Take 6: Big taste
Als er één moment is om echt uit te pakken, dan is het nu. Uitpakken hoeft niet duur te zijn, het kan ook met smaak. Vol, rijk, en met die heerlijke wauw-factor.
1. MARQUÉS DE RISCAL RIOJA RESERVA
Rioja is Noord-Spaanse luxe. De luxe van rijp fruit, de luxe van houten fusten. Het resultaat van Marqués de Riscal is een voorbeeld voor de Rioja. Want zie al die luxe maar eens mooi in de fles te krijgen. Te weinig is karig, te veel is overdreven, deze is precies wat-ie moet zijn. Zo’n wijn vraagt gewoon om een mooie wijnspijscombinatie. Lamsvlees is een klassieke combi, maar de wijn voegt zich ook naar andere vleesgerechten en als je hem bij het gourmetten serveert zal niemand klagen.
2. CATENA CHARDONNAY
Bodegas Catena Zapata maakt deze ruimhartige en genereuze chardonnay. Voor wie houdt van rijp tropisch fruit zoals ananas, banaan en mango. En dat overgoten met een vanille-saus, denk aan een lekkere boterbabbelaar. Een wijn voor bij zo’n beetje alles; voor bij de borrel is het misschien nogal wat, maar wel heel lekker. Kan het bij gerechten met vis of garnalen? Uiteraard. Bij een hoofdgerecht met kip of kalkoen? Zonder probleem. En ook na de maaltijd, beetje natafelen met een stukje kaas, is dit je vette vriend.
3. ERRAZURIZ MAC CHARDONNAY
Chileense chardonnay uit een wijngaard niet ver van de oceaan. Het etiket draagt de naam van de oprichter van het bedrijf, Don Maximiano Errázuriz, kortweg Max. De druiven komen uit een wijngaard in de Aconcagua-vallei. Vaak worden er in dit soort wijngebieden druiven uit verschillende wijngaarden gemengd. Deze wijn is uniek, omdat alle druiven uit één wijngaard komen. Veel fruit (papaya, mandarijn, peer, ananas) maar ook geroosterd brood, honing, vanille. Lekker bij visgerechten en bij lichte desserts, fruit en zachte kaas
4. BODEGA GARZON RESERVA TANNAT
Wat malbec is voor buurland Argentinië, is tannat voor Uruguay. Uruguay? Jazeker. Niet heel bekend, maar wel het vierde wijnland van Zuid-Amerika. Ze bedienen vooral Brazilianen, maar hun tannat weet steeds meer mensen te vinden, ook op andere continenten. Tannat? Jawel. Tannat is net als malbec afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk en kwam eind 19e eeuw naar Uruguay. Hier lijkt de druif net wat beter op zijn plek, de wijn is wat vriendelijker dan in het thuisland en een verrijking voor iedere maaltijd. Zeker als er (what else) rundvlees op het menu staat.
5. TOKARA RESERVA COLLECTION CHARDONNAY
Chardonnay uit Zuid-Afrika, gemaakt om te imponeren. Flink wat houtrijping, dan krijgt zo’n fles al meteen veel aanzien. Zeker als de wijn zelf die weelde moeiteloos kan dragen. Citroen van de barbecue (je weet wel, met zo’n geschroeid randje), limoenschil, mandarijn en dan wat zwoelere smaken als karamel, boter, room. Dit is een wijn die niet gaat teleurstellen. Van de borrel tot voorgerechten, zoals een garnalencocktail, en van gebakken vis tot gebraden licht vlees, zoals varkensrollade.
6. PENFOLDS MAX'S SHIRAZ-CABERNET SAUVIGNON
Als je op het etiket shiraz in plaats van syrah leest, dan weet je eigenlijk al genoeg. Shiraz, meestal afkomstig uit Australië zoals deze, maar ook uit andere landen, staat altijd voor een rijke stijl. Dit is dikke wijn! Max was een gewaardeerde wijnmaker bij het bekende bedrijf Penfolds en hij wordt geëerd met deze stoere en krachtige wijn. Rijp donker fruit, wat jam, vanille, munt, peper, lavendel zelfs. Rustig tot je nemen deze wijn. Een beetje aan ruiken, wat over kletsen en dan eet je er vegetarische gerechten bij. Of toch vlees.
Ontdek de kant en klare wijnbox
Bestel de wijnbox met daarin alle wijnen van de Big Taste! Geniet van de heerlijke smaken van deze luxe wijnen.
toost& magazine
Deze wijnen komen uit de feesteditie van het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!
Meer lezen