Skip to main content

Ontdek whisky


Hoe lees je een whisky etiket?

Whisky
Whisky

Elke fles whisky is uniek en zo ook het etiket. Dit geeft belangrijke informatie over een fles whisky. Dat is duidelijk. Maar hoe ontcijfer je zo’n etiket en wat zijn de belangrijke gegevens waarop je moet letten. Hieronder beschrijven we 5 punten waarop je kan letten wanneer je whisky koopt (of krijgt natuurlijk).

Bekijk hier alle whisky's

WAT VIND JE OP EEN WHISKY ETIKET?

 1. Merk
 2. Land/Plaats van herkomst
 3. Soort
 4. Leeftijd
 5. Percentage alcohol

1. HET MERK WHISKY

Wanneer je al iets meer whisky’s hebt gedronken, weet je welke merken je lekker vindt. Je kan  op basis daarvan kiezen. Dit is natuurlijk de makkelijkste manier om whisky’s van elkaar te onderscheiden. Bij merken denk aan: Jack Daniels, Johnnie Walker, Ballantine’s, Glenfiddich of de Japanse Nikka.

Whisky flessen

2. HET LAND EN/OF PLAATS VAN HERKOMST VAN DE WHISKY

Op het etiket wordt altijd het land van herkomst genoemd. Whisky’s worden gemaakt over de hele wereld. Maar de belangrijkste whisky landen zijn Japan, de Verenigde Staten, Canada, Schotland en Ierland.  Meer weten over het productieproces en de verschillen? Lees dan het artikel Hoe wordt whisky gemaakt? 

Trouwens, kom je “distilled in” en “bottled in” tegen op de fles? Dit is het verschil in waar de whisky vandaan komt en waar hij gebotteld (in de fles gedaan) is. Hieronder kort een overzicht wat het land van herkomst zegt over de whisky:

 • Ierland: in het algemeen is Ierse whiskey zacht en grassig, met hints van honing. In het artikel Ierse whiskey lees je hier meer over.
 • Schotland: Schotse whisky is dus voller en vaak rokerig door het gebruik van turf. Maar ook binnen de schotse regio’s is er veel verschil. Lees hier meer over de Schotse whisky.
 • Canada: Canadese whisky's zijn over het algemeen blends. De smaak is vaak rond, glad en gemakkelijk te drinken. Lees meer over Canadese whisky.
 • Verenigde Staten: Amerikaanse whiskey's zijn de Scotch analoge. Er is veel ruimte voor expressie en daardoor zijn de whiskey’s vaak wat pittiger. Meer weten over de VS? Lees dan het artikel over whiskey uit de Verenigde Staten.
 • Japan: de Japanners namen alle goede elementen uit Schotland bij het opzetten van de whisky productie. Maar door het unieke klimaat in Japan is de whisky vaak subtieler dan de Schotse. Op onze Japanse whisky pagina vertellen we je meer!

Tip: Benieuwd waarom whisky de ene keer met een -e en de andere keer zonder wordt geschreven? Dat is geografisch bepaald en lees je meer over in het artikel whiskey of whisky

3. HET SOORT WHISKY

Grofweg kun je whisky verdelen in single malt en blended whisky. Maar je kan ook meer tegenkomen op het label van de fles zoals single barrel of bourbon. Hier de belangrijkste soorten op een rij. En wat dit precies zegt over de whisky:

 • Single Malt whisky: in het kort is single malt whisky gemaakt in één distilleerderij.
 • Blended: dit is whisky gemaakt van whisky's uit meerdere distilleerderijen, gemixt dus.
 • Single barrel: wanneer er “single barrel” of “single cask” op je whisky etiket staat betekent dit dat het whisky van één distilleerderij komt en uit één vat.
 • Bourbon: dit is dan weer een zoetere Amerikaanse whisky variant, gemaakt van minstens 51% mais.
 • Tennessee whisky: is ook een Amerikaanse whisky gemaakt van minstens 51% maïs en daardoor zoeter van smaak. Het verschil is alleen dat Tennessee whisky gefilterd is door een laag houtskool, dit geeft een caramel rijke smaak aan de whisky.

Meer lezen over blended, single malt en andere soorten whisky? Lees dan het artikel Whisky soorten

4. DE LEEFTIJD VAN DE WHISKY

Naast het land van herkomst en de soort is ook de leeftijd van de whisky belangrijk, en bijna altijd te vinden op het etiket. Wanneer dit niet het geval is kan je ervanuit gaan dat het een vrij jonge whisky is. Want waarom zou je niet met een oude whisky gaan pronken? Bij blends wordt vaak het jaar vermeld van de jongst gerijpte whisky.

Omdat niet elk klimaat gelijk is, zijn er ideaal leeftijden voor de verschillende klimaten en regio's. In principe kan whisky langer rijpen in kouder klimaat. Een warmer klimaat, zal het process versnellen. Hieronder een overzicht van de officiële rijpingsjaren van de verschillende whisky’s. Dit geeft de minimum rijpingstijd aan maar vaak worden whisky’s langer gerijpt.

 • Schotse whisky: alle Schotse whisky heeft in eikenhouten vaten gerijpt voor ten minste 3 jaar.
 • Ierse whiskey: net als zijn Schotse vriend, heeft alle Ierse whiskey tot 3 jaar gerijpt in eiken vaten.
 • Canadese whisky: nogmaals, het minimum van 3 jaar geldt.
 • Amerikaanse whisky: ook 3 jaar.
 • Bourbon: voor bourbon whiskey, een Amerikaanse whisky, is er geen verouderingsminimum. Echt waar.
 • Straight Bourbon whiskey: dit is waar je kan rekenen op een minimumleeftijd van twee 2 jaar in verkoolde nieuwe eiken vaten. Als het minder dan 4 jaar gerijpt is, moet de leeftijd worden vermeld op de fles.
 • Japanse whisky: heeft ook een minimum van 3 jaar. Vaak in Mizuna eiken vaten gerijpt.

5. HET ALCOHOL PERCENTAGE VAN DE WHISKY

De wettelijk eis van alcohol in whisky is 40% maar er zijn ook genoeg whisky’s met een alcoholpercentage van 60%. Het percentage alcohol wordt vaak aangegeven met ABV: Alcohol by Volume). Het geeft goed de kracht van de whisky weer en hoe het voelt in je mond (scherp of zachter).

Cask Strength

Vaak worden whisky’s verdund met water om het gewenste alcoholpercentage te bepalen. Wanneer dit niet gebeurd wordt de whisky aangeduid als “Cask Strength”.

6. EXTRA TOEVOEGINGEN: E150A

Whisky

Wat je ook op het etiket kan vinden is of er “Caramel Colouring” (ook wel E150a) is toegevoegd aan je whisky. Dit wordt toegevoegd aan je whisky om deze donker te maken, of bij te kleuren zoals men dat noemt. Over E150a zijn de meningen zeer verdeeld. Hoewel je E150a niet proeft zijn de meeste whiskyliefhebbers er fel tegen. In het artikel Kijken naar whisky: wat zegt de kleur over je whisky vertellen we je meer over E150a en waarom de meningen zo verdeeld zijn.

DORST GEKREGEN?

Zo. Nu weet je hoe je een whisky etiket kan lezen en wat daarbij van belang is. Dit kan je helpen met het kiezen en beoordelen van whisky’s. En wat je favoriet ook is, er is altijd wel een passende whisky bij te vinden. Wij hebben meer dan +700 whisky's in ons assortiment. Van single malt tot blended, en van Schotse tot Japanse whisky's.

Bekijk hier alle Whisky's

MEER WETEN OVER WHISKY?

Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat meer info nodig om te kunnen kiezen? Lees dan gewoon nog wat meer over de verschillende whisky smaken en hoe je moet whisky proeven. Zo kom je erachter wat jij lekker vindt.

Whisky bewaren

Welke whisky soorten zijn er?

Whisky schenken: Hoe serveer je whisky?

Water in je whisky: ja of nee?

Whisky Cadeau

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.