoerd aan 1 stuk
- 800 g gemengde paddenstoelen
- 2 sjalotten (gesnipperd)
- 4 teentjes knoflook (in plakjes)
- 4 el paneermeel
- enkele druppels wittetruffelolie
- 4 el extra vergine olijfolie
- keukentouw
BEREIDING
- Doe rozemarijn, tijm, salie, venkelzaad en 2 tenen knoflook in een keukenmachine en maal fijn
- Meng de rode pepervlokken erdoor
- Maak met een scherp mes diagonale insnijdingen in het zwoerd van de varkensbuik
- Wrijf de vleeskant in met zout, peper en het gehakte kruidenmengsel
- Maal de paddenstoelen, sjalot en knoflook in de keukenmachine tot een grove pasta
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur
- Bak de champignonpasta ongeveer 30 min. in de droge pan tot al het vocht is verdampt
- Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen
- Breng op smaak met zout en peper. Laat geheel afkoelen
- Meng het paneermeel en truffelolie erdoor
- Verdeel het paddenstoelenmengsel in een streep over het midden van de varkensbuik (vleeskant)
- Rol op en bind om de 2 cm vast met keukentouw
- Laat 8 tot 48 uur onafgedekt in de koelkast op smaak komen
- Wrijf vlak voor het aanbraden de buitenkant in met wat olijfolie, zout en peper
- Braad het vlees om en om bruin in een koekenpan, doe daarna in een ovenschaal en laat het vlees nog 30 min. verder braden in de oven (225 ˚C)
- Dek de ovenschaal af met een stuk aluminiumfolie en draai de temperatuur terug naar 150 ˚C. Laat het vlees nog 90 min. braden of tot de kerntemperatuur 65 ˚C is
- Verwijder het folie en zet de oven nog 10 min. op 225 ˚C, voor een knapperig korstje
Tip: Lekker met romige polenta en grote, gebakken paddenstoelen.
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).