Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Makana

Wijngaard
Wijngaard

Koop je een wijn met een Fairtradekeurmerk, dan help je mee aan een betere wereld. In Zuid-Afrika, de bakermat van Makana-wijnen, is zo’n steuntje in de rug geen overbodige luxe.

Zuid-Afrika is een land van tegenstrijdigheden. Neem bruisend Kaapstad met zijn moderne kantoren. Of de goed onderhouden wijnbedrijven met statige, lange oprijlanen en uitgestrekte wijngaarden. Maar Zuid-Afrika is ook het land van de ‘ townships’, krottenwijken. Hoewel de armoede op veel plaatsen nog altijd groot is, wordt er hard gewerkt om de leefomstandigheden van minderbedeelden te verbeteren. Dat de laagste klasse ooit een eigen wijngaard zou kunnen bezitten om zelf wijn te maken, was nog niet zo lang geleden ondenkbaar. Sinds het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de partij van Nelson Mandela en van de huidige president Jacob Zuma, zijn zinnen heeft gezet op  landhervormingen en Black Economic Empowerment is dit langzaam aan het veranderen en profiteren steeds meer Zuid-Afrikanen van de groeiende wijnindustrie.

 

LEGENDARISCHE VRIJHEIDSSTRIJDER

Origin Wine is een goed voorbeeld van een bedrijf dat zich inzet voor betere leef- en  werkomstandigheden voor de minderbedeelden in Zuid-Afrika. Deze onderneming is de grootste exporteur van Zuid-Afrikaanse wijnen met een Fairtradekeurmerk, zoals de wijnen van Makana. De wijn is vernoemd naar Nxele Makana, een legendarische 19e-eeuwse vrijheidsstrijder. Makana’s lot was triest. Hij kwam terecht in de beruchte gevangenis op Robbeneiland en verdronk toen hij probeerde te vluchten. Maar zijn toewijding en inzet voor de minderbedeelden in Zuid-Afrika is voor Origin Wine nog altijd een inspiratiebron.

 

KINDEROPVANG OP WIJNGAARD

De druiven voor de Makana-wijnen groeien aan de Westkust van Zuid-Afrika. Rhyn Family Vineyards is verantwoordelijk voor de productie daarvan. Makana’s eerste Fairtradeproject was een kinderopvang op de wijngaarden. Daardoor weten de moeders dat er op hun kinderen wordt gelet en kunnen ze met een gerust hart werken. Inmiddels zijn ook de onderkomens van de arbeiders verbeterd, staat er een school voor oudere kinderen en is er speciaal onderwijs voor volwassen. De kantoormedewerkers leren werken met computers, want goede scholing is de sleutel voor een beter leven. Naast een verbetering van de leef- en werkomstandigheden van medewerkers, streeft Makana een duurzame bedrijfsvoering na: afvalwater wordt hergebruikt en er wordt gebruikgemaakt van lichtgewicht wijnflessen.

 

WAT BETEKENT FAIRTRADE?

De stichting Max Havelaar strijdt sinds 1988 met succes voor handel onder eerlijke voorwaarden. Dit groeide uit tot het internationale Fairtradekeurmerk. Fairtrade betekent letterlijk eerlijke handel. Maar het gaat verder dan dat. Bedrijven die dit keurmerk voeren, spannen zich in om de levensomstandigheden van hun arbeiders te verbeteren. Inmiddels zijn er in 63 ontwikkelingslanden zo’n 900 Fairtradegecertificeerde(agrarische) organisaties. Om er zeker van te zijn dat de regels worden nageleefd, zijn er strenge controles.

 

FAIRTRADE EN KWALITEIT

Dat je door Fairtradewijn te kopen, meehelpt aan een betere wereld is waar. Maar is de wijn ook lekker? Jazeker en de kwaliteit wordt alleen maar beter. Experts zoeken voortdurend naar mogelijkheden om het productieproces nog verder te verbeteren. En dat proef je!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.