Skip to main content

De verhalen van 9 whisky's


Verhalen van 9 whisky's met dierenlabels

herten profielfoto
herten profielfoto

Whiskylabels vertellen natuurlijk belangrijke informatie over de fles whisky. Maar een droog en saai etiket verkoopt niet. En dus is het etiket hét label voor de meeste bijzondere verhalen. En gek genoeg spelen dieren vaak de hoofdrol. De verhalen achter de 9 whiskylabels met een dier!

BEKIJK ALLE WHISKY
9 whiskeyflessen met doos naast elkaar

bekende whiskey labels

1. THE FAMOUS GROUSE

De naam Famous Grouse komt van het Schotse sneeuwhoen, een zeldzame vogelsoort die alleen in Schotland voorkomt. Matthew Gloag, oprichter van de Famous Grouse whisky, noemde het merk liever naar de nationale jachtvogel dan naar zichzelf. 

2. GLENFIDDICH

Dat Glenfiddich een hert afbeeldt op het label is niet gek. Glenfiddich is Gaelisch voor 'vallei van het hert'. Twee jaar geleden kreeg het etiket een opfrisbeurt. Met de overgang van acht naar twaalf horens in zijn gewei veranderde het hert van een ‘jongeman’ in een ‘alfamannetje’.

3. MONKEY SHOULDER

Dagenlang handmatig gerstdraaien met als gevolg een Monkey Shoulder: de lange diensten in de whiskystokerijen zorgden ervoor dat de armen van de stokers erbij hingen als een apenarm. Als eerbetoon aan die hardwerkende (kn)apen, prijkt er een aap op het etiket.

4. CLAN MACGREGOR

De leeuw, gekroond en omcirkeld met een riem en gesp, is het wapen van de MacGregor clan en symboliseert eendracht en loyaliteit. Deze clan (Engels voor familie, of stam) van de Schotse hooglanden is een bekende en gaat terug tot 800 na Christus.

Clan MacGregor 100CL

5. THE ARDMORE LEGACY

De zeldzame steenarend werd vaak cirkelend boven de distilleerderij gespot en werd gezien als een beschermer. Nu zijn de rollen omgedraaid en doen ze er bij The Ardmore, samen met het RSBP (de Engelse Vogelbescherming), alles aan om de steenarend te beschermen.

6. BUFFALO TRACE

De oorsprong van dit label gaat terug naar 1887. De Buffalo Trace distilleerderij lag aan de Kentucky River, bij de plek waar de buffels de rivier overstaken. Het etiket verwijst naar deze buffels en de ruige onafhankelijke geest van de pioniers die hen volgden..

7. SHEEP DIP

Als whisky stoken illegaal is, maar je het toch graag aan de man wilt brengen, wat doe je dan? Verstoppen in vaten ‘Sheep Dip’, moeten de Schotten hebben gedacht. Het middel dat boeren gebruikten om parasieten bij schapen tegen te gaan, werd uiteindelijk de naam van de whisky.

8. TYRCONNELL

Toen het paard Tyrconnell in de 19e eeuw tegen alle verwachtingen in (100 tegen 1) de ‘National Produce Stakes’ race won, besloot de familie Watts hun whisky naar dit paard te vernoemen.

Sheep Dip Blended Malt 70CL

9. THE WILD GEESE

Vanaf de 17e eeuw, toen Ierland werd gehavend door oorlog en natuurrampen, vluchtten vele soldaten per schip naar het buitenland. Zij noemden zich zichzelf 'The Wild Geese'. Ze hoopten dat er, net als bij wilde ganzen, sprake was van een tijdelijke verblijfplaats.