Whisky Heldinnen
Whisky is allang niet meer alleen mannenwerk. Steeds meer vrouwen laten hun sporen na in de wereld van mout en turf. Ze proeven, creëren, vertellen en inspireren, elk op hun eigen manier. Van distilleerderij tot degustatie, van pen tot podium: deze whiskyvrouwen geven smaak en gezicht aan een nieuwe generatie whiskyliefhebbers.
‘WHISKY IS ZOVEEL MEER DAN SMAAK’
ROX VAN DER HELM
Oprichter van Whisky Monkeys, een platform met alles over whisky: van de laatste nieuwtjes tot reviews, tastings, festivals en meer.
Welke rol spelen vrouwen in de toekomst van whisky – van productie tot beleving? ‘Vrouwen zijn altijd al belangrijk geweest in de whiskywereld en dat zal niet veranderen. Zo zijn er veel master blenders. Vrouwen kunnen bovendien goed ruiken. Die “noi- sing” is heel belangrijk, omdat whisky begint bij de ogen en neus voordat je proeft. Whisky is zoveel meer dan smaak. Nu alleen nog zorgen dat er meer vrouwen naar whiskyfestivals komen, haha!’
Wat vind je van het stereotype dat vrouwen “lichtere, fruitigere” whisky’s zouden prefereren? ‘Daar heb ik echt een hekel aan, drink gewoon wat je lekker vindt, man, vrouw, of anders, wat maakt het uit.’
Het grootste vooroordeel ten opzichte van whisky is...? ‘Dat je een goedkope whisky in je cocktail moet gebruiken. Want hoe beter de whisky, hoe beter de cocktail.’
Hoe en waarmee laat je beginnende drinkers met whisky beginnen? ‘Wat mij betreft met een Japanse whisky. Ik kwam er zelf mee in aanraking doordat ik het tegenkwam in films en games, dat exotische wat mysterieuze sprak me erg aan. En toen ik Japanse whisky ging proeven, bleken ze heel elegant en toegankelijk.’
En heb je een favoriete distilleerderij aller tijden? ‘Er staan nog veel te veel distilleerderijen om te bezoeken op mijn verlanglijstje! Maar onlangs was ik bij Springbank in Campbeltown, Schotland. Daar lijkt de tijd stil te hebben gestaan, ze maken er nog heerlijk old school whisky met het hele productieproces “on site” – al sinds 1828.
ROX VAN DER HELM
Oprichter van Whisky Monkeys, een platform met alles over whisky: van de laatste nieuwtjes tot reviews, tastings, festivals en meer.
Welke rol spelen vrouwen in de toekomst van whisky – van productie tot beleving? ‘Vrouwen zijn altijd al belangrijk geweest in de whiskywereld en dat zal niet veranderen. Zo zijn er veel master blenders. Vrouwen kunnen bovendien goed ruiken. Die “noi- sing” is heel belangrijk, omdat whisky begint bij de ogen en neus voordat je proeft. Whisky is zoveel meer dan smaak. Nu alleen nog zorgen dat er meer vrouwen naar whiskyfestivals komen, haha!’
Wat vind je van het stereotype dat vrouwen “lichtere, fruitigere” whisky’s zouden prefereren? ‘Daar heb ik echt een hekel aan, drink gewoon wat je lekker vindt, man, vrouw, of anders, wat maakt het uit.’
Het grootste vooroordeel ten opzichte van whisky is...? ‘Dat je een goedkope whisky in je cocktail moet gebruiken. Want hoe beter de whisky, hoe beter de cocktail.’
Hoe en waarmee laat je beginnende drinkers met whisky beginnen? ‘Wat mij betreft met een Japanse whisky. Ik kwam er zelf mee in aanraking doordat ik het tegenkwam in films en games, dat exotische wat mysterieuze sprak me erg aan. En toen ik Japanse whisky ging proeven, bleken ze heel elegant en toegankelijk.’
En heb je een favoriete distilleerderij aller tijden? ‘Er staan nog veel te veel distilleerderijen om te bezoeken op mijn verlanglijstje! Maar onlangs was ik bij Springbank in Campbeltown, Schotland. Daar lijkt de tijd stil te hebben gestaan, ze maken er nog heerlijk old school whisky met het hele productieproces “on site” – al sinds 1828.
JUDITH SCHOORLEMMER
Verantwoordelijk voor alle sterke dranken bij Gall & Gall.
Merk je dat de perceptie van whisky verandert? ‘Zeker. Whisky wint terrein bij een jonger en diverser publiek. Het oude beeld van whisky als drank voor oudere mannen in formele settings verdwijnt. Jonge mensen, vrouwen en mensen met verschillende culturele achtergron- den ontdekken whisky. Ze zoeken naar ambacht, herkomst en unieke smaken. De opkomst van kleinere, craft distilleerderijen speelt daarin een grote rol.’
En verandert ook het drinkmoment? ‘Ja, waar whisky vroeger puur en zonder ijs “moest” worden gedronken, zijn cocktails als Old Fashioned of diverse highballs nu populair. Zelf drink ik graag een Old Fashioned met bourbon vanwege het volle, zoetere profiel.’
'HET OUDE BEELD VERDWIJNT’
Wat vind je van innovaties zoals alternatieve vaten? ‘Die ontwikkeling laat zien dat de whiskywereld beweegt. Nieuwe houtsoorten geven andere aroma’s – kruidig, floraal of fruitig – en sluiten goed aan bij een bredere doelgroep. Maar innovatie moet in balans blijven met traditie. Niet elk experiment werkt.’
En wat vind je van de op- komst van alcoholvrije whisky’s? ‘Zeker interessant, ook vanuit gezondheidsperspectief. Als het goed wordt gedaan, biedt het een alternatief voor wie niet wil of kan drinken. Maar het is niet te vergelijken met echte whisky: de complexiteit, body en mondgevoel van échte whisky zijn tot nu toe niet overtuigend nagebootst. Als je een alcoholvrije whisky puur drinkt zoals een echte dram, valt het vaak tegen. Bovendien zijn er strenge regels om een drank ook “whisky” te mogen noemen.’
JUDITH SCHOORLEMMER
Verantwoordelijk voor alle sterke dranken bij Gall & Gall.
Merk je dat de perceptie van whisky verandert? ‘Zeker. Whisky wint terrein bij een jonger en diverser publiek. Het oude beeld van whisky als drank voor oudere mannen in formele settings verdwijnt. Jonge mensen, vrouwen en mensen met verschillende culturele achtergron- den ontdekken whisky. Ze zoeken naar ambacht, herkomst en unieke smaken. De opkomst van kleinere, craft distilleerderijen speelt daarin een grote rol.’
En verandert ook het drinkmoment? ‘Ja, waar whisky vroeger puur en zonder ijs “moest” worden gedronken, zijn cocktails als Old Fashioned of diverse highballs nu populair. Zelf drink ik graag een Old Fashioned met bourbon vanwege het volle, zoetere profiel.’
Wat vind je van innovaties zoals alternatieve vaten? ‘Die ontwikkeling laat zien dat de whiskywereld beweegt. Nieuwe houtsoorten geven andere aroma’s – kruidig, floraal of fruitig – en sluiten goed aan bij een bredere doelgroep. Maar innovatie moet in balans blijven met traditie. Niet elk experiment werkt.’
En wat vind je van de op- komst van alcoholvrije whisky’s? ‘Zeker interessant, ook vanuit gezondheidsperspectief. Als het goed wordt gedaan, biedt het een alternatief voor wie niet wil of kan drinken. Maar het is niet te vergelijken met echte whisky: de complexiteit, body en mondgevoel van échte whisky zijn tot nu toe niet overtuigend nagebootst. Als je een alcoholvrije whisky puur drinkt zoals een echte dram, valt het vaak tegen. Bovendien zijn er strenge regels om een drank ook “whisky” te mogen noemen.’
'COCKTAILS GEVEN WHISKY EEN OPFRISBEURT ’
NAJADE BIJL
Ervaren bartender en -manager (o.a. Pulitzer’s Bar en Hotel Okura Amsterdam). Dit jaar gestart met de Amsterdam Whisky Club, een exclusieve tastingclub voor bartenders, waarin whiskykenners en -merken hun persoonlijke favoriet presenteren.
Heb je een favoriete stijl whisky om mee te werken of te drinken? ‘Whisky, en hoe je whisky ervaart, is erg persoonlijk. De ene dag vraagt om een zesty en frisse lichte Speyside whisky, terwijl de volgende dag om een robuuste Amerikaanse roggewhisky vraagt. In sommige cocktails komt het juist fijn uit om een blend van superrokerig met een fruitigere whisky te combineren om het beste van beide stijlen naar boven te brengen.’
Whisky in de cock- tails is ‘happening’, waarom denk je? ‘Whisky in cocktails haalt het stoffige en heftige imago van de categorie af.
Mensen die het beeld van whisky en sigaren in een duistere kamer zien, kunnen positief verrast worden wanneer zij een verfrissende, zomerse cocktail met whisky krijgen. Het is een leuke uitdaging om mensen op deze manier totaal te verrassen, zodat ze whisky tóch wél lekker vinden!’
Hoe overtuig je vermeende niet-whisky- fans om eens whisky (in een mix) te drinken? ‘Dat is het leuke als bartender met cocktails. Veel mensen vertrouwen hun bartender. Introduceer het bijvoorbeeld met heerlijke toegankelijke en vooral herkenbare sma- ken. Mensen zijn vaak bereid om één onbekend of “heftig” element in een cocktail uit te proberen zolang ze de rest wel kennen en lekker vinden. Mijn go-to cocktail om mensen in whisky te introduceren is de klassieke Ward Eigth (Bonded rye whiskey, vers sinaas- appelsap, vers citroensap, grenadine). Deze beschrijf ik als een fruitige interpretatie van een whisky sour. Dat durft bijna iedereen aan, en tot nu toe vond iedereen hem heerlijk!’
NAJADE BIJL
Ervaren bartender en -manager (o.a. Pulitzer’s Bar en Hotel Okura Amsterdam). Dit jaar gestart met de Amsterdam Whisky Club, een exclusieve tastingclub voor bartenders, waarin whiskykenners en -merken hun persoonlijke favoriet presenteren.
Heb je een favoriete stijl whisky om mee te werken of te drinken? ‘Whisky, en hoe je whisky ervaart, is erg persoonlijk. De ene dag vraagt om een zesty en frisse lichte Speyside whisky, terwijl de volgende dag om een robuuste Amerikaanse roggewhisky vraagt. In sommige cocktails komt het juist fijn uit om een blend van superrokerig met een fruitigere whisky te combineren om het beste van beide stijlen naar boven te brengen.’
Whisky in de cock- tails is ‘happening’, waarom denk je? ‘Whisky in cocktails haalt het stoffige en heftige imago van de categorie af. Mensen die het beeld van whisky en sigaren in een duistere kamer zien, kunnen positief verrast worden wanneer zij een verfrissende, zomerse cocktail met whisky krijgen. Het is een leuke uitdaging om mensen op deze manier totaal te verrassen, zodat ze whisky tóch wél lekker vinden!’
Hoe overtuig je vermeende niet-whisky- fans om eens whisky (in een mix) te drinken? ‘Dat is het leuke als bartender met cocktails. Veel mensen vertrouwen hun bartender. Introduceer het bijvoorbeeld met heerlijke toegankelijke en vooral herkenbare sma- ken. Mensen zijn vaak bereid om één onbekend of “heftig” element in een cocktail uit te proberen zolang ze de rest wel kennen en lekker vinden. Mijn go-to cocktail om mensen in whisky te introduceren is de klassieke Ward Eigth (Bonded rye whiskey, vers sinaas- appelsap, vers citroensap, grenadine). Deze beschrijf ik als een fruitige interpretatie van een whisky sour. Dat durft bijna iedereen aan, en tot nu toe vond iedereen hem heerlijk!’
SASKIA BOOMSMA
Directeur en mede-eigenaar van Boomsma Distilleerderij, Leeuwarden.
Wat maakt een whisky uitzonderlijk? ‘Balans. Een uitzonderlijke whisky is er een waarbij geur, smaak en mondgevoel perfect samenvallen. Onze Boomsma Single Malt is daar een goed voorbeeld van: zacht, fruitig en tegelijk complex, dat maakt ’m bijzonder.’
Wat betekent ‘toegankelijk’ voor jullie? ‘Toegankelijkheid zit voor ons in gevoel. Een whisky moet uitnodigen – zonder drempel, het gaat om plezier. Wij maken whisky’s waar je iets bij voelt.’
Voegen vrouwen iets anders toe aan de wereld van whisky? ‘Zeker. Niet per se een andere smaak, maar vaak wel een andere manier van kijken en beschrijven. Mijn broer Chantoine en ik vullen elkaar daarin perfect aan. Juist de combinatie maakt ons sterk.’
Hoe Nederlands is jullie whisky? ‘Heel Nederlands! We gebruiken lokale gerst, werken samen met een lokale brouwer, en distilleren in onze eigen koperen ketel in Leeuwarden. Daarna lageren we de whisky daar ook – zeven jaar lang, op voormalige Amerikaanse bourbonvaten.’
Waarom is Nederland geen whiskyland? ‘Het wás geen whiskyland, maar dat verandert. De traditie lag bij jenever, maar inmiddels vormen whisky’s het grootste volume binnen gedistilleerd. Nederland is dus zeker een whiskyland geworden en de interesse blijft groeien.’
SASKIA BOOMSMA
Directeur en mede-eigenaar van Boomsma Distilleerderij, Leeuwarden.
Wat maakt een whisky uitzonderlijk? ‘Balans. Een uitzonderlijke whisky is er een waarbij geur, smaak en mondgevoel perfect samenvallen. Onze Boomsma Single Malt is daar een goed voorbeeld van: zacht, fruitig en tegelijk complex, dat maakt ’m bijzonder.’
Wat betekent ‘toegankelijk’ voor jullie? ‘Toegankelijkheid zit voor ons in gevoel. Een whisky moet uitnodigen – zonder drempel, het gaat om plezier. Wij maken whisky’s waar je iets bij voelt.’
‘WHISKY'S WAAR JE IETS BIJ VOELT'
Voegen vrouwen iets anders toe aan de wereld van whisky? ‘Zeker. Niet per se een andere smaak, maar vaak wel een andere manier van kijken en beschrijven. Mijn broer Chantoine en ik vullen elkaar daarin perfect aan. Juist de combinatie maakt ons sterk.’
Hoe Nederlands is jullie whisky? ‘Heel Nederlands! We gebruiken lokale gerst, werken samen met een lokale brouwer, en distilleren in onze eigen koperen ketel in Leeuwarden. Daarna lageren we de whisky daar ook – zeven jaar lang, op voormalige Amerikaanse bourbonvaten.’
Waarom is Nederland geen whiskyland? ‘Het wás geen whiskyland, maar dat verandert. De traditie lag bij jenever, maar inmiddels vormen whisky’s het grootste volume binnen gedistilleerd. Nederland is dus zeker een whiskyland geworden en de interesse blijft groeien.’
toost& magazine
Dit artikel komt uit de whiskyeditie van het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!
Meer lezen